Dunăre, Baziaș, Cazane, istorie și frumusețe

dunare

Italienii spun „vedi napoli e poi muori“, dar vă spun cu mâna pe inimă că nu poți să mori fără să vezi măcar odată un apus de soare la Baziaș. Locul acela mirific în care Dunărea intră în țară, unde Nera se contopește cu fluviul mamă, unde istora se regăsește în fiecare piatră, în fiecare colț de stâncă.

Nu poți să mori fără să vezi aceste minunății ale naturii; nu poți nici să trăiești cu gândul că ele există și nu le-ai văzut. Vă propun astăzi, în locul unor vorbe seci poate, o călătorie imaginară pe Dunăre, de la Baziaș, de la intrare, până spre Orșova, la Cazane.

Prima cale ferată de pe teritoriul României, de la a cărei atestare s-au împlinit recent 166 de ani. Calea ferată a fost inițial construită cu șine aduse din Austria, însă, începând din anul 1851, s-a folosit șină laminată produsă la Reșița și fiecare pereche de șine era montată pe șapte traverse cu ajutorul crampoanelor.

Știați că rezervația naturală Baziaș este o zonă naturală protejată ca rezervație naturală de tip mixt, ce se situează în județul Caraș-Severin, pe domeniul comunei Socol? Se întinde pe o suprafață de aproximativ 171 de hectare fiind o zonă muntoasă traversată de valea Ribișului ce găzduiește floră și faună specifică Munților Occidentali. Aici se găsește și Bujorul bănățean – Paeonia officinalis subspecia Banatica.

Sunt multe de spus, sunt multe de văzut. Tocmai de aceea, ne oprim aici după un scurt popas la Baziaș, poarta de intrare în țară a Dunării. Vom continua călătoria noastră pentru că imaginile sunt cât o mie de cuvinte și poate că în prag de toamnă vom reuși să vă desprindem din case, din fața calculatorului, să porniți într-o călătorie la pas, cu bicicleta ori mașina, din dorința de a vedea cu ochii voștri aceste minuni ale omului, dar mai ales ale naturii.

 

Dan AGACHE

 

Distribuie pe:

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei