Președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Romeo Dunca, a ținut să prezinte presei județene proiectul domeniului schiabil Nedeia, de la înălțime, dar și de la sol.
De un pitoresc ce duce cu gândul la minunatele zone de schi din Elveția sau Austria, zona Muntele Mic este una cu adevărat fezabilă pentru turism atât în perioada de iarnă cât și în celelalte anotimpuri, dacă ne gândim la vecinătatea cu Poiana Mărului. Dunca a explicat ce înseamnă dezvoltarea zonei pentru comunitățile de cărășeni de aici și impactul produs de acest macro – proiect turistic, care ar putea angrena anual în jur de 20 de mii de turiști, care nu ar mai fi tentați să părăsească România pentru alte destinații precum Bansko din Bulgaria sau Kopaonik din Serbia.
În cazul proiectului Nedeia, după trasare și mapare, Dunca vorbește de realizarea celei mai lungi și spectaculoase pârtii din Europa de Est, care ar fi doar unul din obiectivele ce vor trezi interesul turiștilor, pe lângă telegondolă, instalații pe cablu, pârtii dotate cu nocturnă, hotel de 5 stele, parcări, toate într-un domeniu schiabil dotat cu tot ceea ce trebuie.
„Nu am gândit proiectul Nedeia pentru mine, ci pentru oameni!“
Este una din temele pe care Romeo Dunca le-a enunțat în timpul dialogului cu jurnaliștii prezenți în arealul pitoresc al Muntelui Mic. Și chiar dacă Dunca insistă să fie reținut în timpul dialogului ca bunul samaritean și omul care poate depăși orice barieră pentru a-și duce la bun sfârșit viziunea, în ideea binecuvântată „Fac pentru norod, nu pentru mine!“, înțelegem, totuși, că una reprezintă declarațiile oferite presei și alta intențiile omului de afaceri. În sensul în care, este scos din sărite de vizita pe munte și la cabana proprietate a familiei Dunca, a fostului vicepreședinte al Consiliului Județean Ionuț Mihai Popovici, pe care îl acuză că nu este interesat să cunoască realitatea pe care o propune proiectul Nedeia, dar, în același timp, Dunca nu ar dori sub niciun chip să se pună la masa dialogului cu echipa pe care o cataloghează drept „cancerul județului“, Popovici-Mocioalcă-Hurduzeu-Nedelcea. Și-atunci, cum să rezolvi situația parcelelor de pe munte în consiliile locale de la Brebu și Obreja, acolo unde acești lideri dețin majoritatea? Sau crezi că făcându-i zi de zi „mafioți“ ai vreo șansă să-i sensibilizezi? Politica presupune compromis și arta dialogului.
Ceea ce merită însă susținut este efortul și energia care l-au călăuzit pe afaceristul Dunca până în acest punct. Însă blocajele de care se lovește în consiliile locale de la Brebu și Obreja, așa cum probleme, într-o diversitate de teme pe rolul instanțelor, are și cu primăriile de la Zăvoi și Turnu Ruieni, ei bine, toate acestea demonstrează că același personaj nu știe sau, conform propriei sale declarații, nu vrea nici în ruptul capului să se poarte cu „mănuși“ cu reprezentanții la vârf ai acestor comunități. Lui Dunca îi lipsesc cu desăvârșire calități precum tactul și diplomația pentru a duce la bun sfârșit un proiect care se anunța a fi unul grandios. De altfel, Romeo Dunca, astăzi președinte al Consiliului Județean din Caraș-Severin, a vorbit și despre lehamitea care îl cuprinde după nenumăratele plângeri penale de care a avut parte în ultimele două decenii, de șicanările primarilor din zonă, de jocurile politicianiste din Banatul de Munte după ce acum mai bine de 15 ani a văzut în proiectul Nedeia cheia succesului pentru Banatul de Munte.
(mai jos în imagine cabana de pe Muntele Mic a președintelui Consiliului Județean, Romeo Dunca).
Dar, oare, prea inocentule domn Dunca când te-ai predat politicului, într-o zi de 2020, pentru că eu nu știu altă cale prin care puteai ajunge președinte al Consiliului Județean, te-ai așteptat ca tot ceea ce gravitează în jurul tău în acest spațiu de Românie să îngenuncheze înainte la simpla-ți apariție, la primul șuierat de elicopter și să rezolvi totul declarându-ți intențiile de bine pentru comunitățile din Caraș-Severin? Nu spun că ele, dorințele, intențiile, proiectele domniei tale n-ar fi benefice pentru Caraș-Severin, însă modul acesta de management a la „șef de gintă de la Maramu“ prin care încerci să îndeși binele ăsta al tău pe gâtul cărășenilor s-ar putea să producă un efect contrar celui scontat de tine. Sau cel puțin acesta să aibă efecte adverse, așa cum stă inscripționat pe cutia de medicamente, efecte pe care le resimți atunci când ai nevoie de voturile consilierilor de la Obreja și Brebu.
Însă la toate acestea, Romeo Dunca răspunde în stilul său caracteristic: „Din 2005-2006 și până astăzi, susținerea proiectelor Nedeia și Muntele Mic s-a făcut cu cheltuială de la mine, din buzunarul propriu. Cine are timp 17 ani să tot cheltuie din banii lui pentru o idee că într-o zi cineva va veni să se bucure de ceea ce va fi investit aici? Știți care este plăcerea mea pe Muntele Mic? Nu banii, pentru că bani nu scot ca să-mi acopăr investiția sau chiar dac-o să-i scot peste niște ani, i-am făcut-o mult mai greu decât dacă aș fi investit în alte domenii. Însă satisfacția mea este să vină omul și să-mi spună, domnu Dunca ce frumos e aici, vă mulțumim! Asta pentru mine e destul și asta este una din motivațiile pentru care eu sunt încăpățânat și vreau să fac acest proiect. Repet, sunt dispus să lupt pentru el cât pot de mult cu o singură condiție: ca cei pentru care îl fac să nu fie împotriva lui! Pentru că altfel mă uit în oglindă și îmi spun: băi tu ești un idiot? De asta v-am și adus aici, pentru că sunt într-un moment în care vreau să le las naibii și pentru că simt că oamenii pentru care-l fac nu merită acest efort!“
Odată pus în operă, proiectul Nedeia ar putea genera anual pentru județul Caraș-Severin venituri de 1 miliard de euro, consideră Romeo Dunca, cel care în prezent este președintele Consiliului Județean Caraș-Severin. Nu știm cât de elaborat este studiul sau business planul care l-a făcut pe stimabilul președinte de Consiliu Județean să arunce pe piață această sumă care te duce cu gândul la banii de PNRR alocați României.
Cel mai probabil acesta pornește de la premisa că dacă visare nu e, nimic nu e! Doar că într-o bună zi te poți trezi din vis direct într-o realitate de coșmar, cu banii cheltuiți și cu un proiect lăsat pe butuci. Riscuri sunt, au fost și vor mai fi, însă numai Dunca e cel care nu a abandonat până acum. Și pentru că Romeo Dunca nu mai putea duce de unul singur pe umerii săi magistralul proiect Nedeia, a decis să-l doneze județului, în speță Asociației de Dezvoltare Intercomunitară – ADI Banatul Montan – Nedeia, din care fac parte în acest moment Consiliul Județean Caraș-Severin și Primăriile Zăvoi și Obreja. Primăria Caransebeș nu e membru asociat, dar și-a dat acordul de principiu pentru a-i fi folosit terenul de pe munte în acest scop. Consiliul Județean Timiș, Consiliul Județean Arad, Primăria Timișoara și Primăria Arad sunt și ele cuplate la acest mega proiect care ar putea da naștere celui mai mare domeniu schiabil din România, cu o investiție ce s-ar putea ridica la 50 de milioane de euro.
Despre proiectul Nedeia și tot ceea înseamnă în acest moment implementarea acestuia, îl urmărim cu o declarație pe Romeo Dunca, președinte al Consiliului Județean Caraș-Severin:
Sergiu TABAN
”Cine are timp 17 ani să tot cheltuie din banii lui pentru o idee că într-o zi cineva va veni să se bucure de ceea ce va fi investit aici?”
–
17 ani?
Eh, chiar ”comuniștii” s-au scremut timp de vreo 17 ani să tot construiască la hotelul cu ‘jde etaje, cel de pe Muntele Mic, în bătaia vântului. Doar că și ei cheltuiau din banii ”lor”.
Adică: iată tovarăși ce face puterea poporului + electrificarea = …
Noroc (după ’89) cu entuziastul inginer Pop de la ACH care l-a finisat de s-a putut parțial dormi și în acel hotel (fără apă bineînțeles). O vreme …
Pe atunci exista și un telescaun funcțional pe acolo, ba chiar și între Văliug și Semenic. Asta până la (”condamnări” și pretinse) ”reabilitari” liberale.
Partea faină este că lui Dunca îi plac munții și tăițeii.
Sau partea nasoală …
,,Mai taie din ele dă-le drecu”
Auzi la el 1 miliard euroi venituri.
Băi Bănele bugetul de venituri al Primăriei Capitalei se ridică la 612 milioane de lei (vreo 122 și umpic milioane euro) și vorbim de un oraș în care investițiile s-au centralizat abuziv, catapultând-ul peste Berlin, Roma sau Madrid
Trebuie înțeles și trebuie un public relations puternic pentru a înțelege dimensiunea și importanta (beneficiul) proiectului Nedeia.
Astia neiesiti din curte nu au cum sa stie cat de bine ar fi sa se faca pt ca nu au vazut niciunde, ca nu au iesit din curte. :)))