Prăbușirea unei bucăți semnificative din ceea ce până deunăzi numeam cu fală tipică bănățeanului „cea mai frumoasă cascadă din lumeׅ“ a ținut prima pagină a ziarelor și a făcut să trezească din amorțire politicienii care se bucurau de o prematură vacanță de vară.
După ce opiniile pro și contra salvării acestui obiectiv turistic, care nu au făcut decât să mai puncteze un moment propice ieșirilor publice pentru nevorbiți, s-au epuizat, au apărut și primii salvatori. După fostul ministru Marcel Vela, care în ultima perioadă frazează pitorescul mai ceva decât Calistrat Hogaș, a venit momentul președintelui Consiliului Județean Caraș-Severin, Romeo Dunca să puncteze pe marginea subiectului tabu al turismului cărășean. Sau Vela i-a pasat-o lui Dunca, deși, la modul declarativ, ultimul afirmă că nu crede că omul poate repara ceea ce natura a distrus.
Deci Dunca pleacă din start cu un sentiment dezolant al neputinței în raport cu forțele naturii, nu-l mai are în echipă nici pe Tinu Vidaicu cel care știa joaca cu „Mama Natură“ iar ca să repui acea bucată de câteva zeci de tone la loc, e nevoie (din nou??) de studii de prefezabilitate, de fezabilitate pentru ca execuția finală să fie cea scontată. Măcar pe astea le știm, concretizarea proiectelor ne joacă o festă.
„Vreau să mă duc și la Agenția de Arii Protejate, să am o discuție și acolo. Nu prea cred că omul repară ce strică natura. Am fost acolo, am văzut. Pare că există o posibilitate de a cala în zona cascadei Bigăr o macara care să ridice până la 100 de tone, fără a pune în pericol zona. Se poate pentru că drumul este pe stâncă. Vreau să vorbesc cu o echipă tehnică care a pregătit o soluție de a reașeza acea bucată de rocă, care ar putea fi pusă la loc. Există soluții. Râdem și noi, am râs și eu dar am zis haideți să vedem pentru că e un obiectiv mult prea important pentru județul Caraș-Severin“, a explicat președintele Romeo Dunca.
Cam subțire domn președinte, dar vă dau credit total în intenția manifestată de dumneavooastră. Știți cum e cu drumul pavat cu intenții bune….
Evident, ne dorim o aprofundare a subiectului legat de subiectul „Salvați Cascada Bigăr“, o explicație tehnică a specialiștilor, vreau să-l văd și pe Nelu Popa defilând cu pancarta prin centrul municipiului ca la momentul „Salvați Roșia Montană“, unde l-am susținut, vreau să văd că acest loc pitoresc nu e doar apanajul unor politicieni pe buzele cărora subiectul Cascada Bigăr este unul care sună bine astăzi pentru urechile credule ale unui electorat neavizat.
Sergiu TABAN
Ăsta n-a terminat drumul de la podul Secășului spre Grădinari (din fonduri europene, nu din banii județului!), drum ce trebuia recepționat la 31 mai, n-a făcut absolut nimic decât circ și bătaie de joc de când a venit în județul nostru dar salvează el viața Mamei Natura! O să dea găuri, să înfigă piroane, o să monteze schele, o să curgă apă colorată cu sunete de clopoței și câte și mai câte! O să fim de râsul Europei și al curcilor cu prima cascadă falsă din lume!
Ori… hm…, Agenția Ariilor Protejate, din plictiseală și amorțeală, a sesizat imediat oportunitatea? Care? Cum care? O (j)mecherie de făcut bani! Că doar e agenție guvernamentală și vicepreședinte la ditamai agenția (care trebuia să monitorizeze și să intervină eficient în ariile protejate dar înghit bani de la buget nefăcând nimic), deci ditamai agenția are vicepreședinte cu titlu de secretar de stat pe… fata lui Vela! Oare fata asta trebuie să scoată pierderile din campania electorală de la Caransebeș? Hm? Vreun studiu, poate două-trei dacă e necesar, de prefezabilitate și fezabilitate că… deh! proiectele astea costă, nene! Nu?
Așa că e musai ca Romică să meargă direct la Ariile Protejate ca să-l sfătuiască fătuca lu tata Vela ce și cum.
Bă, pute!!
vreau să-l văd și pe Nelu Popa defilând cu pancarta prin centrul municipiului ca la momentul „Salvați Roșia Montană“
–
Poate salvează măcar şcoala, cu ceva tăiţei de panouri (pancarte solare):
**Link-urile nu sunt permise!**
Cât despre cascadă, de ce nu ar merge o „reparaţie” cu un surogat din plastic?
Că doar şi la Herculane s-au montat geamuri termopan la vechile băi romane … asta este „reabilitare” în pas cu „moda”.
Cum spitalul județean nou este gata, drumurile din județ sunt perfecte, ne putem ocupa și de cascadă. Totul este perfect! Nici nu mai avem nevoie de Consiliul județean, de bani nici atât. Mulțumim frumos!
Am arătat într-o postare anterioră faptul că poate fi ,,reparată”.Nu vă mai tot dați cu părerea şi cu presupusul , dacă nu aveți cât de cât cunoştințe în domeniul construcțiilor (inclusiv proiectare / structuri de rezistență , metalurgie…desen tehnic ş.a.m.d.) , fiindcă este 100 % posibilă readucerea acesteia la starea inițială…în proporție de 80 – 90 %. Tehnica / tehnologia folosită este : forarea unor găuri orizontale în mal , introducerea de tije din oțel…special proiectat/e ( inclusiv pentru a rezista la sarcini mari / forfecare şi mediu coroziv ) în acestea , injectarea de beton cu uscare rapidă ( folosit la construcția barajelor ) pentru a fi fixate…după finalizatea armăturilor.La anumite distanțe vor fi forate găuri verticale , prin care deasemenea se vor introduce tije metalice de diametre mai mici ( pentru a consolida / ranforsa pe cele principale orizontale ). Pe tijele metalice astfel postate în mal se va fixa pragul ( ,,clopotul” ) prăbuşit al cascadei ; în prealabil vor fi forate găuri corespunzătoare distanțelor şi dimensiunilor tijelor în acesta . Tijele vor fi prevăzute la capăt cu piese metalice corespunzător proiectate ( saibă + piuliță…ex : la capăt tijele metalice pot fi filetate ) pentru fixarea / blocarea deplasării accidentale pe orizontală a clopotului ( in caz de cutremur etc.) , îngropate în roca pragului / clopotului şi etanşate corespunzător . Deasemenea , între mal şi clopot , pentru etmetizare / ermeticitate va fi injectat beton cu aderență corespunzătoare structurii rocii ( travertin ) şi rezistent la apă ( cel rapid folosit la construcția barajelor este şi cel mai indicat). Dacă este necesar vor putea fi construiți şi 1 – 3 stălpi de susținere dispuşi vertical între baza pragului ( clopotului ) şi fundul albiei râului ( eu unul aş fora cât mai aproape de baza malului şi i-aş dispune oblic , pentru a masca existența acestora / a fi cât mai puțin vizibil/i , respectiv pentru a păstra astfel naturaletea cascadei ).Toate aceste operații vor fi executate ulterior devierii cursului de apă.V-am sintetizat şi explicat în termeni comuni tehnica / tehnologia ( modalitatea ) folosită.Pebtru a vă ajuta să vă făceți o imagine de ansamblu , prin analogie , vă puteți imagina fixarea roții unui autoturism în prezoane ( roata autoturismului fiind pragul / clopotul prăbuşit al cascadei , prezoanele reprezentând tijele , iat tamburul considerat malul de care urmează a fi fixate).
P.S. Anumiți termeni nu trebuie interpretați mot-a-mot…pentru a găsi ,, binevoitorii ” motive de ,, ridiculizare ” ; aceştia fiind folosiți la modul general / în mod simplificat astfel , pentru a fi înțeleşi de către toată lumea. – Ex : ,, beton folosit la baraje ” ( care pe lângă rezistența mare inclusiv la acțiunea apei şi înghețului , are şi avantajul unei uscari rapide ) este unul general ; mai amănunțit , în mod concret,ne putem referi la betonul TORCRETAT , fiind unul indicat / recomandat în astfel de reparații.Dar la rându-i şi acesta poate avea în compoziție o multitudine de mixturi ( inclusiv diferiți polimeri sânt folosiți în noile tehnologii ) , în diferite cantități / proporții , care sânt stabilite în laboratoare specializate în funcție de specificului lucrării…alături de o multitudine alți factori ( compoziții finale stabilite ulterior analizelor şi incercărilor de laborator ).Când spunem ,, alți factori „… ne putem referi inclusiv la permeabilitatea rocii,marja de temperatură la care este pus lucru / injectat betonul ş.a.m.d.Vedeți , în termeni tehnici sânt foarte multe aspecte care nu pot fi detaliate aici , pe scurt.Nu mai vorbim de faptul că respectivele tije…pot fi denumite aici şi bare , fără nici un fel de problemă , iar forțele / factorii externi care acționează asupra acestora sânt mai multe / mulți ( am exemplificat doar două cele mai importante…forfecarea şi coroziunea ).Pot fi enumerate şi forțele de întindere – compresiune – strivire / deformație , torsiune etc…toate acestea fiind noțiuni fundamentale şi aplicații extrase din materia ,,rezistența materialelor” ( la astfel de forțe vor fi expuse tijele / barele , din acest motiv fiind necesar a fi fabricate / produse din oțel de înaltă calitate – rezistență / înalt aliat ). Deasemenea forma / secțiunea acestora poate diferi ( ex : circulară-rotunde / hexagonală / octogonală etc.) în funcție de proiectul tehnic ( executat de către inginerul proiectant / structurist , sau de către o echipă de ingineri…în cazul unor construcții de anvergură şi / sau complexitate mai mare , mai ales în cazul în care se cere expertiza din mai multe domenii ).
Dacă este reparată din fonduri europene , nu văd de unde atâta opoziție ( care este problema ).Dacă ar fi putut fi cuprinsă în patrimoniul U.N.E.S.C.O.( de vreme ce ,, era considerată cea mai frumoasă cascadă din lume , sau cel puțin printre primele 10 „… cu siguranță puteau fi accesate astfel de fonduri foarte uşor ). Acuşica’ este binecunoscut faptul că se ,, ciordeşte ” din bănişorii alocați aproape oricărui proiect , în procent mai mic sau mai mare ( ex. ,, zeciuiala ” ) ; toate caricaturile de la mafiile de partide aveți aceste apucături…indiferent ,, de culoare ” , fiindcă că vă stă în caracterele alea’ infecte şi lipsite de scrupule ( vă este impregnat în ADN-ul vostru propriu , provenit din cacaua haznalei de unde v-ați născut şi târât afară în lume pentru a o infesta astfel ).Restul este doar ,, gargară ” ! Voi , cu toții , sânteți doar ( în primul rând ) disperați că fură ,,unii fără alții” şi / sau ,, mai mult unii decât ceilalți ” (inclusiv de faptul că poate ,, se va termina vreodată cu furatul ” , şi nu vă mai rămâne şi vouă ceva / posibilitatea de căpătuit astfel ). Citez din Secretul lui Bachus : ,, Ți-e foame , ți-e sete ? Na şi de mâncare , na şi de băut ” ! ,, Mie-mi place să studiez omul şi să dibui unde-i şurubul slab…şi haț ! l-am înhățat şi-i al meu ” ! Bleah !!! Voi ,, nu o să vă mai puteți vindeca ” pe lumea aceasta decât prin moarte…
Mă mir că nu ți-a explodat capul de atâta deșteptăciune! Mai ai un pas și obții masteratul în construcții după care poți aplica pentru doctorat în modificarea naturii, în înlocuirea scoarței terestre. Cu tijele, betoanele și piulițele pe care le-ai înșirat aici puteai construi un spital! E necesară repararea cascadei, deșteptule, tu, ăsta care ne dorești moartea? Nesimțitule!
Pardon : ,, haț l-am învârtit şi-i al meu „…
Încep să iasă la suprafață creaturile,trebuie doar să le dai momeala potrivită ))::
Vezi că ți-a intrat atât în ochi cât şi în gură ,, supa primordială ” din care ai ieşit , fiindcă eşti orbit de furie şi regurgitezi numai tâmpeniile care-ți convin. Charles Darwin s-ar minuna să vadă ce specimene a putut crea ,,natura mumă ” ! Dacă i-ar cădea capul Sfinxului din Egipt ( una dintre adevăratele minuni ale lumii ) şi egiptenii l-ar pune înapoi ( repara ) , s-ar găsi să comenteze / vocifereze de-al de voi,,în varianta egipteană” … sau ați face-o voi romanistanezii din această tagmă şi pentru ei ( în numele lor ) ? Bine că eşti mătăluțză atât de inteligent , încât nu-ți poți da seama că nu are nici o legătură ,, una cu alta „.Cred că tu esți din cei care au făcut ,, şcoala ” la Fârliug , sau în multe alte asemenea locații / locuri din țară ( nu au înțeles nici în ziua de astăzi faptul că , fondurile europene se obțin pe / în baza unor proiecte bine fundamentate, neavând voie să schimbi ulterior destinația banilor astfel obținuți ( adică nu ai voie să-i accesezi pentru construcția spitalului , dar să faci drumuri cu aceştia …sau vreo maşinuță / căsuță ,, pe persoană fizică care este ” ) ! Capisci ? Nu mai face propagandă şovină , fiindcă foarte puțină lume ( populație ) mai pune botul la ea.Iar dacă sânt creduli / manipulați astfel , este datorită faptului că îi spală ( inclusiv dezinformează ) cei ca tine / voi pe creier…în principal prin intermediul mass-media aservită.
Bineânțeles ( fară discuție ) că sânt mult mai importante / prioritare spitalul, drumurile şi multe alte proiecte sociale ( nu văd de unde ai scos / dedus tu că aş fi spus eu în sens contrar ) …dar iarăşi revenim la capitolul finanțe.Îmi este mai greu mie să îți explic, decât ție să înțelegi ,, în deşteptăciunea ta”. Fondurile europene sânt pe axe,de investiții, structurale etc.Nu le poți accesa de-a valma şi să faci ce şi cum vrei tu cu banii.Regulile acestea sânt opozabile ( aplicabile ) tuturor statelor ( membre ) care le accesează. Românii ( o anumită categorie…mai aparte) asta ‘ nu au înțeles ( sau mai degrabă se prefac că nu înțeleg ) , că trebuie respectate anumite reguli , de la care nu se poate face rabat după bunul lor plac ( după cum le convine lor , ca să ,,ciordească” banii prin tot felul de ,,artificii” şi sub pretextul că ,, ne fură străinii țara ” … lasă că îi furăm şi noi pe ei ). La bugetul U.E. contribuie şi ,, Romanistanul ” , astfel că îți furi singur căciula astfel ( de fapt voi ăştia’ hoții binecunoscuți , furați prin aceste modalități de la restul populației cinstite-corecte…atât cât a mai rămas astfel neparazitată ).
Astfel funcționează U.E. şi economia de piață.Nu îți convine…du-te în democrația Belarusă şi lăsați-ne că ne-ați tras înapoi cu 200 ani cu mentalitatea voastră.Deci , dacă nu sânt disponibile fonduri Europene pentru drumuri ( sau rău voitorii / tolonacii nu le-au accesat corespunzător )…de ce să le obții pe cele pentru reparația cascadei ( dacă sânt disponibile pentru astfel de investiții ).Deci , mentalitatea voastră merge pe principiul ,, să moară şi capra vacinului ” ! ,, Vai şi-amar de steaua voastră „…
Bravo, bine spus.