Reșița nu va avea spital modular. Rămâne, în schimb, în picioare și funcțional Staționarul 3, iar banii economisiți în acest mod vor merge în cea mai mare parte către drumurile județului. Anunțul a fost făcut chiar de președintele Romeo Dunca, acesta explicând și motivul care stă în spatele deciziei de a abandona ridicarea modularului: lipsa banilor și reticența băncilor de a acorda un împrumut, în ciuda reducerii în ultimii ani a gradului de îndatorare al județului:
„Înainte de toate, lipsesc 5 milioane de lei din bugetul necesar. Economiile făcute la salarii și la alte cheltuieli de funcționare ne-au adus aproape de situația excelentă de a putea face modularul fără a mai aștepta creditul pe care contam. Totuși 19.000.000 de lei, economii care se regăsesc în excedentul de funcționare, nu sunt suficienți pentru a acoperi cei 31 milioane de lei necesari edificării și dotării acestui nou spital de boli infecțioase. Gradul de îndatorare moștenit în 2020 de 49% a fost redus în acești doi ani de mandat, până la 27%. Fiind sub 30%, raportat ca limită peste care e exclus să poți fi creditat de orice instituție bancară, am încercat să obținem un credit. La prima licitație lansată, din păcate, nu s-a arătat nicio bancă interesată în a ne împrumuta. Încheind anul cu date financiare mai bune, o bancă totuși a spus că studiază această dorință a noastră și că dacă prelungim sau facem o altă licitație, poate există un interes. Din păcate, timpul fiind scurt și calea licitației pentru găsirea unui constructor interesat să execute clădirea, cu dotări cu tot, până la finalul lunii noiembrie 2023, nu poate fi deschisă fără banii în cont. În această situație nu avem altă cale decât să renunțăm”, a precizat președintele Consiliului Județean Caraș-Severin.
Departe de a se lasă descurajat de eșecul acestui proiect, Romeo Dunca se declară însă optimist și încearcă să vadă partea bună a lucrurilor: banii economisiți prin renunțarea la acest proiect vor merge spre alte zone care au nevoie de investiții.
„Deși spitalul modular rezolva în primul rând situația ca noul spital județean, care e în faza de proiectare, să se poată încadra în terenul alocat și existent (el nu cuprindea secția de infecțioase, realizându-se astfel o economie importantă de spațiu), ne orientăm către o altă soluție. Anume, păstrarea Staționarului 3 ca spital de infecțioase, iar județeanul nou rămâne la fel, fără secție de boli infecțioase. Din cele 6 milioane alocate deja modularului din excedentul din 2021 la care vom adăuga și cele 19 milioane de lei, economia de la salarii, vom aloca între 1 și 2 milioane lei pentru a cosmetiza și mai bine staționarul 3. La care întreaga societate civilă sub atenția (și stresul) doamnei Lili Gherle a contribuit.
Deoarece la un moment dat spuneam că vom folosi economiile de bani din salariile celor plecați de la DDJ pentru a repara măcar o stradă sau un pod cu ei, vom aloca grosul de bani exact către drumurile degradate ale județului. 23 de milioane din excedentul disponibil de 26. La care adăugăm cei 15 de la DDJ, plus cei 10 primiți de la guvernul Ciuca la final de an 2022, ne aduc în fața unei realități rar întâlnite în istoria județului Caraș-Severin. Sau chiar o premieră…
Nici mai mult dar nici mai puțin decât 48 de milioane de lei pentru reparația de DJ-uri, altele decât cele prinse pe diferite finanțări. Naidăș-Petrilova, Răcășdia-Vrăniuț, Ciudanovița, Gârnic-Padina Matei, Fizeș-Tirol , Moldovița-intersecție DJ 571 și multe alte drumuri spre localități și căi de acces vor suferi îmbunătățiri substanțiale”, adaugă președintele Dunca.
În opinia liderului CJ Caraș-Severin, banii ce vor fi investiți anul acesta în drumuri (cei 48 de milioane de lei ce vor fi alocați de CJ, alături de fondurile europene și de proiectele derulate prin CNI) „vor face din 2023 un an care va rămâne în memoria multor cetățeni cărora în sfârșit, le-a venit rândul să reparăm drumurile din proximitatea lor”.
Karina TINCUL
„vor face din 2023 un an care va rămâne în memoria multor cetățeni …”
–
Se referă probabil la rețeaua națională de piste de biciclete pentru care sunt deja alocate 247 milioane de euro.
Pedalatul și călăritul susțin sănătatea!
Banii din PNNR sunt folositi numai pe aiureli.In afara de drumuri se cheltuieste fara cap si coada.Sanatatea sufera,agricultura sufera,domeniul energetic are nevoie de investitii.Bolovanul transpirat baga bani aiurea.Intre timp minerii mor la locul de munca din cauza coruptiei,oamenii mor muscati de caini in Bucuresti,romanii din Ucraina sunt batjocoriti,ajutorul pentru energie este fara cap,tramvaiul lui Popa paralizeaza orasul.Sa vina alegerile!