Administrația Bazinală de Apă Banat (ABA Banat) a recepționat lucrările de reabilitare a barajului Oravița Mică și cele de amenajare a albiei râului Oravița în intravilanul orașului de pe valea Carașului. Aceste lucrări au fost cuprinse în cadrul obiectivului de investiții „Refacerea lucrărilor calamitate la acumularea Oraviţa, jud. Caraş-Severin – baraj Oravița Mică, regularizare aval”, a căror valoare depășește 9 milioane de lei, bani proveniți de la bugetul de stat.
Din cauza duratei mari de funcționare, barajul Oravița Mică, realizat în secolul al XVIII-lea, avea nevoie de o reabilitare complexă încă din anii 80. Lipsa fondurilor necesare refacerii lucrărilor, au impus amânarea repetată a reparațiilor capitale, care au început odată cu semnarea contractului de lucrări în noiembrie 2018. Durata de execuție inițială a lucrărilor a fost de 24 luni, durata fiind prelungită ulterior până în 2024 din cauza nealocării fondurilor și a stării de pandemie.
Barajul se afla într-o stare înaintată de degradare, iar lacul de acumulare era colmatat în proporție de 92%. Lucrările au început în primăvara anului 2019, iar la final au fost instalate mai multe aparate de măsură și control pentru a urmări în timp modul de funcționare a barajului. A fost realizată și decolmatarea cuvetei lacului de acumulare care acum asigură un volum de 43.000 metri cubi.
„Prin aceste lucrări sunt asigurate toate condițiile de apărare împotriva inundațiilor a comunității locale, lacul de acumulare Oravița Mică împreună cu lacul de la Oravița Mare având capacitatea să atenueze viiturile de pe pârâul Oravița”, a declarat Marius Ungurean, directorul tehnic de Investiții al ABA Banat.
Lucrările de amenajare a albiei râului Oravița, în intravilanul orașului, au avut ca principal scop asigurarea tranzitului apei la viituri. Acestea au început, de asemenea, în 2019. S-au executat lucrări de regularizare a albiei pe o lungime de 2973 de metri, între acumularea Oravița Mare și Oravița Mică, cât și aval de acumularea Oravița Mică.
Dan AGACHE