(E) Luminița Dolângă, USR PLUS: „COVID-19 a scos la lumină un sistem de educație rigid și cu picioare frânte”

el

Luminița Dolângă, candidat al Alianței USR PLUS la Senatul României în județul Caraș-Severin a declarat într-un comunicat de presă:

„Dacă faci o punte peste timp privind în viitor, constați că ceea ce învață astăzi copiii în școli este în mare măsură irelevant pentru a face față provocărilor unei societăți în continuă și rapidă schimbare, care nu așteaptă după noi. Studiile arată că la fiecare 3-5 ani apar meserii noi, de care nu am auzit încă. Schimbarea trebuie să se producă acum, cu curaj și determinare, iar Alianța USR PLUS va face acest lucru.

Presiunea pe care a generat-o pandemia COVID-19 a scos la lumină un sistem de educație rigid și cu picioare frânte, incapabil de a se adapta unor provocări. Provocarea nu este doar una tehnologică ci și de îmbunătățire a proceselor educaționale, reinventarea modului în care funcționează învățământul, transformare de care să beneficieze atât elevii cât și cadrele didactice.

În acest tablou, în care greul a căzut în special pe copii, părinți, cadre didactice și școli, inechitatea a ieșit mai pregnant la lumină. Cei cu mai puține șanse au acum și mai puține șanse.

Din statisticile la zi pe care autoritățile le au la dispoziție, 3379 de elevi din unitățile de învățământ din județul Caraș-Severin (din care 1657 în mediul urban), nu posedă echipamente IT: laptop, tabletă, nici măcar un Smartphone care să le permită accesul la învățământ online. Dintre aceștia, 3305 (din care 1722 în mediul urban) nu au nici acces la Internet.

Nu e vina copiilor, nu e nici vina părinților, e vina sistemului care nu e capabil să le ofere șansa de a se forma, de a avea circumstanțe egale indiferent de mediul social din care provin sau de locul unde trăiesc cu familiile lor.

Pentru elevi, echitate în educație înseamnă acces egal la servicii  educaționale de calitate. E o condiție sine qua non pentru a forma cetățeni europeni încrezători, competenți, implicați și responsabili, adaptați dinamicii societății, pentru a înlătura situațiile de părăsire timpurie a școlii și analfabetismul funcțional. 

Avem angajamente în programul Revoluția Bunei Guvernări al Alianței USR PLUS:

  • Sprijin pentru școala online prin care se vor organiza și dezvolta 8 Centre Regionale pentru Suport în Educația Online de la conectarea la Internet de mare viteză și achiziția de echipamente, până la formarea de competențe digitale pentru cadrele didactice
  • „Școala de la 8 la 5, masă caldă și școală după școală”, program care va avea un impact deosebit în special pentru copiii din zone defavorizate sau familii monoparentale.
  • Dezvoltarea și extinderea programului „Fiecare copil la grădiniță” și „Școală pentru toți” prin extinderea programului de la 500 la 1200 de școli vulnerabile.

Investiția în educație este cea mai inteligentă investiție pentru orice națiune”.

Luminita Dolanga

Lorena POENARU

Distribuie pe:

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei