(E) Petru Borduz, candidat la Senat din partea ARN: „Am fost și rămân un apărător al valorilor creștine”

borduz

Am fost și rămân un apărător al valorilor creștine”, declară Petru Borduz, candidat la Senat din partea ARN Caraș-Severin, acesta explicând și de ce a decis să se alăture Aliaței Renașterea Națională.

Democrația creștină este o ideologie ce urmărește să aplice principiile creștine în viața publică. În practică, democrația creștină este, adesea, considerată a fi de centru-dreapta pe probleme culturale, sociale și morale (conservatorism social) și este considerată de centru-stânga în ceea ce privește problemele economice și de muncă, drepturile civile și politica externă, precum și mediul, pledând pentru o economie socială de piață în domeniul economic (cu economie de trecere spre social-democrație, ce se bazează pe morala de familie).

În Europa, adversarii săi au fost, în mod tradițional, comuniștii, socialiștii seculariști, partidele democratice sau moderat conservatoare în ansamblu, în timp ce în mediul foarte diferit cultural și politic din America Latină creștină există tendința să se încline spre stânga. Ca exemple de partide democrat-creștine se numără: Uniunea Creștin-Democrată în Germania, Partidul Popular Austriac, Partidul Fine Gael din Irlanda, Partidul Creștin Democrat din Chile, Partidul Popular din Aruban, din Caraibe, Partidul Popular Creștin Democrat din Elveția, Partidul Christen-Democratisch Appèl în Țările de Jos, Partidul Popular din Spania, Partidul Popular Creștin Democrat din Moldova și altele.

,,Noi nu facem o coaliție de ideologii, ci unim oameni. Fiecare cetățean trebuie să aibă șanse egale pentru a reuși și libertate deplină să decidă viitorul său. Preluarea de valori creștine ca: iubirea aproapelui, respectul persoanei, cultul reciprocității, combaterea sărăciei și nedreptăților sociale, credința neclintită în Dumnezeu și în justiția sa, se face înțeleasă în etape diferite. Să știți că întruchiparea ideologică a preceptelor creștine nu este singura care apelează la creștinism.

A merge la biserică este firesc, dar a fi creștin înseamnă mult mai mult. De pildă, a reacționa după putere la suferință, la nedreptăți, la confuzia de valori! Nu are legătură cu creștinismul cel care concepe măsuri doar pentru «ai săi». Nici cel care îi împiedică pe alții să-și ocupe locul cuvenit. Nici acela care adună bunuri pe seama neputincioșilor. Ce creștinism este, atunci când o țară a fost lăsată la mofturile unor juriști abuzivi și nu-și poate normaliza legile justiției? Sau când învrăjbește clasele sociale între ele? Viziunea asupra lumii care îl are în centru pe Iisus nu este doar o credință trăită, nici măcar o credință afișată, ci este, eminamente, faptă. Nu este doar morală, ci și altceva adică acțiune care reduce suferința din jur.

Avizat ca puțini alții, poetul Tudor Arghezi avea dreptate când cerea mult de la credincios. Adevărul care se impune este simplu: pentru a pune în valoare creștinismul, este nevoie de cultură și de convingere personală. Cetățenii nu mai pot fi mințiți sau manipulați. Dacă nici credința nu le mai este respectată, atunci ei înșiși vor lua măsuri prin vot. De aceea am ales această construcție politică. Mă regăsesc în platforma ei”, precizează Petru Borduz, candidat la Senat din partea ARN.

Sorin NECULA

Distribuie pe:

Stiri similare

1 Comentariu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei