fbpx
17 C
Reșița
vineri, 01 decembrie 23

Edilul Măceșanu și-a mai atins un obiectiv major! „Readucem la viață patrimoniul local”

Unul din obiectivele majore pe care Ciprian Măceșanu și le-a propus din poziția de edil al comunei Ticvaniu Mare vizează investițiile în infrastructura culturală.

Astfel că ziua de 13 se pare că a fost una cu noroc pentru comuna cărășană, în această zi fiind semnate la sediul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației contractele de finanțare pentru modernizarea Căminelor Culturale din localitățile Ticvaniu Mare și Cârnecea.

Obiectivul principal al investițiilor în domeniul culturii locale este respectarea bogăției și diversității sale culturale și asigurarea protejării și dezvoltării patrimoniului cultural al comunei. 

Cultura trebuie să fie accesibilă unui număr cât mai mare de oameni, iar publicul real și potențial trebuie să fie principalul destinatar al actului cultural.

Centrarea ofertei culturale pe public și orientarea acțiunii operatorilor culturali către acesta este un principiu care permite înlăturarea inegalităților de acces la cultură și democratizarea participării la viața culturală”, a declarat primarul comunei Ticvaniu Mare, Ciprian Măceșanu.

Contractul de finanțare din data de 25.01.2023, încheiat între comuna Ticvaniu Mare și Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei prevede lucrări de reabilitare și modernizare pentru Casa de Cultură „Virgil Birou” din localitatea Ticvaniu Mare. Valoarea investiției este de aproape 1.422.000 de lei.

Contractul de finanțare din data de 19.01.2023, încheiat între comuna Ticvaniu Mare și Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației prevede lucrări de reabilitare și modernizare pentru Căminul cultural din localitatea Cârnecea, care include și instalarea a două puncte de reîncărcare pentru vehiculele electrice, valoarea investiției ridicându-se la 800.673 de lei.

„În aproximativ un an și jumătate, comunitățile din Ticvaniu Mare și Cârnecea vor beneficia de locații moderne pentru desfășurarea activităților și evenimentelor culturale.

Prin modernizarea și reabilitarea acestora, readucem la viață două obiective importante din patrimoniul nostru cultural, iar locuitorii comunei vor putea beneficia de un mediu revitalizat pentru a-și desfășura activitățile culturale preferate, într-o atmosferă modernizată și îmbunătățită”, precizat edilul din Ticvaniu Mare.

Valoarea totală a proiectului este de peste 𝟐.000.000 de lei.

Perioada de implementare a proiectelor este de 25 de luni, urmată de o perioadă de durabilitate de minimum 5 ani pentru fiecare în parte.

Potrivit administrației publice a comunei, calendarul estimativ al celor două proiecte este următorul:

Întocmirea documentațiilor tehnico-economice, avizelor, acordurilor și altor documentații specifice: aproximativ 4 luni.

Organizarea și desfășurarea procedurilor de achiziție: aproximativ 3 luni.

Execuția lucrărilor de reabilitare și modernizare: aproximativ 8 luni.

Prin investițiile ce urmează să fie realizate, vom mai parcurge un pas foarte important în dezvoltarea comunității noastre. În acest sens, vom susține transportul verde prin instalarea a patru puncte de reîncărcare în Cârnecea pentru vehiculele electrice, pentru a promova o alternativă sustenabilă și prietenoasă cu mediul.

Ne mândrim cu faptul că reușim să creăm o comunitate curată, sustenabilă și prietenoasă cu mediul, iar prin proiectul nostru, ne dorim să continuăm pașii spre acest obiectiv!”, a concluzionat primarul comunei Ticvaniu Mare, Ciprian Măceșanu.

Finanțarea este asigurată prin intermediul Planului Național de Redresare și Reziliență – Componenta 10 – Fondul Local.

Lorena POENARU

1 COMENTARIU

  1. ” infrastructura culturală” – ce cultură să ai într-o comună cu 60-70% țigani ?
    N-au nici asfalt acolo, nici apă, nici canalizare, e plin de gunoaie pe albiile pârâurilor din zonă, iar debilul de vorbește despre cultură.
    În primul rând acolo trebuie readus bunul simț pe linia de plutire.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei