„ELIADE” în 29 de ipostaze!

 el

În acest an se împlinesc 114 ani de la nașterea lui Mircea Eliade. Evenimentul  este marcat de o serie de activități educative la care participă preșcolarii și elevii de la Colegiul Național „Mircea Eliade” din Reșița, îndrumați cu măiestrie de profesorii lor, în perioada  8-13 martie 2021. Deși condițiile de pandemie nu permit o zi a porților deschise și manifestări de amploare, totuși în perioada 8-13 martie 2021, sub genericul „Cea mai prețioasă călătorie este aceea către sufletul nostru” (Mircea Eliade), școala organizează în parteneriat cu Biblioteca Județeană Paul Iorgovici din Reșița și Casa Corpului Didactic Caraș – Severin, 29 de activități prin care omagiază opera și viața lui Mircea Eliade.

thumbnail (5)

Este evocat patronul spiritual al școlii, scriitorul, filozoful, profesorul, omul de geniu care a marcat cultura românească și universală prin prezentări, dezbateri, piese de teatru, ateliere interactive. Activitățile se desfășoară la bibliotecă, în sala de clasă sau online. Dintre acestea fac parte: Sărbătoare în școala mea (III B), Despre Mircea Eliade, în colecțiile Bibliotecii Județene „Paul Iorgovici”Caraș-Severin (XIC, XII C),Eliade este școala mea (IV A),Minunata lume a cuvintelor (I A), The Little Mermaid – piesa de teatru (IV A), Școala – castelul din povestea mea (III C), Ziua grădiniței mele (Grupa Mare), Dascălul, îngerul păzitor al elevilor (III A), Eu și Eliade (VIII A),  Eliade și noi (VII A), Școala mea, o școală pentru fiecare (V B), Fii inteligent pe internet (IX A), Mircea Eliade și mirajul Indiei (VIII B), Mircea Eliade- personalitate complexă a culturii române (IX C), Mircea Eliade, pentru noi, începutul cunoașterii (Pregătitoare B), „Sunt școlar la Eliade!” (I C), Povestea școlii mele (VII B), Mozaic cultural (XII B), Mândria de a fi elev la C.N.,,Mircea Eliade” (IV C), Imaginarul în opera lui Mircea Eliade (VI B), Mândru că sunt „eliadist” (II C), Mircea Eliade și istoria religiilor (VI A), Licean la Eliade (X B), Ziua Grădiniței mele (Grupa Mijlocie).

Mircea Eliade face parte din generația de aur a culturii române, dimensiunea creației sale fiind uriașă. Nuvelist si romancier, eseist si critic literar, filozof si sociolog, gazetar, profesor universitar de vocație, savant in istoria religiilor, Mircea Eliade este unul dintre cele mai complexe spirite enciclopedice din cultura româneasca a secolului XX.

thumbnail (1)

Aceste activități vor culmina cu  o nouă ediție a Manifestărilor cultural-științifice Mircea Eliade, care se va desfășura online, în 26 martie 2021, în parteneriat cu liceele Eliade din România și din Chișinău, Republica Moldova.

159412602_3973935862658873_2994150149627760670_n

Acțiunea are ca obiective  dezvoltarea personalității elevului, creșterea interesului pentru valorile spirituale, pentru cultură, conștientizarea aportului românilor la făurirea istoriei, creșterea coeficientului de participare a tinerei generații la reconfigurarea școlii și a societății, la rezolvarea problemelor și face parte dintr-o serie de măsuri implementate pentru promovarea imaginii și creșterea prestigiului școlii în comunitate, pentru că așa cum afirma Mircea Eliade, „Cultura este singurul mijloc de afirmare și în fața omenirii de astăzi și în fața istoriei de mâine!”

 

 

 

 

 

Lorena POENARU

Distribuie pe:

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei