20.2 C
Reșița
luni, 16 iunie 25

Episcopul Lucian, ierarhul care a sfințit după 200 de ani biserica de la Bărbosu!

Momente înălțătoare, de triumf divin la biserica din localitatea Bărbosu, parte componentă a parohiei comunei Ramna, unde astăzi mai trăiesc aproximativ 30 de suflete.

Iată că sâmbătă, 12 noiembrie, Dumnezeu, prin smeritul și bunul său ucenic Lucian – Prea Sfințitul Episcop al Caransebeșului a făcut ca după două secole de existență, pentru biserica din localitatea unde acum mai multe decenii conviețuiau peste 800 de credincioși, să fie săvârșită slujba de sfințire. O filie a Parohiei Ramna, biserica de la Bărbosu a părut neîncăpătoare pentru dragostea și cuvântul lui Dumnezeu, adus cu mare bucurie de înaltul ierarh al Bisericii Ortodoxe, cel care face de fiecare dată să pară că liturghia sa, pe care o realizează înaintea credincioșilor, este unică și irepetabilă!

Am fost din nou copleșiți de emoție la revederea fiilor satului Bărbosu sosiți la invitația primarului comunei Ramna, Magdalena Ciurea, din Timișoara, Arad, Lugoj, Bocșa și alte zone, oameni care fac cinste acestor locuri. Pentru că, trebuie să remarcăm, strădania și ambiția edilului de a reda acestor suflete care se încrâncenează să trăiască aici, la Bărbosu, o fărâmă binemeritată de credință, prin reabilitarea acestui lăcaș de cult care a însemnat muncă, materiale de construcție, o grafică specifică bisericuțelor de acest gen. Bucuria și mai mare va fi decizia Episcopului Lucian de a oferi și două clopote acestei biserici, după ce clopotele pe care le-a avut aceasta au fost dăruite unor biserici surori din Banatul Sârbesc și respectiv bisericii din Bocșa cu Hramul Sfântului Nicolae. Să spunem că ierarhul Lucian a fost prezent alături de un sobor de preoți și diaconi la săvârșirea slujbei de târnosire, la care a sfințit și două clopote ce vor fi montate la această biserică.

Despre evenimentul pe care l-a organizat și pe care l-a trăit cu întreaga ei ființă, primarul Magdalena Ciurea a declarat pentru Reper24:

Am trăit cu adevărat momente unice și înălțătoare la Bărbosu, unde a fost sfințită și târnosită biserica din Filia Bărbosu, Parohia Ramna. Am fost onorată să primesc diploma și Crucea „Episcop ELIE MIRON CRISTEA” clasa a II-a pentru mireni.
Mulțumiri Prea Sfinției sale Lucian – Episcopul Caransebeșului pentru această surpriză frumoasă! Îl felicit pe părintele paroh GEORGE ADRIAN MOTECA pentru implicare și pentru felul cum arată biserica renovata! Felicit pe cei doi pictori talentați Oana și Doru pentru pictura frumoasă pe care au facut-o! Mulțumesc tuturor oamenilor de bine care au ajutat ca această zi să fie memorabilă! Mulțumesc tuturor celor prezenți într-un număr așa mare!
Pentru toate mulțumim lui Dumnezeu!
La evenimentul de la Bărbosu au ținut să fie prezenți și colegii primari ai edilului Magdalena Ciurea, precum Mirel Patriciu Pascu – primar al orașului Bocșa și fiu legitim al satului Bărbosu, Ion Iacob Damian – primar al comunei vecine Vermeș și Mircea Serafin – primar al comunei vecine Berzovia.
Cuvântul părintelui tuturor cărășenilor ortodocși, Lucian a fost și de această dată unul încărcat de profunzimi și ancorat în realitatea ce ne înconjoară:

„Satul Bărbosu este foarte mic la ora actuală. Biserica a fost părăsită o vreme, dar cu ajutorul lui Dumnezeu, cu sprijinul Primăriei Ramna și cu implicarea directă a părintelui paroh Adrian Moteca, în ultimii ani s-a lucrat foarte mult pentru restaurarea acestei biserici. Puținii credincioși s-au adunat de dimineață în avlia bisericii și ne-au întâmpinat, dar pe parcurs târnosirii și în timpul Sfintei Liturghii au venit foarte mulți credincioși, fii și fiice ai acestui sat, oameni veniți din Reșița, Timișoara, Arad, Lugoj, pentru că la începutul secolului al 20-lea aici la Bărbosu erau peste 800 de oameni. Satul treptat s-a depopulat, biserica a fost părăsită, dar astăzi a fost un mare praznic, mulți fii ai satului au venit din toate colțurile Banatului să-și vadă «Betleemul» lor.

Biserica s-a sfințit și chiar dacă mai sunt puțini oameni stabili aici, chiar dacă vedem în jurul nostru case abandonate și case într-o stare avansată de degradare, totuși astăzi a fost un mare praznic, biserica a înviat, această mireasă a lui Hristos s-a înnoit și s-a înfrumusețat. Părintele paroh va săvârși aici cel puțin o Sfântă Liturghie pe lună și alte servicii religioase, astfel încât de acum înainte candela rugăciunii și candela slujirii să nu se stingă în această comunitate, în acest sat, un sat mic părăsit de oameni, dar niciodată părăsit și uitat de Dumnezeu”. 

Biserica cu hramul „Nașterea Maicii Domnului” din Filia Bărbosu, construită în anul 1828, a fost acoperită cu tablă în 1893, iar în 2010 s-a refăcut acoperișul. Între anii 2019-2022 au fost renovate până la cărămidă zidurile exterioare și interioare ale bisericii, pardoseala s-a placat cu gresie, s-a rezidit Sfânta Masă și s-a placat cu marmură, iar iconostasul din zid a fost pictat în tehnica tempera de către pictorii Doru Crețu și Oana Molcuți.

Felicităm administrația comunei Ramna, pe primarul Ciurea și pe viceprimarul Octavian Ursulescu pentru truda lor, cât și pe toți cei care au pus un umăr la realizarea filiei Bărbosu la standardele pe care le-am regăsit odată cu sfințirea și târnosirea ce-au fost săvârșite de Prea Sfinția Sa Lucian.
Vrednici sunteți!
Sergiu TABAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei