Toate unitățile de învățământ din municipiul Reșița vor fi dotate din acest an cu mobilier și echipamente IT noi, într-un proiect finanțat prin Programul Național de Redresare și Reziliență cu o valoare de peste 24 de milioane de lei.
Conform viceprimarului municipiului Reșița, Mădălina Chiosa, în acest moment au sosit display-urile interactive pentru grădinițe și școlile din oraș iar livrarea pieselor de mobilier s-ar putea realiza chiar și la începutul anului 2025, licitația pentru el fiind în stadiul de licitație.
Într-o primă fază, distribuirea materialelor IT se va face la unitățile de preșcolari din Reșița, după care vor urma școlile și liceele din municipiu. „Chiar dacă ne bazăm în primul rînd pe resursa noastră, a Primăriei Reșița pentru ca aparatura și noul mobilier să ajungă în școlile din Reșița, trebuie să vă spun că orice ajutor venit din partea unităților de învățământ, ca de altfel și din partea părinților de elevi și preșcolari este unul binevenit, pentru că vorbim de distribuirea unor mii de piese de mobilier și de alte sute de echipamente digitale“, a recunoscut viceprimarul care are subordine Direcția de Învățământ și unitățile de resort din municipiul Reșița, prof. Mădălina Chiosa.
În aceste zile au sosit trei tiruri de echipamente care au fost depozitate și urmează să fie distribuite către școli. Este vorba de prima tranșă de echipamente cuprinse în proiectul „Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a unităților de învățământ preuniversitar și conexe din municipiul Reșița”.
„Din punct de vedere al echipamentelor, nu există o prioritate legată distribuirea în școli și în licee, acestea devenind o realitate pentru copiii reșițeni, pe măsură ce ele vor sosi de la furnizori.
Amintim aici calculatoare all in one pentru sălile de clasă și laboratoarele de informatică, științe și cabinetele școlare, sisteme de sunet, stații de încărcare pentru echipamentele IT, imprimante multifuncționale, scannere portabile, softuri educaționale, ochelari pentru realitate virtuală, toate acestea urmând să ajungă în școli în următoarele două luni, pe măsură ce echipele reușesc să le monteze“, a precizat viceprimarul municipiului Reșița, Mădălina Chiosa.
Prin acest proiect, vor fi dotate toate cele 18 unități de învățământ, împreună cu Clubul Sportiv Școlar și Centrul Județean de Resurse și de Asistență Educațională. Astfel, sunt incluse dotări cu echipamente IT, mobilier și materiale didactice pentru:
15 laboratoare de informatică;
389 săli de clasă (dotări IT);
318 săli de clasă (mobilier și materiale didactice);
11 laboratoare de științe (dotări IT);
10 laboratoare de științe (mobilier și materiale didactice);
16 cabinete școlare de specialitate
21 de cabinete psihopedagogice;
20 săli de sport;
2 ateliere de instruire practică.
Sergiu TABAN
Pe vremea epocii de aur era Programul de luat curentul la anumite ore.
Din halele industriale rămase în beznă se auzeau sincere ovații muncitorești: „trăiască Ceaușescu”
Copii de prin case erau supărați atunci când părinții mai scoteau câte o lumânare la care să își facă temele „restante”.
Tehnologia actuală este virtuală, bună atât timp cât se recurge combinat și la metodele fizice solide.