Exces de zel și dezinteres la Prefectură! Comisiile analizează din birou pagubele inundațiilor – 90% din fonduri, tăiate

modelmic+editorial

Inundațiile de săptămâna trecută încă mai cauzează probleme la Reșița. Cu toate că apele s-au retras repede, viiturile au lăsat în urmă pagube majore, dar și realități care denotă un dezinterez care tronează de 20 de ani în ceea ce privește prevenirea unor astfel de incidente.

Autoritățile locale au analizat toate zonele afectate de inundații și au ajuns la o concluzie sumbră. Este nevoie de peste 4.000.000 de lei pentru ca toate străzile spălate până la fundație de ape, toate gospodăriile și zonele afectate, să fie refăcute.

După o analiză în detaliu, în teren, primarul Popa s-a prezentat cu rezultatele la Prefectură, acolo unde o comisie a verificat constatările Primăriei pentru ca mai apoi să aprobe o sumă necesară care să fie finanțată de la Guvern. Din păcate însă, membrii comisiei, deranjați  cel mai probabil că au fost chemați la lucru într-o zi de duminică, au dat verdicte din pix, „analizând” pagubele inundațiilor din birou.

Așa s-a ajuns la situația în care din cele 4.000.000 de lei considerați de Primărie necesari pentru refacerea tuturor zonelor afectate de inundații, comisia Prefecturii a aprobat doar 400.000 de lei, sugrumând practic 90 la sută din fondurile care ar fi trebuit alocate de la Guvern pentru ca Reșița să-și vindece rănile.

„Noi am constituit la nivelul primăriei patru comisii de evaluare care s-au deplasat în teren în toate zonele afectate de inundații, Țerova, Câlnic, în Luncă, în zona Muncitoresc, la baia comunală. În urma evaluărilor făcute pe distrugeri publice și private, pagubele se ridică undeva la 4.200.000 de lei. Ulterior, o comisie constituită la nivelul Prefecturii a verificat ce am constatat noi în teren și de la 4 milioane au coborât la 400.000 de lei, deci ne-au tăiat cam 90 la sută din evaluările noastre.

Asta în condițiile în care avem zone unde atât asfaltul, cât și fundația drumului a fost grav avariată, daunele sunt majore. Am menționat faptul că noi nu cerem lucruri care ne sunt nouă imputabile, cum ar fi fonduri pentru zonele inundate din cauza faptului că nu am decolmatat canalizarea. Dar pe partea de Țerova, pe partea de Câlnic, lucrurile  sunt imputabile 100% Apelor Române care sunt coordonate de Minister. În ultimii 20 de ani, apele de pe raza orașului nu au mai fost decolmatate sau îndiguite”, explică primarul Ioan Popa.

Apele Române, în plop!

Indignarea edilului-șef este cu atât mai mare cu cât reprezentanții Apelor Române nici măcar nu au habar de momentul în care albiile pârâurilor au fost curățate ultima dată. Cu copaci maturi, vechi de 20 de ani, crescuți în mijlocul unui pârâu, cu vegetație care acopera complet luciul apei în unele zone, situația va avea efect de yoyo. Fiecare ploaie torențială va aduce pagube însemnate la Reșița, și totul doar din cauza dezinteresului autorităților competente, susține edilul-șef.

„Cel puțin pe Valea Țerovei, sunt arbori bătrâni de 20 de ani crescuți în albia pârâului. Nimeni nu a intervenit în ultimii ani, asta în condițiile în care la doi pași de nenorocirea de aici putem găsi utilajele Apelor Române, stând în soare. La întâlnirea de la Prefectură, l-am întrebat pe reprezentantul Apelor Române când a fost decolmatată ultima dată albia pârâului de pe Valea Țerovei și dânsul mi-a răspuns că este nou în instituție și nu cunoaște astfel de date”, a adăugat edilul-șef.

Exces de zel, analize din pix și funcționari deranjați vizibil că sunt chemați la lucru în weekend

Dincolo de dezinteresul Apelor Române, devenit o tradiție în ultimii 20 de ani, care a și cauzat o mare parte din inundațiile de pe raza orașului, cea mai mare problemă a autorităților locale în momentul de față este lipsa de implicare a Prefecturii.

Potrivit primarului Popa, comisia care a tăiat mai bine de 90 la sută din fondurile necesare pentru pagubele inundațiilor, a dat dovadă de un exces de zel grosolan. Unul dintre membrii comisiei și-a manifestat chiar vizibil supărarea în fața faptului că a trebuit să vină la lucru într-o zi de duminică. Verificările s-au făcut fără vizite în teren, iar comisia a aprobat fonduri pentru doar 4 cm de asflat, în condițiile în care, cel puțin pe Valea Țerovei, drumul este distrus până la fundație.

„Am rămas cu un gust amar, șefa comisiei, o anume doamnă Roșu a analizat totul din birou, iar un domn a fost de-a dreptul supărat că a fost chemat duminica la lucru. La nivel de Prefectură ar trebui făcute anumite modificări. Avem nevoie de oameni tineri și dinamici cu dorința și capacitatea de a rezolva probleme. La întâlnirea cu pricina eu am văzut un exces de zel inexplicabil care m-a lăsat fără cuvinte”, a adăugat Nelu Popa.

În cazul în care fondurile nu vor fi suplimentate, autoritățile locale au de gând să se ocupe de pagubele lăsate de inundații din fonduri proprii.

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157669982529722″]

 

Alexandra JURCA

 

Distribuie pe:

Stiri similare

3 Comentarii

 1. cetatean

  Sa vina ‘desteptu’ din prefectura si sa isi rupa el masina pe valea terovei si atunci sa taie din fonduri si sa deconteze din banii lui reparatiile la masini.Si pentru asta mai ia si salariu!!!!!!!

  Raspunde
 2. FRAM ,URSUL POLAR

  Daca Taitel nu e,nimc nu e!Cum nu am crapat fara Taitel atatia ani?Mai,da’ pe toate le stie aceasta noua eminenta cenusie a Resitai !De unde o fi el atat de stiut si de doct?O sa vedeti cum ii trece elanul dupa vreo doua luni!Acusi isi ia omul concediu,ce dracu’,e surmenat rau edilul sef,nu-i asa?

  Raspunde
 3. dragos

  Nu numai ca am crapat dar ne-au mancat si pomenile demult.Daca 4 comisii spun una, ea(perfecta) spune alta, la fel ca in cazul celor 2 primari penali.Du-te si ne lasa, du-te la Florenta sau mai bine la Venetia poate asa iti dai seama de situatia penibila in care te afli.

  Raspunde

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei