Expoziție internațională de cartografie, la muzeul din Reșița

expozitie

Muzeul Banatului Montan Reșița, sub auspiciile Primăriei Municipiului Reșița, prin colaborarea cu Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Institutul de Studii Socio-Umane al Academiei Române din Sibiu şi Arhiva Naţională a României organizează vernisajul acestei expoziții cu mare succes la public, vineri, 28 mai 2021, la ora 17.00, la sediul din Bulevardul Republicii, nr.10, în condițiile impuse de situația pandemică.

Ultimele 12 luni au însemnat pentru întreaga omenire un timp acordat reflecției asupra a ceea ce înseamnă propriile noastre case și familii, un timp în care socializarea directă a devenit o umbră. Relaxarea condițiilor pandemice oferă însă oportunitatea pentru instituția muzeală de a primi oaspeți din nou. Evenimentul expozițional de o reală valoare muzeistică, istorică și culturală este, așadar, mai mult decât binevenit. Anul 2021 reprezintă pentru comunitatea reșițeană, dar și pentru întregul Banat, anul celebrării unui sfert de mileniu de tradiție industrială iar programul Reșița 250 a cuprins sub umbrela sa expoziția internațională de cartografie „Spaţii fluente. Hărţi ale spaţiului dunărean – Floating Spaces. Maps of the Danube Region, 1650-1800”, precizează organizatorii expoziției.

S-au alăturat evenimentului Societatea „Metarsis”, Reșița și Biblioteca Judeteana „Paul Iorgovici”, Caraș-Severin.

Expoziţia „Spaţii fluente. Hărţi ale spaţiului dunărean – Floating Spaces. Maps of the Danube Region, 1650-1800“, organizată de Arhiva Landului Baden-Württemberg, Secţia Arhiva Generală a Landului din Karlsruhe, şi Institutul de Istorie şi Studii Regionale a Şvabilor Dunăreni din Tübingen, tematizează geneza reprezentărilor cartografice cu privire la spaţiul dunărean. Ea descrie caracteristicile conceptelor spaţiale şi percepţia acestora în Europa occidentală şi centrală în epoca modernă. Proiect comun al unui institut de cercetare ştiinţifică şi al unei arhive, expoziţia invită la o călătorie într-un spaţiu în multe privinţe „necunoscut” al Europei. Se poate discuta concomitent cum înţelegem astăzi spaţiul Dunării mijlocii şi de jos, cât şi cel al Europei de sud-est, cu ce imagini cartografice asociem această regiune”, spun reprezentanții muzeului reșițean.

Screenshot_1

 

Expoziţia bilingvă – în limbile germană şi engleză – cuprinde 70 de exponate valoroase, dintre care unele sunt prezentate publicului pentru prima oară. Baza expoziţiei o constituie cuprinzătoarea colecţie de hărţi şi planuri iniţiată de marcgrafii Casei de Baden în scopuri militare, păstrată astăzi la Arhiva Generală a Landului din Karlsruhe şi Biblioteca Landului Baden. Aceste hărţi sunt completate cu exponate din colecţia Institutului de Istorie şi Studii Regionale a Şvabilor Dunăreni din Tübingen şi din două colecţii private: colecţia dr. Mathias Beer (Tübingen) şi colecţia dr. Ovidiu Şandor (Timişoara).

Tematica expoziției a fost organizată în cinci secțiuni:

1.Dunărea – geneza unei metafore spaţiale

  1. Diversitatea lumii statelor

3.Teatrele de operaţii ale războaielor cu turcii – cartografia militară şi mediile vizuale

  1. Spaţii frontaliere la periferia sud-vestică

5.Spaţii frontaliere în sud-estul imperiului – Banatul şi Transilvania

După vernisajul expoziţiei la Karlsruhe în anul 2017, expoziţia a început un lung tur european. În România expoziţia este prezentată în cooperare cu Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, Institutul de Studii Socio-Umane al Academiei Române din Sibiu şi Arhiva Naţională a României în oraşele Cluj-Napoca, Sibiu, Cluj, Brăila, Iaşi şi Chişinău (Republica Moldova), curatorul expoziției în România fiind prof. dr. Rudolf Gräf. Astfel, expoziţia îşi asumă acea funcţie de mijlocire îndeplinită şi de marele fluviu, care nu a constituit numai un loc al confruntărilor militare, ci şi o punte între Orient şi Occident.

Și-au anunțat prezența pentru acest eveniment, dar și pentru a onora sărbătoarea orașului nostru oameni de cultură, personalități politice și diplomatice de prim rang, după cum informează reprezentanții Muzeului Banatului Montan Reșița într-un comunicat de presă.

 

Lorena POENARU

Distribuie pe:

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei