Festivalul de creație și interpretare a poeziei în grai bănățean „Tata Oancea”, ajuns la cea de-a 44-a ediție, va avea loc în condiții speciale

modelmic

 

Festivalul de creație și interpretare a poeziei în grai bănățean „TATA OANCEA”, cel mai vechi, mai amplu și complex festival de acest gen din România se va desfășura și anul acesta. În condiții speciale, adaptate perioadei de pandemie.

Festivalul, ajuns la cea de-a 44-a ediție, este considerat un fenomen al literaturii dialectale și al poeziei în grai bănățean (alături de cel al condeierilor plugari), fiind unul reprezentativ, dar în același timp și unic, pentru Banat, lucrul acesta este demonstrat de mulțimea festivalurilor de gen din județele Caraș-Severin, Timiș, dar și din Serbia, provincia autonomă Voivodina.

Prin această manifestare organizatorii doresc să aducă un omagiu poetului şi omului de cultură PETRU  E. OANCE (1881-1973), cunoscut sub pseudonimul literar TATA OANCEA, unul dintre cei mai de seamă creatori de literatură dialectală bănățeană, dar și să promoveze graiul bănățean și talentele autentice ale acestui colț de țară.

Festivalul se desfăşoară pe două secţiuni: creație și interpretare şi pe grupe de vârstă (preşcolar, ciclul primar, ciclul gimnazial, ciclul liceal şi adulţi).

Ediția din acest an va avea loc luni, 9 noiembrie, on-line, pentru secțiunea copii (creație și interpretare), iar pentru adulți (creație și interpretare) în data de 14 noiembrie.

Juriul este din format din poeți consacrați, critici literari, profesori de limba și literatura română și specialiști în folclor. Juriul va aprecia evoluţia participanţilor ţinând cont de: mimică şi gestică, text adecvat vârstei, cursivitate, dicţie, costum popular (în caz de egalitate pentru departajare.

La secţiunea INTERPRETARE  pot participa RECITATORI de orice vârstă, îmbrăcaţi (condiţie obligatorie pentru intrarea în concurs) în COSTUM POPULAR specific subzonei din care provin.

Nu se acceptă în concurs poezii cu texte licenţioase şi nici recitarea unei poezi în grup.

Câștigătorii ediției, la ambele secțiuni, vor fi anunțați, pe pagina de facebook Casa Orășenească de Cultură Bocșa, în data de 16 noiembrie.

Se vor acorda premii şi menţiuni la fiecare secţiune. Toți participanții vor primi diplomă de participare. Nu se percep taxe de participare.

Informaţii suplimentare se pot obţine la Casa Orăşenească de Cultură Bocşa, str. 1 Decembrie 1918, nr.43, tel. 0355/566.613 sau la adresa de  mail [email protected], persoană de contact, Ioan LIUŢ.

Organizatorii festivalului sunt: Primăria și Consiliul Local Bocșa, Casa Orășenească de Cultură Boșca, cu sprijinul Asociației „Pe urmele lui Tata Oancea” din Timișoara, a Asociației scriitorilor din grai bănățean și a Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Caraș-Severin.

AFIS TATA OANCEA 2020

foto: arhivă

 

Karina TINCUL

 

Distribuie pe:

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei