Festivalul In Memoriam „Velişcu Boldea“ a ajuns la ediţia a XIV-a!

in memo

Consiliul Județean Caraș-Severin, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Caraș-Severin (CJCPCT CS) şi Teatrul de Vest Reşiţa organizează vineri, 12 februarie 2021, Festivalul In Memoriam „Velişcu Boldea“, ediţia XIV-a.

De la ora 14:00 va avea loc partea de Simpozion, fiind omagiat cel care a fost directorul Centrului de Creaţie timp de 32 ani, Velişcu Boldea. Simpozionul „Amintiri şi întâmplări cu Velişcu Boldea“ va readuce în atenţie figura emblematică a celui care a fost Velişcu Boldea, valoare incontestabilă a culturii tradiţionale cărăşene. Vor participa personalități în domeniu, colaboratori și colegi ai regretatului prof. Velișcu Boldea.

Evenimentul se va desfășura on line pe Google Meet și va fi înregistrat pentru a fi postat pe pagina de Facebook a CJCPCT C-S.

Partea artistică a Festivalului, va fi un spectacol folcloric intitulat „Dor de cântec“, susţinut de Orchestra „Virtuozii Semenicului“ a Ansamblului „Semenicul“ al CJCPCT C-S. Acesta se va desfăşura on line în data de 23 februarie 2021, ora 18.00, din incinta sălii de spectacol a Teatrului de Vest Reșița.

Velişcu Boldea a fost director din anul 1968, anul înfiinţării Casei Creaţiei (denumirea de atunci a actualului Centru Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Caraş-Severin ) până în anul 2000.

Venit la Reşiţa de la Casa de Cultură Raională Bozovici unde a fost metodist, Velişcu Boldea aduce în oraşul de pe Bârzava dragostea şi dăruirea pentru lumea satului tradiţional.

Prin urmare, bun cunoscător al tradiţiilor şi obiceiurilor, Velişcu Boldea înfiinţează mai multe Ansambluri în judeţ pentru a promova cântecul şi jocul specific zonei folclorice respective: Ansamblul Semenicul, Ansamblul Balada Cernei din Băile Herculane, Ansamblul Petniceana din Petnic, Ansamblul Ciobănaşul din Băuţar, etc.

Pe lângă aceste „naşteri” culturale, regizează o serie de spectacole folclorice tematice transpunând în scenă vechi obiceiuri populare: Măsuratul oilor, Nunta în Valea Bistrei, Mâtcălăul, Strigatul peste sat, etc.

Toate acestea din dorinţa de a arăta lumii că Banatul de munte are frumuseţi şi valori nebănuite ce merită a fi promovate şi conservate.

Munca şi strădania celui care a fost Velişcu Boldea o răsplătim printr-un gest uman în primul rând – Festivalul ce-i poartă numele.

Acest Festival a fost organizat în diferite locaţii pentru că Velişcu Boldea a colindat cu jocul şi cântecul întreg judeţul şi nu numai. Astfel că prima ediţie are loc la Reşiţa în 2007 sub formă doar de spectacol In Memoriam Velişcu Boldea, a doua ediţie se derulează tot la Reşiţa însă cu statut de Festival Folcloric. Tot de la cea de-a doua ediţie iniţiatorul Festivalului, prof. Gheorghe Ţunea consideră necesar ca programul Festivalului să cuprindă şi un Simpozion unde cei care l-au cunoscut şi preţuit se întâlnesc şi deapănă amintiri cu şi despre Velişcu Boldea şi în acelaşi timp discută şi fenomenul coregrafic din Banatul de munte cu precădere cel pe care regretatul Velişcu Boldea l-a respectat şi la purtat cu măreţie impunându-l naţional şi internaţional. Celelealte ediţii au fost organizate la Caransebeş, Oraviţa, Oţelu Roşu, Armeniş, Bocşa şi Reşiţa.

VELIŞCU BOLDEA – născut în data de 2 noiembrie 1937, Prilipeţ – decedat în data de 22 februarie 2006, Reşiţa (de fapt, s-a născut în 1 noiemb. 1937 dar a fost trecut în 2, în acte), după cum informează Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Caraş-Severin.

FOTO Boldea (1)

 

Lorena POENARU

Distribuie pe:

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei