Fostul ministru al educației, Sorin Cîmpeanu, vorbește deschis despre Doina Frunzăverde!

modelmic

Reper 24 a dialogat cu profesorul universitar Sorin Cîmpeanu, fostul ministru al educației și rector al Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, despre modul în care a colaborat, din postura de ministru și Preşedinte al Consiliului Naţional al Rectorilor, cu fostul rector al Universității Eftimie Murgu din Reșița – Doina Frunzăverde, despre raportul care a rezultat în urma controalelor care au vizat universitatea reșițeană în anul 2015 și indicatorul  „costului pe student echivalent unitar“. Președintele Senatului Universității Eftimie Murgu din Reșița, Doina Frunzăverde, este candidatul Organizației ALDE Caraș-Severin la funcția de senator în Parlamentul României.

Reper 24: Universitatea “Eftimie Murgu” din Reşiţa, din vara anului 2015, este în atenţia opiniei publice ca urmare a problemelor financiare, care par a se prelungi şi în acest an. Doamna prof. univ. dr. ing. Doina Frunzăverde, Rector al Universităţii în perioada 2008-2016, este, în continuare, învinuită public de câţiva colegi, susţinuţi de fostul Rector al Universităţii, prof. univ. dr. ing. Ion Vela, că dificultăţile ar fi apărut din cauza unui management defectuos. Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, condus la acea vreme de dumneavoastră, ca urmare a reclamaţiilor acestui grup de cadre didactice, a desfăşurat mai multe controale la Universitatea din Reşiţa. Au pus acestea în evidenţă carenţe manageriale?

Sorin Cîmpeanu: Toate universităţile din România, chiar şi cele mari, se confruntă, la ora actuală, cu probleme financiare, cauzate de finanţarea insuficientă a învâţământului superior. Întrucât finanţarea pentru activitatea de bază se acordă universităţilor în funcţie de numărul de studenţi, aceste probleme se resimt mai acut în cazul universităţilor regionale, iar Universitatea „Eftimie Murgu” din Reşiţa se numără printre instituţiile de învăţământ superior cel mai puternic afectate. În ultimii ani s-a produs, la nivel naţional, o reducere semnificativă a numărului de studenţi. Acest fenomen afectează, în primul rând, universităţile regionale, care au un bazin de recrutare relativ restrâns. În cazul Universităţii din Reşiţa, din analizele efectuate de noi, am constatat că, deşi Ministerul a susţinut instituţional învăţământul superior de la Reşiţa, având în vedere importanţa pe care acesta o are pentru dezvoltarea regiunii, din cauza reducerii accentuate a numărului de studenţi, veniturile Universităţii din Reşiţa au scăzut drastic în ultimii cinci ani.

Într-adevăr, câteva foste şi actuale cadre didactice de la Universitatea din Reşiţa au depus la Ministerul Educaţiei, în perioada în care am fost ministru, mai multe reclamaţii. Până la finalul mandatului pe care l-am deținut ca ministru, nu am primit însă spre aprobare raportul final de control. Din câte cunosc, din informările intermediare cu privire la controlul efectuat la Universitate, nu s-a putut confirma existenţa faptelor sesizate de către reclamanţi.

 Reper 24: Există indicatori care permit evaluarea eficienţei cheltuirii banului public alocat de către Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice pentru școlarizarea studenţilor?

Sorin Cîmpeanu: Sigur că există. Unul dintre aceşti indicatori este „Costul pe student echivalent unitar”. Din acest punct de vedere, trebuie evidenţiat faptul că Universitatea „Eftimie Murgu” din Reşiţa se numără printre universităţile cu valori foarte reduse ale costului realizat pentru şcolarizarea unui student, acesta situându-se chiar sub nivelul finanţării acordate de Minister pentru şcolarizarea unui elev.

Reper 24: În perioada 2012-2015 aţi fost Rector al Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti, Preşedinte al Consiliului Naţional al Rectorilor şi apoi Ministru al Educaţiei. În virtutea funcţiilor ocupate aţi colaborat cu Rectorul Doina Frunzăverde. Cum aţi caracteriza persoana şi activitatea doamnei Doina Frunzăverde, în calitate de Rector al Universităţii „Eftimie Murgu” din Reşiţa?

Sorin Cîmpeanu: Indiferent de funcţia pe care am ocupat-o în ultimii ani, am avut cu doamna Prof. Doina Frunzăverde o colaborare foarte bună. Este o persoană care se bucură de notorietate şi apreciere în mediul academic, fiind recunoscuta ca un manager responsabil si cu o foarte bună pregătire profesională. Din câte ştiu, colaborează de câţiva ani cu o agenţie pentru evaluarea externă a calităţii în învăţământul superior din Germania şi a participat, în această calitate, la misiuni de evaluare a unor universităţi din Germania şi Austria.

În relaţia cu Ministerul Educaţiei şi Consilul Naţional al Rectorilor, am apreciat angajamentul şi luările de poziţie ferme ale doamnei Prof. Doina Frunzăverde îndeosebi pentru susţinerea învăţământului regional, dar şi cu privire la recunoaşterea importantei cercetării aplicative, domeniu în care Universitatea „Eftimie Murgu” din Reşiţa înregistrează bune rezultate.

R24: Vă mulțumim pentru amabilitatea de a răspunde întrebărilor noastre.

Sergiu TABAN

Distribuie pe:

Stiri similare

3 Comentarii

  1. eu

    Mi e sila, o mare sila; aceasta doamna a domnului Frunzaverde a permis minciuna si hotia, calificative pe bani; ies prosti precum nopatea avnd o diploma cumparata.Gretos domilor!Cunosc din interior ce mizerii , mizerii….cata minciuna, exact ca si dl Frunzaverde!

    Raspunde
  2. eu

    Cunosc amanunte de la studentii care au “invatat” acolo, sa fure si sa minta; profesorii se preteaza la alte mizerii pt bani.Resita oras muncitoresc ..nu are nicio asemanare cu un oras universitar.O doamna care emite atat de simplu minciuna nu e demna de crezut NICIODATA!

    Raspunde

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei