Fostul primar din Herculane, Nicușor Vasilescu, preia și deschide activitatea Centrului de dezvoltare montană din stațiune

modelmic

Centrul regional de dezvoltare montană din Băile Herculane și-a început activitatea privind gestionarea problemelor cu care se confruntă localitățile din zona montană.

Postul scos la concurs în luna aprilie a fost ocupat de fostul primar al stațiunii, Nicușor Vasilescu, cu un rezultat de 68 de puncte la examenul susținut în data de 10 aprilie și organizat de Agenția Națională a Zonei Montane.

În baza Legii muntelui nr.197/2018, în județul Caraș-Severin au fost înființate 2 centre de dezvoltare montană, în Băile Herculane și Oravița, subordonate Agenţiei Naționale a Zonei Montane. Până în momentul de față, doar cel de la Herculane și-a început activitatea deoarece doar acest post a fost ocupat, toate atribuțiile fiind preluate de acum de fostul edil al stațiunii din Valea Cernei.

Centrele regionale de dezvoltare montană se ocupă de implementarea legislației specifice, precum și a programelor naționale și europene destinate fermierilor montani, în atribuțiile lor intrând și colectarea informaţiilor şi a inițiativelor, elaborarea proiectelor, organizarea de cursuri de formare profesională, dar şi multă muncă de teren pentru a vedea fiecare localitate montană din județ cu ce se confruntă.

Prin prevederile Ordinul ministrului agriculturii și dezvoltării rurale OMADR nr. 97/1332/2019 privind aprobarea criteriilor de încadrare și lista localităților situate în zona montană, la nivelul județului Caraș-Severin vom avea 55 de Unități Administrativ-Teritoriale încadrate în zona montană, față de 38, câte erau încadrate după vechea legislație.

Astfel, localități ca Târnova, Gârnic, Sasca Montană sau Lupac, sunt încadrate în zona montană, iar avantajele ce decurg din această măsură vor fi resimțite și cuantificate material, în primul rând de către fermieri, dar și de alte categorii socio-profesionale ce își desfășoară activitatea în zona montană.

Conform Legii muntelui: „Politica montană are ca scop valorificarea durabilă a resurselor muntelui, conservarea peisajului şi a biodiversităţii, precum şi dezvoltarea de activităţi economice specifice acestei zone.

Principiile esenţiale ale acestei politici sunt următoarele: valorificarea optimă a resurselor agricole, piscicole, forestiere, energetice, industriale, artizanale, turistice şi culturale specifice, existente pe teritoriul unei localităţi sau al unui anumit areal ce se constituie ca o entitate naturală în zona montană; diversificarea activităţilor economice şi de producţie din zona montană, fără deteriorarea echilibrului ecologic sau degradarea mediului natural; integrarea activităţilor lucrative la nivel de producător sau prin asocierea producătorilor pentru aplicarea unei politici montane competitive; recunoaşterea existenţei obiective a condiţiilor naturale speciale şi a dreptului comunităţilor din zona montană la o dezvoltare specifică; dezvoltarea şi ridicarea calităţii vieţii din zona montană”.

 

Elena FRANȚ

Distribuie pe:

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei