1.7 C
Reșița
vineri, 28 ianuarie 22

(FOTO) 7 morți, 7 răniți și un oraș ce și-a pierdut viitorul – Anina

Noaptea de 13 spre 14 ianuarie a anului 2006 va rămâne veșnic în amintirea locuitorilor de atunci ai orașului Anina. O explozie la mina de cărbune din localitate, cea mai adâncă din țară, a curmat vieți și a schimbat destinul orașului.

Actualul șef al DSVSU Anina, Cristian Liviu Mosoroceanu își amintește:

„Era ora 05:30 dimineața, sectorul 3 vest al minei, abatajul 686, orizontul 8, cu puțin timp înaintea terminării schimbului 4. După puțin timp de la explozie ambele curți ale minei, în special cea de la intrarea principală, s-au umplut cu mineri. Ei au fost primii care s-au anunțat. Mai erau acolo ortacii care ieșiseră din șut, cei care trebuiau să intre și apoi au venit familiile acestora.

spot_img

Au apărut autoritățile locale și a început să curgă cu autorități județene. A sosit pe la 10:30 la Anina și Ioan Cotruț Sereș, ministrul Economiei și Comerțului la acea vreme. A apărut și Traian Băsescu cu Călin Popescu Tăriceanu de la aniversarea zilei de naștere a celui din urmă, vizibil deranjați. Îmi amintesc și își amintesc toți cei care erau acolo vorbele lui Traian Băsescu adresate lui Sorin Frunzăverde: Mina să fie închisă, iar oamenii disponibilizați, iar mai apoi vom vedea cum avem grijă de oameni“. Sunt amintirile încă vii ale actualului șef al DSVSA Anina Cristian Mosoroceanu.

Anii au trecut, oficialitățile s-au schimbat, orașul a început și el să moară după decizia de a închide mina. De oameni nu a mai venit nimeni să aibă grijă. S-au sprijinit unii pe alții așa cum fac ortacii, și-au căutat un rost prin alte zări și au mers mai departe strângând din dinți și mai scăpând câteva vorbe de ocară printre buze la adresa celor ce le-au schimbat destinul acum 16 ani.

Dumnezeu să-i odihnească pe cei plecați în altă lume și „Noroc bun“ celor ce au fost siliți să-și caute viitorul pe alte meleaguri.

Dan AGACHE

 

Ai imagini sau informatii care ar putea deveni o stire?
Trimite-ne un mesaj la numarul 0722441304 sau pe WhatsApp la 0751193203.

1 COMENTARIU

  1. Au fost clipe groaznice , ieșisem de la sch 3 și am apucat sa dorm vreo patru-cinci ore apoi a sunat telefonul și a început iadul care tine de 16 ani pentru mica localitate !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei