2.7 C
Reșița
vineri, 28 ianuarie 22

(FOTO) Banatul Montan – Țara Morilor de Apă

Țara Morilor de Apă este de fapt întreg Banatul Montan. Din satele pierdute în munte până jos, în Clisura Dunării, județul Caraș-Severin se poate mândri cu cele mai multe mori de apă din țară: peste 250!

Din piatră, din lemn, din cărămidă arsă sau nearsă, mori cu roată orizontală (ciutură) sau verticală, mori țărănești sau semi-industriale, mori în proprietate sau în devălmășie, mori funcționale sau în conservare, mori în ruine care aduc aminte de vremuri de mult apuse, le regăsim pe toate în județul Caraș Severin, aflăm de pe pagina oficială a asociației Acasă în Banat.

În urmă cu mai puțin de două luni, a fost inaugurat un traseu de 6 km care oferă posibilitatea turiștilor de a vizita cele 22 de mori de apă din Eftimie Murgu, județul Caraș-Severin, în cadrul proiectului „Hai la Rudăria!”, desfășurat de Asociația Acasă în Banat.

spot_img

Foarte important, pe tot traseul au fost montate hărți și indicatoare turistice dar și panouri cu informații despre fiecare moară în parte.  Harta traseului și pliantul turistic au fost puse la dispoziția publicului, în mod gratuit, pe  site-ul www.taramorilordeapa.ro (https://taramorilordeapa.ro/index.php/ghidul-morilor-de-apa-din-rudaria/).

Cele 22 de mori de apă de la Rudăria fac parte dintr-un ansamblu unic în țară de instalații de măcinat cu o arhitectură simplă, arhaică. Câteva dintre aceste mori au peste un secol vechime, altele sunt mult mai noi, folosind însă aceleași principii ale instalațiilor țărănești. Morile de aici sunt funcționale, iar cele mai multe sunt folosite constant de localnici pentru a măcina făina de mălai, atât pentru coleșă (o rețetă locală de mămăligă), cât și pentru animalele și păsările din gospodării. Zona este o atracție turistică, însă, până în prezent erau vizitate doar câteva dintre morile de apă, amplasate la ieșirea din sat.

„Localitatea Eftimie Murgu se află pe Valea Almăjului, în județul Caraș-Severin. Numele de astăzi îl poartă după Eftimie Murgu, născut aici (n. 28 decembrie 1805, Rudăria, comitatul Caraș-Severin – d. 30 aprilie 1870, Budapesta). Totuși, numele nou al satului nu a fost folosit decât în administrație, localnicii, „rudărenii” și oamenii din zonă folosind în continuare vechiul nume, Rudăria. În 1910 erau consemnate pe toată Valea Rudăriei peste 50 de mori de apă, însă, din cauza viiturilor, dar și a îmbătrânirii populației, a scăderii numărului de animale, dar și a modernizării, în prezent aici se mai păstrează 22 de mori de apă, formând împreună cel mai mare ansamblu de acest tip din România.

Apa râului Rudăria este direcționată prin două canale săpate (ierugi) care alimentează cu apă morile de pe o parte și de alta a râului. Toate morile de la Eftimie Murgu au o singură ciutură (toată orizontală) și sunt construite din lemn.

Morile sunt folosite și astăzi de localnici, după o orânduire veche și bine stabilită, fiecare având „rând” la moară, iar rândul se moștenește sau se cumpără. Ei macină astăzi în special porumb, dar și grâu, făina rezultată prin frecarea celor două pietre de moară fiind una integrală, cu un gust și o textură diferite. Tradițional, în zonă se mănâncă o fiertură tare din făină de porumb, coleșă cu brânză friptă (prăjită)“, aflăm de pe pagina oficială a asociației Acasă în Banat.

Dan AGACHE

Ai imagini sau informatii care ar putea deveni o stire?
Trimite-ne un mesaj la numarul 0722441304 sau pe WhatsApp la 0751193203.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei