Se spune că războaiele (în general) sunt cauzatoare de pierderi de vieți omenești, de cheltuieli nemăsurate, de distrugeri, lacrimi și suferințe. În cazul politicienilor, războaiele pot aduce și lucruri bune pentru necombatanți; mai rar ce-i drept, dar teoretic se poate.
E și cazul aliaților la Guvernare PSD – PNL, cei care, în teritoriu, stau la aceeași masă dar își cam trag „la gioale“ cum spuneam pe maidan, pe vremea când eram copil, în teritoriu. Războiul politic actual între PNL și PSD pe plan județean, are ca miză sănătatea populației din Caraș-Severin (sau cel puțin așa ar fi normal). Pe deoparte parlamentarii PSD au preluat solicitarea coducerii Consiliului Județean de ștergere a arieratelor SJUR (după cum afirmă Romeo Dunca), pe de altă parte continuă ideea unui spital nou în municipiul Reșița, idee pornită de la actualul edil Ioan Popa.
Într-o amplă postare pe pagina sa de socializare, Romeo Dunca explică:
„Exemple de bune practici care au ca rezultat servicii de sănătate făcute civilizat și obținerea de profit de un spital făcut cu cap pentru pacienti și nevoile lor, exista peste tot în lume. Vizita mea programată încă din luna Noiembrie, la care se va adăuga o alta cu același scop care va avea loc în Finlanda împreună cu edilul Reșiței Ioan Popa și cu echipa de arhitecți și proiectanți câștigători ai licitației pentru realizarea PT-ului (Proiectului Tehnic) al spitalului nostru, a avut loc joi la un astfel de obiectiv. Vizita, deși scurtă, a fost extrem de utilă. Iar pentru că noi, echipa de la PNL, facem mult în timp scurt, a ajuns la Strasbourg și Senatorul Marcel Vela. După ce a onorat invitația mea din septembrie de la aeroportul Caransebeș în care am sesizat catastrofa care ne așteaptă dacă nu stingem cumva arieratele la SJUR, a și dus mesajul direct la dl Premier Ciucă. A discutat intens pe această temă cu acesta și iată, a avut succes.
Chiar dacă dl deputat Hurduzeu a făcut amendamentul la proiectul de buget trăgând probabil cu ochiul la documentul semnat de conducerea actuala de la CJ CS cu arieratele de la acea vreme. Altfel nu îmi explic de ce e trecuta suma arieratelor la sfârșit de septembrie. Dar indiferent de cine trage semnalul de alarma și cine scrie amendamentul contează că a trecut. În ziua de miercuri Marcel Vela a votat cele 14 milioane pentru SJUR iar joi, a fost prezent la Strasbourg. Obositor, dar a meritat“ precizează Romeo Dunca ideea achitării arieratelor de la Spitalul Județean.
Cât despre dorința consdtruirii unui spital județean (sau municipal) la Reșița, aceasta există și a fost reafirmată în repetate rânduri atât de primarul Popa cât și de președintele CJ Romeo Dunca. Teoretic bani ar fi prin PNRR. Mai e nevoie de voință politică și, aș adăuga eu, de colaborare între cele două partide în beneficiul pacienților din Caraș-Severin. Despre cum ar putea arăta un astfel de spital la Reșița, Romeo Dunca explică:
„Rhena Clinic din Strasbourg este un astfel de spital. Construit pe bani privați, în două etape, începând cu 2014 pana în 2017 în care a fost inclusă și proiectarea. A costat 100 mil euro ca primă faza iar apoi, între 2017 – 2018, cu încă 30 mil euro, a fost extins. 29 de săli de operații, dotate parcă de NASA și peste 200 de pacienți pe zi duc an de an, la peste 100.000 cazuri rezolvate anual. Sigur că vorbim aici de o clinica privată cu specialitatea principala de chirurgie generală iar numărul imens de operații făcute anual nu se compară cu cele 24.000 de externari din care operații sunt mult mai puține pe care noi le gestionam la SJUR in mod normal anual.
Cei 200 de medici permanenți și alți angajați însumând în total 980 de persoane (față de 1300 la noi) deservesc acest spital care arată că o boxă tehnică de formula 1. Aici găsim doar 300 de paturi pentru spitalizare unde media de cazare e de 3 nopți și 70 de camere, pentru 70 de pacienți din ambulatoriu. Ambulatoriu care arată altfel ca la noi și care rezolvă 65% din pacienții sosiți la spital în exact o zi. Până și herniile de disc și protezele de șold se rezolva tot în ambulatoriu. Pacienții se prezintă cu codul de bare primit (cel pe care doamna noastră Stancovici nu și-l dorește pentru a nu fi totul clar și transparent, iar cancerul pe care îl tolerează să poată consuma din buget. Asta deși banii necesari implementării unui astfel de sistem sunt toți puși la dispoziție de subsemnatul, încă din 2020 și completați pe vremea lui Librimir) în zona de triaj dimineața la ora 7.30 și la 17.00 sunt acasă, cu proteza de șold montată. În acest spital de formula 1 se vorbește și românește, iar medicul șef anestezist, care a contribuit la conceptul zonei de triaj a pacienților, este tot român. Dansul ne-a și invitat fiind dornic, din altruism, să ne ajute, auzind că dorim să construim un spital nou în Reșița.
Știm ce ne dorim, știm ce ne lipsește în clădirile care compun județeanul nostru și sunt mult mai convins azi decât ieri că performanță putem și noi să facem. Cu două condiții: spital nou și management performant. Azi nu avem nici care din cele două, dar în viitor le vom avea“ concluzionează Romeo Dunca.
În calitate de posibil pacient al unei unități sanitare (așa cum suntem fiecare dintre noi), mă interesează mai puțin spre deloc cine face și cine taie „pamblicuța“. Este important să se facă, iar pentru asta este nevoie de voință politică, mai exact de conlucrarea „partenerilor“ PSD și PNL, de colaborarea parlamentarilor cărășeni (PNL-PSD) și de bani europeni alocați acestui proiect.
Cât despre Dunca, Stancovici, Popa sau Librimir, acestea sunt nume ce vor fi uitate mai devreme sau mai târziu; o unitate sanitară nouă însă, va rămâne zeci de ani în conștiința populației din Banatul de Munte. Lăsați certurile, dați-vă mâna și….faceți. Chiar avem nevoie.
Dan AGACHE
Ce frumos vorbeste ,, blandul” Romeo. Invidia reusitei lui Hurduzeu il framanta rau de tot. Cica Marcel ,, LA TUSA SAU STRANUT SUNA-TI LA 112″.
„Exemple de bune practici care au ca rezultat servicii de sănătate făcute civilizat și obținerea de profit de un spital făcut cu cap pentru pacienti … a meritat“ precizează Romeo Dunca
–
Adică implementarea proiectului ”Să Trăiești Bine cu Demența” (poză 3, pachet 1) înseamnă ”Dementsprechend” de armeniș, nădrag sau maramu?