19.7 C
Reșița
miercuri, 09 octombrie 24

(FOTO) Duminica Tomii cu fântână modernă în Caransebeș

După „lupte“ aprige cu cei de la Direcția de Cultură a Consiliul Județean Caraș-Severin, după un maraton de ștampile, aprobări, semnături, parafe și tot felul de lucruri, multe inutile (dar deh, trebuie să-și justifice activitatea și cei din CJ), au fost reluate lucrările la Fântâna lui Oprea din centrul civic al municipiului Caransebeș.

Realizată spre finalul anilor ‘70 ai secolului trecut, pe vremea fostului primar Nicolae Oprea, fântâna este un simbol al zonei centrale a municipiului. Actuala administrație a dorit, cu mai bine de un an în urmă, să înlocuiască plăcile de marmură lipsă sau degradate și să readucă la viață acest obiectiv. Lucrările urmau să se desfășoare fără autorizație de la Direcția de Cultură, obiectivul nefiind monument istoric

Au sărit ca arși cei de la cultură: „fibra marmurei să fie în aceeași direcție pe toate componentele“, „e nevoie și de plăci la aceleași dimensiuni“, „Instalația de iluminat trebuie să fie sincronizată cu arhitectura“, „atenție la compoziția cromatică a placajelor, textură, mod de montare, dar și la scenariul de funcționare al jocurilor de ape“, „reanalizați soluția de contact între pavaj și fântâna arteziană“ și exemplele pot continua.

„Cei de la Cultură ne-au spus că fântâna e în proximitatea monumentelor istorice, prin urmare să ne oprim că avem nevoie de autorizație. Ne-au cerut o analiză a structurii de rezistență a fântânii, în timp ce alte clădiri stau să cadă și nu mai au nevoie de astfel de analize. Ba mai mult ne-au cerut expertiză de calitate a betonului și multe altele“, a afirmat, pentru Reper 24, Florin Bogdea, city managerul municipiului Caransebeș.

Primarul Felix Borcean a efectuat recent o vizită de lucru pentru a urmări stadiul lucrărilor la fântâna din centrul municipiului. S-a turnat hidroizolația și a început placarea fântânii cu plăci de calcar și ardezie. Din discuțiile purtate cu constructorul, lucrarea va fi finalizată în aceasta primăvară.

„Fântâna este una muzicală, cu jeturi de apă, are și jocuri de lumini albe pentru că nu ne-au dat voie să folosim lumini colorate, vom folosi două culori la placare, iar în jurul acesteia va fi o zonă de gazon“, a mai spus Florin Bogdea.

Fântâna va fi inaugurată până în Duminica Tomii (prima după Sărbătorile Pascale) pentru că Ruga de la oraș se va desfășura chiar în acea zonă, după cum au mai precizat autoritățile administrației municipiului Caransebeș.

Dan AGACHE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei