Francezii din Rocheservière, încântați la Dezești de gulașul pregătit de „mondialul“ Feri Vaștag!

dezesti foto ansamblu

O delegație franceză din cantonul Rocheservière, formată din 12 persoane, s-a aflat la sfârșitul acestei săptămâni în localitatea Dezești din Caraș-Severin, la invitația primarului comunei Fîrliug, Ioan Borduz.

Fîrliugul este înfrățit cu localitatea Saint-Sulpice-Le-Verdon din  cantonul Rocheservière din Franța, situat în apropierea orașului Nantes încă din anul 2008 iar relațiile cultivate de-a lungul anilor între cele două comunități sunt dintre cele mai bune, oferind semne benefice pentru comuna cărășeană. La evenimentul bilateral au participat deputatul de Caraș-Severin, Luminița Jivan, prefectul județului Caraș-Severin, Matei Lupu, subprefectul județului Sebastian Purec, inspectorul general școlar prof. Ioan Benga, fostul campion mondial la box, Francisc Vaștag, Elena Borchescu – președintele femeilor social-democrate din Reșița, gazda și amfitrionul manifestării – primarul comunei, Ioan Borduz, viceprimarul Fîrliugului, Petru Marcu, consilieri locali și alți oaspeți.

Prietenii noștri se află în concediu în România și n-au ezitat să ne viziteze, lucru care ne onorează și pentru care le mulțumim. Bucuria noastră este generată de faptul că avem încă odată ocazia să fim împreună și să punem o nouă cărămidă la consolidarea acestei înfrățiri. În 2008, atunci când am semnat actul de înfrățire, am primit pentru comunitatea noastră o mașină de pompieri din partea colegilor francezi. Pe care am folosit-o dar ne dorim ca pe viitor să nu ajungem să o mai folosim. Relația de colaborare sperăm să dureze cât mai mult între Rocheservière și Fîrliug, și indiferent de cei care vor conduce destinele acestor localități vă asigur că înfrățirea nu va muri niciodată“, a declarat în discursul său primarul comunei Fîrliug, Ioan Borduz.

După intonarea imnurilor celor două state, al României și Franței, a luat cuvântul și prefectul județului Caraș-Severin, Matei Lupu. „Mă bucur să fiu prezent la Dezești și sunt încântat că există o relație de prietenie atât de apropiată și îndelungată cu colegii din Franța. Aș vrea să le urez oaspeților din Caraș-Severin că este o plăcere să îi cunosc și să iau act de bunele intenții ale comunității franceze din Rocheserviere“, a ținut să afirme prefectul județului.

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157687030476584″]

Primăria Fîrliugului a pregătit o masă și un program artistic prezentat de tinerii dansatori din localitate, ansamblu reunit sub numele „Mlădițe Fîrliugene“, pregătit de coregraful Petru Bagiu, care a oferit celor prezenți câteva mostre ale jocurilor specifice Banatului de Munte. Programul folcloric a culminat cu hora la care primarul Borduz i-a invitat și pe prietenii francezi să se intergeze, aceștia acceptând încântați propunerea edilului. Deliciul întâlnirii franco-române l-a reprezentat gulașul pregătit la ceaun de marele pugilist și triplu campion mondial al boxului, Francisc Vaștag, un bucătar de excepție despre care Reper 24 a mai scris și cu alte ocazii.

Vă transmit salutul celorlalți primari din cantonul Rocheservière care din păcate nu au putut să ajungă la dumneavoastră în localitate. Vă mulțumim pentru acest sejur scurt dar extrem de agreabil pe care l-am avut aici. Vizita la peștera Comarnic și prezența tinerilor dansatori, cei care reprezintă viitorul comunei, au fost reperele care ne-au marcat vizita la dumneavoastră în comună. Vă mulțumim pentru tot ceea ce ne-ați oferit“, a declarat cu entuziasm primarul localității Mormaison, parte a cantonului Rocheservière, Hubert Delhommeau, prezent pentru a doua oară în comuna Fîrliug și la Dezești.

 

Sergiu TABAN

Distribuie pe:

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei