Frumoasa interpretă Stana Stepanescu, vocea care i-a răscolit pe bănățeni!

Stana Stepanescu

Numele Stanei Stepanescu nu mai are nevoie de recunoașterea cunoscătorilor de folclor din Banat, timbrul vocal al tinerei interprete originare din Banatul de Munte fiind asimilat în nenumărate rânduri cu cel al regretatei artiste, a cărei valoare rămâne incontestabilă, Mariana Drăghicescu, supranumită „privighetoarea Banatului“. 

Stana Stepanescu s-a născut pe data de 3 aprilie 1991, într-un loc mirific, într-un sat de sub poalele Munților Țarcu, numit Rusca Teregova. „Aici mi-am petrecut copilăria alături de fratele meu, Mihai, părinții și bunicii mei. La noi în casă nu se asculta altceva decât muzică populară. Bunicul din partea tatălui a fost, în tinereţe, solist vocal şi dansator al Ansamblului profesionist „Doina Banatului“ din Caransebeş, unde activau Mariana Drăghicescu, Achim Nica, Iosif Cocloda, Nicoleta Voica, Ana Pacatiuş etc.! Mama are, de asemenea, un glas bun“, își amintește cu emoție Stana. (n.r. Pe bunicul Stanei Stepanescu l-am cunoscut personal atunci când m-am aflat în mai multe rânduri la Rusca Teregova, iar universul debordant al acestui personaj căruia i se spune „Moș Piciu“ este unul fascinant și greu de descris în câteva rânduri. Nu-mi amintesc să râd cu atâta poftă nici chiar la stand-up comedy, așa cum am făcut-o acasă la Moș Piciu).

Cert este că Stana Stepanescu, înconjurată de dragostea părinților și cea a bunicilor care o divinizează, dar care au văzut cât talent zace în acest copil minune, și-a continuat drumul iar la vârsta de opt ani și jumătate a participat pentru prima dată la un festival național, unde a obținut premiul 2.

Stana Stepanescu
Stana Stepanescu

Stana Stepanescu: „Dumnezeu mi-a dat putere, am fost crescută să fiu o învingătoare!“

Despre dorința și ambiția devenirii de astăzi, a unei interprete cu statut respectat și invidiat în lumea muzicii populare, Stana Stepanescu a declarat pentru Reper 24:

„Iubesc scena pe care am pășit ambițioasă și plină de visuri. Dumnezeu mi-a dat putere, mama mea m-a crescut să fiu învingătoare. Am pus suflet în tot ceea ce am făcut! Publicul îmi dă puterea de a zâmbi chiar și atunci când am, ca orice om, și zile mai dificile. Le mulțumesc celor care mă ascultă și apreciază strădania muncii mele că-mi sunt alături; îi port în suflet și în gând, sunt motivația de a merge mai departe”.

De-a lungul timpului, Stana Stepanescu a obținut numeroase premii la festivalurile naționale de folclor la care a participat și unde a făcut dovada talentului său:
-Premiul 1- Mamaia
-Trofeul Festivalului – „Strugurele de Aur”, Jidvei, Alba Iulia
-Trofeul Festivalului- „Vara,vara primăvară” , Sibiu.
-Trofeul Festivalului – „Mariana Drăghicescu”, Timișoara.

Stana Stepanescu  a avut numeroase colaborări media cu: Televiziunea Română, Radiodifuziunea Română, Pro TV, Antena1, National TV și multe alte posturi. A fost prezentă la nenumărate evenimente, fiind invitată să evolueze în fața unor orchestre recunoscute în țară și peste hotare, precum Lăutarii din Chișinău, Jidvei, Maria Tănase, Doina Gorjului, Novi Sad, Rapsodia Bănățeană, Ciocârlia, Junii Sibiului,Timișul.

Care au fost beneficiile participării la festivalurile și concursurile de pe întreg cuprinsul țării, ne spune aceeași Stana Stepanescu:„În festivaluri am învățat cum să-mi aleg repertoriul, ținuta scenică, etc. Acolo m-am format ca om, ca interpret! Tot acolo mi-am văzut nivelul artistic la care am ajuns, raportându-mă la ceilalți colegi din Banat și din toate celelalte zonele ale țării. Am mai avut un mare câstig, am întâlnit oameni care mi-au rămas în inimă și-i voi purta mereu acolo: Silvia Macrea, Elize Stan, Iuliana Tudor, Eugenia Florea, Marioara Murărescu, Gelu Stan, Gheorghe Oprea, Nicolae Botgros, Stelian Stoica, Gheorghita Nicolae, Gina Ștefan și mulți, mulți alții. Nicoletei Voica îi sunt datoare pentru totdeauna,mi-a dat pur si simplu aripi sa zbor !

Am ales să studiez la Facultatea De Muzică din cadrul UVT din Timișoara, asta după ce terminasem liceul Teoretic „Traian Doda“ din Caransebeș, nu pentru că mă visasem vreodată profesor de muzică ci pentru că am considerat că este necesar să am studii în domeniu, să devin mai bună în ceea ce fac. De copil, muzica, pentru mine, a reprezentat un hobby și pentru a cânta nu aveam nevoie de multe informații în plan teoretic. Bineînțeles că viața mea s-a schimbat, dar nu într-o foarte mare măsură, multe lucruri le știam deja din festivalurile la care participasem“, spune artista originară din Rusca Teregova.

Reper 24: Un interviu cu un artist nu pot ocoli sfera planurilor de viitor. Prin urmare, ce își propune Stana Stepanescu în perioada următoare?

S. Stepanescu: Despre planurile pe care le întocmesc nu pot vorbi decât atunci când se concretizează, însă sper că nu va mai dura foarte mult până când ceea ce mi-am propus să-mi reușească. Cel mai mult timp îl petrec cântând și ascultând muzică, pentru că în fond asta este cea mai mare pasiune a mea.

Reper 24: Mai vrei să remarci o persoană care a avut un rol în devenirea ta ca interpretă de muzică populară?

S. Stepanescu: Un om care m-a susținut mereu și care poartă în suflet locurile natale este unchiul meu, Mihai Stepanescu. Vreau cu tot sufletul să îi mulțumesc pentru tot ceea ce a făcut pentru mine.

Reper 24: Mult succes în activitatea frumoasă pe care ți-ai ales-o și îți dorim ca viitorul tău artistic să fie plin de satisfacții.

S. Stepanescu: Mulțumesc mult.

În urmă cu doar câteva zile, Stana Stepanescu și-a lansat o nouă piesă „O pușcă și-o mândră“ pentru care a realizat și un videoclip.

Vă invităm să urmăriți cea mai nouă creație semnată Stana Stepanescu.

Sergiu TABAN

Distribuie pe:

Stiri similare

3 Comentarii

  1. ioana

    Stana Stepanescu este un monument al folclorului banatean, o voce de aur, care curge natural ca un izvor datator de viata. Imi place foarte mult si ii doresc sanatate sa poata sa ne incante mereu cu minunatele ei melodii.

    Raspunde

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei