Administrația locală reșițeană se pregătește să depună spre finanțare proiectul de reconversie al funicularului din zona centrală a orașului. Un proiect unic în România, acesta va fi depus la ADR Vest, pe axa New European Bauhaus, și ar putea primi o finanțare de aproximativ 7 milioane de euro.
Reconversia funicularului reșițean a fost inițial cuprinsă într-un proiect mai amplu, care cuprindea continuarea promenadei pe malul drept al Bârzavei și construirea mai multor poduri pietonale peste râul care străbate orașul. Cum proiectul era prea mare și costisitor, a fost împărțit în două, iar pentru cel privind partea de promenadă și poduri pietonale s-a obținut deja finanțarea, fiind scos la licitație. S-a muncit deja și la proiectul funicularului, fiind gata toate documentațiile, studiul de fezabilitate și proiectul tehnic.
„Funicularul intră pe New European Bauhaus, este o nouă tendință de finanțare, este o nouă axă de finanțare. Noi am făcut studiul de fezabilitate, și proiectul tehnic este gata, așteptăm doar să se scoată la licitație. Lucrarea este de circa 8 milioane de euro, a fost foarte bine văzută de Comisia Europeană, este o lucrare care a fost prezentată și s-ar putea să fie chiar un exemplu de bune practici. Sunt convins că până la sfârșitul anului în curs vom avea licitația făcută și poate chiar câștigător pentru lucrări”, preciza recent primarul Ioan Popa.
„Este un proiect care, vă spun sigur, ne va pune pe harta Europei. Nu pe harta României, ci a Europei”, este convins edilul reșițean, făcând referire, printre altele la faptul că reșițenii și vizitatorii, bineînțeles, vor avea ocazia să se plimbe sau să meargă cu bicicleta pe pistele ce vor fi amenajate pe grinda metalică a funicularului (pentru pietoni) sau în plasa de sub funicular (pentru bicicliști). Proiectul include și realizarea unui perete de cățărare, al doilea ca înălțime din Europa, a unui lift care să ducă oamenii din zona centrală sus pe funicular și a unui bungee jumping pe Bârzava.
Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest a anunțat săptămâna aceasta că peste 27 de milioane de euro vor fi disponibile pentru Primăriile municipiilor reședință de județ din Regiunea Vest prin New European Bauhaus pentru proiecte-pilot de revitalizare și transformare a spațiilor și clădirilor urbane. Proiectele pot fi depusă până la finalul anului. Valoarea maximă a finanțării nerambursabile care poate fi acordată este de 6,95 milioane euro.
„New European Bauhaus nu înseamnă simpla renovare a unor clădiri sau realizarea unor proiecte de infrastructură. Finanțăm proiecte-pilot care sunt sustenabile, deschise publicului, valoroase din punct de vedere estetic și realizate cu implicarea cetățenilor și a experților din diverse domenii – de la arhitectură și design, până la educație, știință și industrii creative. Sunt inițiative care readuc la viață spații și clădiri urbane și le oferă comunității. Așteptăm cu entuziasm să vedem cum aceste proiecte vor prinde viață și ne dorim ca ele să devină emblematice pentru Regiunea Vest și, de ce nu, pentru întreaga Românie”, a precizat Georgiana Radac, Șef al Autorității de Management PR Vest 2021-2027 din cadrul ADR Vest.
Karina TINCUL
Sunt foarte curios ce se va întâmpla cu cimitirul de secol 19, aflat pe dealul crucii la capătul podului-funicular. Dar dacă stăm să urmărim calitatea lucrărilor efectuate pe raza acestui „municipiu” ( vorba vine…) ne putem da seama ce mare sfârâială se va face. Scara aia care duce la stema de pe Golulului(această golgotă a Reșiței) e elocventă dacă vrei să vezi ce înțelege căpcăunul prin calitate. Citește căpcăune ce înseamnă „new european bauhaus „, că printre componentele cheie ale conceptului sunt CALITATEA, SUSTENABILITATEA și DURABILITATEA, ori toate aceste cerințe iți sunt total străine. Mesteci doar praf ca un papagal.
Scara aia nici nu trebuia făcută, aplicarea unui marcaj turistic era suficientă, orice resitean adevărat trebuie sa urce pe Gol old school.
Mda ce sa mai zicem se modernizează funicularul și alți ,trăiesc în cartiere ale Reșiței fara gaz băgat și fară drumuri făcute ,, Doman,,mai exact și mai sunt …
Poate apar și ceva panouri fotovoltaice,, pe toată lungimea funicular ului,,, sau poate apare o mini fabrica unde sa producem țiglă fotovoltaicabsi sa ne apucam sa schimbam acoperisurile blocurilor,, atât în Govandari dar și la celelalte blocuri!!!
Publicați raportul ISCIR, dacă exista! De cel puțin 35 de ani nu s-a dat măcar o pensula de vopsea pe funicularul reșițean. Cu siguranță că cel putin la interior rugina a lucrat din greu..ca la exterior vede oricine…
Multumesc tuturor celor implicati in acest proiect extraordinar! Ati adus o schimbare pozitiva a comunitatii noastre si ne-ati demonstrat ca se poate construi un oras mai frumos.
Vorba mamei lui Napoleon, dând a aflat ca acesta a cucerit Neapolul…”Numai sa țină..!” Estacada funicularului nu a fost nici măcar vopsită în ultimii 35 de ani…oare în timpul acesta rugina a fost în vacanță? S-a făcut vreo expertiza autorizata a rezistenței structurii sau se dorește ca Reșița sa țină prima pagină a știrilor în momentul unui incident structural viitor? Întreb pentru un prieten…