fbpx
29.7 C
Reșița
sâmbătă, 13 iulie 24

Furnalul, în proprietatea Primăriei Reșița? „Trebuie găsiți bani pentru reconversia lui”

Furnalul nr. 2 din Reșița, considerat de mulți ca un adevărat simbol al Reșiței industriale, va ajunge la un moment dat în proprietatea Primăriei, dă asigurări primarul Ioan Popa, fără să ofere însă detalii când și în ce condiții s-ar putea realiza achiziția sau transferul obiectivului. Edilul susține, însă, că actualii proprietari ar fi dispuși să facă acest pas.

Preluarea furnalului este o idee pe care am avut-o tot timpul în minte, nu am abandonat-o niciodată. În ultimii ani am început să avem chiar și o deschidere tot mai mare a celor de la TMK Artrom (actualul Artrom Steel Tubes n.r.), în speță a lui Ioan Romulus și îi mulțumesc pe această cale. Deci, ei sunt deschiși să ne transfere acest obiectiv, cu precizarea că doresc să nu le punem în dificultate activitatea economică, să îl izolăm cumva, astfel încât să nu trebuiască să le creăm lor probleme pe fluxurile tehnologice.

Eu vă spun sigur că furnalul va ajunge în proprietatea Reșiței la un moment dat, însă trebuie găsiți bani pentru reconversia lui”, a afirmat primarul Ioan Popa.

Furnalul din Reșița nu poate fi pus în valoare la ora actuală, proprietarii nepermițând accesul vizitatorilor. Finalizat în anul 1963, furnalul a fost declarat monument istoric la începutul anilor 2.000, existând temeri că acesta va fi demolat, așa cum s-a întâmplat cu furnalul nr. 1. Cele două furnale au luat locul bătrânelor furnale construite pe același loc în 1771.

 

Karina TINCUL

3 COMENTARII

 1. ”Finalizat în anul 1963, furnalul a fost declarat monument istoric la începutul anilor 2.000, existând temeri că acesta va fi demolat …”

  Deci tăițelu’, care a fost finalizat ceva mai târziu, nu poate fi declarat monument istoric.
  Poate un alt fel de monument …

 2. Din câte știu, acest furnal nr. 2 rămas în picioare a mai suferit o modernizare spre sfârșitul anilor 80. Se vede și acum acea clădire destul de „modernă” a sălii de comandă.
  Furnalul rămas nu mai are nici o legătură cu anii 1771. În plus, furnalul este o imensă instalație metalică ruginită cu clădiri părăginite care necesită niște cheltuieli imense de întreținere!
  Probleme de radioactivitate au fost și cu furnalul 1, furnalul actual prezentând încă aceleași „simptome” la caupere.

  Furnalele reșițene lucrau în pierdere după epuizarea resurselor minerale din apropiere, existând deja probleme de exploatare minereuri incă la sfârșitul perioadei interbelice. Și la începutul anilor 90, exista o concepție utopică precum că în contul datoriei Ucrainei către România, furnalele vor „reînvia” cu importul minereurilor extrase la Krivoi Rog!
  Dacă mai punem în balanță alături de aceste enumerate mai sus și aspectul estetic oribil și înfricoșător, opinia personală rămâne acest furnal nu reprezintă pentru Reșița decât un simbol al pierderii și cheltuielilor „fără număr, fără număr” … de ani de ipocrizie.
  Merită de menținut acel coș înalt de evacuare a noxelor poluante ca monument al arderii banilor după epuizarea resurselor minerale locale.

  Adevărul este că cea mai bună soluție ar fi cea expusă spre finalul articolului din Adevărul!

 3. Eu mă abat de la ce facem cu furnalul rămas, voi pune întrebare ce facem cu hală veche de pe str Furnalelor de la nr 30,32,34,36, care a devenit un real pericol ptr noi cei care locuim în apropierea halei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei