Societatea Aquacaraş nu se va mai face remarcată prin celebra vidanjă care deservea cu greu un județ întreg!
Furnizorul de apă potabilă și prestatorul serviciului de canalizare se află într-un continuu proces de dotare și retehnologizare, grație celui mai mare proiect finanțat prin fonduri europene și derulat pe cuprinsul Banatului de Munte.
Chiar ieri, un nou lot de utilaje de ultimă generație, al cărui cost este de aproximativ 2.000.000 de euro, a ajuns în curtea sediului central al operatorului județean de apă și canal. În total, echipamentele și utilajele din proiectul regional care vor fi achiziționate până la finele lunii martie 2024, vor avea o valoare de peste 7,5 milioane euro.
Echiparea rudimentară? O istorie la care Aquacaraș nu se va mai întoarce!
Dacă până acum, vorbeam de un număr extrem de limitat de utilaje, menite să intervină în cazul unor avarii, în județul Caraș-Severin situația se va schimba radical. Astfel, directorul general Gheorghe Filipescu a decis ca pentru fiecare zonă a județului, Aquacaraș să poată interveni în regim de urgență cu 4 utilaje indispensabile, precum autoutilitara cu benă basculabilă (care are 5 locuri disponibile + echipament mecanică și echipament electrică), o platformă tractată pe care se vor regăsi un buldoexcavator, un bobchat și un cilindru compactor.
Nu mai departe de ieri, la Reșița au fost recepționate cele 5 platforme tractate pentru transport utilaje sarcină utilă 2,5t, 5 buldoexcavatoare, utilaje de compactare și cilindru compactor, dar și utilaje tip mini-încărcător.
Despre dotările de utilaje care vor asigura un act calitativ îmbunătățit al societății Aquacaraș, ne-a vorbit Daniel Basarabă, managerul proiectului de peste 1 miliard de lei:
De asemenea, în următoarele două luni, în curtea Aquacaraș vor sosi nu mai puțin de 5 hidrocurățitori de canal pe autoșasiu de 3,5t și alte trei bucăți de hidrocurățitori canalizare de minim 8 mc, dar și autovidanje de 10mc, 4 miniexcavatoare cu picon.
Într-un grafic estimat de firma furnizoare, livrarea utilajelor și echipamentelor din proiect trebuie să țină seama și de procesul de producție al acestor mijloace tehnice, termene care pot suferi și întârzieri ce nu țin de procesul de achiziție, după cum ne-a edificat managerul Aquacaraș, Gheorghe Filipescu.
Vă reamintim că obiectivul general al proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată constă în creşterea nivelului de colectare și epurare a apelor uzate urbane, precum și a gradului de asigurare a alimentarii cu apă potabilă a populației, în scopul îndeplinirii cerințelor aquis-ului de mediu al Uniunii Europene și a angajamentelor asumate prin sectorul de mediu.
Sergiu TABAN