Gheorghe Filipescu, managerul care a schimbat destinul societății Aquacaraș!

Filipescu Aquacaras

Despre situația traversată de societatea Aquacaraș de-a lungul ultimilor ani s-au scris nenumărate articole și s-a dezbătut mult în presa locală și în administrația publică din județ. Cu siguranță nu am uitat nici astăzi de sincopele care au făcut ca la un moment dat să se vorbească chiar de o reorganizare a operatorului de apă-canal, una care ar fi putut conduce la o situație hilară, precum aceea ca Aquacaraș să fie preluată de operatorul timișorean Aquatim.

Evident, nu putem să nu ne întrebăm cum a fost posibil ca Aquacaraș să fie în pragul falimentului în urmă cu doar câțiva ani, deși de apă are nevoie orice cetățean într-o epocă modernă și așa cum o spune chiar sloganul „Apa este viață“, iar începând cu anul 2019 să renască ca o pasăre Phoenix din proprie cenușă?

Desigur, un răspuns ar putea fi managementul eficient aplicat la virgulă de unul dintre cei mai contestați, dar și apreciați manageri din Reșița, pe numele său Aurel Gheorghe Filipescu. Despre Filipescu s-au spus multe la colț de stradă, s-a creat o legendă mai mult sau mai puțin romanțată, pentru că așa cum îi stă bine românului, ne place să etichetăm și să ne exprimăm despre oricine și orice, de la fotbal, la politică, administrație și prognoze economice „a la Baba Vanga“.

Cert este că „don Felipe“, a participat la un concurs pentru postul de director general al societății Aquacaraș, același Gheorghe Filipescu fiind declarat câștigător în fața mai tânărului său contracandidat de la acel moment, Aurel Văduva. Cu alte cuvinte, Filipescu n-a ținut cont de imaginea ce-i fusese construită pe genunchi de te miri cine și s-a pus pe treabă. În fapt, mulți sunt cei care afirmă că odată ajunși în poziții cheie vor face, vor drege și vor lăsa în urma lor adevăratele minuni.

Managerul Filipescu explică și filozofia care stă la baza succesului de care se bucură astăzi Aquacaraș S.A. și care îl ghidează în acțiunile lui: „Sunt destul de înaintat în vârstă, astfel încât nu mai am posibilitatea să primesc ceva de la viață. Am însă posibilitatea să dăruiesc; și de aceea trăiesc“.

Același manager consideră că obiectivul de bază a fost și va rămâne asigurarea unor servicii de înaltă calitate ale Aquacarașului, în conformitate cu cerințele clienților și este convins că societatea se va dezvolta doar prin îndeplinirea așteptărilor clienților. „Un client mulțumit a reprezentat și va reprezenta permanent cea mai bună formă de promovare. Înconjurat de o echipă managerială reînnoită am făcut față cu brio atât crizei financiare prin care Aquacaraș-ul a început să treacă după o activitate și rezultate mai puțin remarcabile, cât și anului pandemic cauzat de noul coronavirus din România“.

Rezultatele pozitive ale Aquacaraș din 2020, conform raportului de activitate al societății, ar putea avea o strânsă legătură și cu dezvoltarea instituțională, compania preluând noi zone în aria de operare, aceasta însemnând că din ce în ce mai mulți locuitori ai Caraș-Severinului beneficiază de serviciile de alimentare cu apă și de canalizare, elemente esențiale pentru un trai civilizat.

Directorul general Aquacaraș afirmă că „2020 a fost un an deosebit, ca urmare a finalizării procesului de recuperare a pierderilor din anii precedenți“, iar obiectivele majore fixate, fie că vorbim de gradul de încasare anual, de contorizare, răspunsuri la reclamații, consumuri de energie, au fost realizate, ceea ce face ca Aquacaraș să se încadreze în indicatorii cheie de performanță fixați în planul său de managerul Filipescu.

În ceea ce privesc indicatorii economici, societatea Aquacaraș a încheiat anul 2020 cu un profit de peste 224 de mii de lei, veniturile fiind cifrate la 43.326.000 de lei, iar cheltuielile la 43.102.000 lei, în vreme ce în anul 2019 societatea încheia pe pierdere. În acest caz, Filipescu vede aceste rezultate prin prisma eficientizării activității ca urmare a reorganizărilor și redimensionărilor companiei, a stimulării factorului uman și analizei zilnice a activității, sens în care au fost suplimentate veniturile societății din alte surse. Tot aici intră și eliminarea cheltuielilor cu sediile punctelor de lucru în majoritatea localităților, mai puțin Oțelu Roșu și Caransebeș.

Tot în 2020, societatea și-a micșorat datoria către furnizorii pentru exploatare față de anul precedent, de la 2,2 milioane lei la 1,9 milioane lei. De reținut că din datoria de 37 de milioane de lei a anului 2020,  cea mai mare valoare, de peste 23 de milioane de lei, o reprezintă creditul obținut de la Raiffeisen Bank  pentru cofinanțarea proiectelor europene. Directorul general Gheorghe Filipescu afirmă că datoriile care au crescut în 2020 față de 2019 au avut la bază datorii acumulate la bugetul de stat și bugetele asigurărilor sociale, datorită lipsei disponibilității financiare necesare achitării contribuțiilor din anii precedenți. De asemenea, mulți dintre angajatori și-au redus sau suspendat activitatea și implicit costurile cu serviciul de apă/canal, iar operatorul de apă și canal din Banatul de Munte s-a aflat în imposibilitatea aplicării măsurilor coercitive privind debranșarea de la utilitățile de apă/canal datorate de măsurile legale dispuse în perioada de pandemie.

Cât privește previziunea managerului Aquacaraș, Gheorghe Filipescu, legată de continuarea lucrărilor din fazarea proiectului Modernizarea infrastructurii de apă și apă uzată în județul Caraș-Severin, bani europeni obținuți pe Axa Prioritară/OS 3.2 POIM, vom dezbate într-un articol viitor.

Sergiu TABAN

Distribuie pe:

Stiri similare

4 Comentarii

  1. Mao

    Ipocrizie cruntă, nu pot să îl cred. Individul e plin de colțuri. Crede că toți am uitat cum mergeau treburile la firma sau fosta firmă de construcții pe care a păstorito ani de zile bătându-și joc de foștii angajați cu salarii de mizerie si program de lucru 24 din 24 de ore dacă s-ar putea!A ajuns țiganul stăpân în Țara Românească, rușinos!Un român sadea nu s-a putut pune manager, avem oameni isteți dar suntem conduși și neamț,etc.

    Raspunde

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei