Gripa aviară i-a determinat pe inspectorii DSVSA Caraș-Severin să treacă la acțiune

ga

Alerta de gripă aviară la nivel național și (parțial) european, i-a determinat pe inspectorii sanitar veterinari din Caraș-Severin să treacă la acțiune: instruiri, informări, discuții. Toate pentru a preveni răspândirea H5N8 sau influența aviară cum este denumită de specialiști, pe raza județului. Despre măsurile concrete desfășurate în această perioadă la nivel județean, directorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Caraș-Severin, Pavel Borchescu a declarat:

Au fost informați și instruiți deținătorii de păsări din exploatațiile comerciale, asociațiile de vânătoare, UAT-urile de pe raza județului Caraș-Severin cu privire la înăsprirea și respectarea cu strictețe a condițiilor de bio-securitate, respectiv supravegherea zilnică a efectivelor de păsări. Au fost de asemenea instruiți medicii veterinari oficiali din cadrul circumscripțiilor sanitar veterinare oficiale și medicii veterinari de liberă practică împuterniciți, cu privire la semnele clinice manifestate de păsări în influența aviară”.

Conform lui Pavel Borchescu, crescătorii de păsări din gospodăriile populației au fost înștiințați, prin grija serviciilor veterinare și a primăriilor, despre necesitatea de a ține păsările închise obligatoriu, în spații de cazare special amenajate și a evita creșterea păsărilor domestice în aer liber.

„Hrănirea și adăparea păsărilor se va realiza într-o zonă acoperită pentru a se evita contactul cu păsările sălbatice care pot ateriza din zbor. Pentru adăparea păsărilor nu se poate folosi apa de suprafață din bălți, lacuri sau ape curgătoare care ar putea fi contaminată de păsările sălbatice, în special cele migratoare.

Se vor aplica și măsuri suplimentare de introducere, diseminării unei infecții prin folosirea unei încălțăminte diferită în spațiul de creștere a păsărilor. Au fost, de asemenea, demarate controale oficiale la nivelul unităților de comercializare de pui și a fermelor comerciale. Deținătorii de păsări trebuie să anunțe imediat serviciile veterinare cu privire la orice modificare apărută în comportamentul păsărilor“, a mai precizat directorul DSVSA Caraș-Severin, Pavel Borchescu.

Sursă foto: agrointel.ro

 

Dan AGACHE

 

Distribuie pe:

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei