„Hai să dăm mână cu mână”! Mari istorici bănățeni au ținut o lecție cu suflet la Reșița

 modelmic+editorial

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Caraș-Severin și Muzeul Banatului Montan Reșița au organizat ieri, 23 ianuarie, în incinta Muzeului Banatului Montan, Simpozionul dedicat Unirii Principatelor ‒ „Unirea-n cuget și simțiri“.

Evenimentul a reunit la Reșița istorici și cercetători de seamnă ai Bantului, printre care și Ioan Hațegan (Timișoara) și Adrian Deheleanu (Muzeul Național al Banatului Timișoara). De asemenea, în sală au fost prezenți și elevi reșițeni care au avut ocazia să participe la o atfel de lecție de istorie, spusă cu suflet de invitații de seamă ai evenimentului.

„Am considerat oportun să chemăm și elevii la acest eveniment pentru că este practic vorba despre o lecție de istorie altfel, ținută de specialiști în domeniu, oameni care au studiat istorie, au și trăit-o și sunt cei mai în măsură să sintetizeze ce înseamnă Unirea Principatelor pentru noi”, explică Angelica Herac.

Istoricul Ioan Hațegan le-a povestit elevilor prezenți în sală despre sentimentul trăit, pe atunci când avea doar 10 ani, la ascultarea pentru prima dată după plecarea trupelor sovietice a Horei Unirii.

„În 24 ianurie 1959 am trăit momentul în care în România s-a cântat pentru prima dată după plecarea trupelor sovietice Hora Unirii, aveam 10 ani pe atunci, am ascultat înmărmurit melodia și versurile de mii de ori. De câteva ori am stat doar cu versurile în față care inițial mi s-au părut ușoare, asta până când am început să descifrez adâncimea lor. Sunt un favorizat al sorții care a trăit aceste momente. Am auzit în 50 de ani miliarde de cuvinte despre aceste evenimente, multe frumoase, dar și vorbe aruncate în vânt de oameni cu diferite afilieri politice care sincer m-au scârbit”, a explicat Ioan Hațegan.

Mica Unire – Unirea Principatelor Române a avut loc în 24 ianuarie 1859 sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza. Mica Unire de la 1859 a fost primul pas important pe calea înfăptuirii statului național unitar român.

Unirea celor două principate a fost un proces care a început în 1848, bazat pe puternica apropiere culturală și economică între cele două țări. În anul 1848 s-a realizat uniunea vamală între Moldova și Țara Românească, în timpul domniilor lui Mihail Sturdza, respectiv Gheorghe Bibescu.

Diana RADU

Distribuie pe:

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei