Unul din cele mai mari evenimente culturale pe care Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale din Caraș-Severin le organizează în acest an este Festivalul Internațional de Folclor „Hercules” care își deschide astăzi porțile pentru cea de a 54-a ediție.
Despre ediția „altfel” a celui mai vechi festival de folclor din Banat, directorul CJCPCT Caraș-Severin, Dan Mirea a declarat:
„Este o ediție pe care ne-am dorit-o altfel și asta pentru că durata evenimentului este diferită față de cea de anul trecut, noi prelungind festivalul cu încă două zile, pentru un moment aniversar. Festivalul „Hercules” se va defășura anul acesta din nou acolo unde și-a avut locul atâția ani de zile, la teatrul de vară, dat în folosință din această vară, iar noi îl vom inaugura cu acest mare eveniment cultural.
Pe lângă cele 5 zile ale festivalului am adăugat în calendarul de evenimente și sărbătoarea Ansamblului Semenicul, ajuns la 55 de ani – brand-ul acestei instituții timp de atâția zeci de ani.
Fără îndoială Ansamblul Semenicul a fost cel mai mare ambasador pe care l-a avut cultura cărășană înainte de 1989, dar și după, pentru că acest ansamblu a făcut „fală” acestui județ”.
Anul acesta, alături de ansamblurile din străinătate, la festival vor fi invitate nume sonoare ale folclorului bănățean, dar și soliști de valoare din alte zone geografice ale țării.
„Pe lângă ansamblurle invitate din Mexic, Columbia, Ucraina, Serbia și multe ansambluri din țară, ansambluri de notorietate, profesioniste și de amatori, am diversificat acest program artistic, ca în fiecare seară să avem recitaluri după terminarea programului ansamblurilor invitate. Spre deosebire de anul trecut, când recitalurile au fost susținute de soliști mari ai Banatului, anul acesta am reușit să aducem și trei nume de marcă ale folclorului românesc: Mioara Velicu, ce reprezintă Moldova, Niculina Stoican, care reprezintă Oltenia și nu în ultimul rând pe Robert Târnoveanu, din partea Ardeaului.
Alături de ei vor fi mari soliști ai Banatului: Ramona Vița, Petrică Miulescu Irimică, Adrian Stanca, Carmen Popovici Dumbravă, Giorgiana Vița, Dumitru Teleagă, Doriana Talpeș, Gabi Zaharia, mulți soliști care vor aduce un plus de imagine evenimentului.
Acest festival nu l-aș fi putut organiza singur, el s-a făcut cu sprijinul substanțial al Consiliului Județean Caraș-Severin, căruia îi mulțumesc, și nu în ultimul rând al Primăriei orașului Băile Herculane care asigură, pe lângă logistică, adică scenă, sunet, grafică, lasere și tot ce are în structură această nouă scenă a teatrului de vară din Băile Herculane, și o parte din cheltuielile acestui festival, pentru că acest festival, spre deosebire de anii trecuți, aduce un număr mult mai mare de participanți”, a precizat Dan Mirea.
În desfășurarea festivalului mai sunt incluse lansări de carte, prezența fanfarei marinei navale din Constanța, cea care dă onorul și președinților de stat, ce va fi în stațiune pe toată perioada festivalului. Totodată, în cadrul festivalului va fi și o expoziție cu fotografii și vederi de colecție, dar și un colocviu al coregrafilor din Banat, reuniți într-o discuție despre trecutul, dar mai ales al viitorul coregrafilor și al ansamblurilor din județ.
Lorena POENARU
Va e asa de greu sa spuneti programul festivalului pe zile ????