fbpx
7.4 C
Reșița
miercuri, 06 decembrie 23

Horia-Roman Patapievici, invitatul proiectului Reșița Inspirațională!

Reșița Inspirațională îl aduce în Aula Magna a Centrului Universitar UBB pe cunoscutul filozof și om de cultură Horia-Roman Patapievici, să vorbească despre Europa din perspectiva creștinismului. Evenimentul va avea loc astăzi, de la ora 18.

Ca un preambul al evenimentului de vineri, a emis câteva rânduri pe tema întâlnirii: „Răspunsul la întrebarea „Ce este Europa?” e important nu numai pentru că ea conține întrebarea „Ce suntem noi românii, ca europeni?”, cât mai ales pentru că răspunsul la amândouă trebuie să ne explice ce suntem în termenii civilizației căreia îi aparținem. Am să schițez o genealogie a ceea ce istoric vorbind se numește Europa, sugerând că ideea de Europa nu e epuizată de niciuna dintre culturile care o compun și nici de instituția (instituțiile) prin care azi e exprimată unitatea europeană, Uniunea Europeană. Europa este un tip de civilizație, exprimabil prin ceea ce Max Weber ar fi numit un Ideal-tip.

Am să explic acest Ideal-tip și am să încerc să îl deduc din datele civilizației creștinismului latin, din ideea Creștinătății. Potrivit formulei lui Herodot, care spusese că Egiptul este un dar al Nilului, Europa poate fi privită, în termenii descrierii mele, ca un dar al creștinismului. Am să închei susținând că pentru identitatea europeană creștinismul este mai mult decât o religie, este o matrice a civilizației”, afirmă Horia-Roman Patapievici.

Moderatorul întâlnirii publice de vineri este Daniel Funeriu, inițiatorul proiectului „Reșița inspirațională“.

Organizatorii precizează că intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Lorena POENARU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei