1.7 C
Reșița
duminică, 27 noiembrie 22

UPDATE: Hoție pe față sau prostie cu carul?

UPDATE: Factura emisă către Primăria Ezeriș va fi suspendată de la plată până la clarificarea modului în care a funcționat contorul, ni s-a transmis de la Biroul de presă al Enel România:

„Factura la care se face referire include atât indexul raportat de contorul care, la acest moment, este supus verificărilor metrologice, cât și consumul de 455 kWh  înregistrat de noul contor pentru intervalul 29.07.22-31.07.22. Factura cu cele două perioade de consum va fi suspendată de la plată până la clarificarea modului în care a funcționat contorul instalat anterior”.

………………………………………………..

spot_img

Am mai făcut această afirmație, dar văd că revine tot mai des în actualitate: „Dacă prostia ar durea, mulți s-ar tăvăli în chinuri“. Și dacă era vorba de un individ, mai treacă-meargă, dar când prostia se manifestă la o instituție… e de rău; sau să fie doar hoție?

Poate vă amintiți că în urmă cu două luni am postat o știre de la Primăria Ezeriș, unde un contor electric, amplasat să înregistreze consumul de energie electrică la pompele de apă, a dat un consum pe 11 luni de aproape 80 de mii de Kw. Da, ați citit bine, 80 de mii de Kw.

„Nici să fi mers zi și noapte, iar ziua să fi avut 40 de ore în loc de 24 nu s-ar fi putut aduna un asemenea consum“, preciza atunci primarul din Ezeriș, Ioan Rusu. Acesta a făcut reclamație la furnizor Enel Energie SA, aceștia au venit, au schimbat contorul vechi cu unul nou și au spus că au nevoie de câteva luni pentru a verifica respectivul aparat de măsură.

După 2 luni, societatea emite o factură pentru consumul la aceeași stație de pompe, pentru un consum de 455 Kw. „Cam aici ar trebui să fie consumul pentru punctul respectiv de lucru“, afirma edilul din Ezeriș.

Ei, dar de ce simplu dacă se poate și complicat. Odată cu această factură, Enel Energie SA, mai emite o factură, pentru aceeași stație de pompe, cu un consum de 7409 Kw, conform indexului contorului pe care tot ei l-au ridicat în urmă cu două luni, contor de măsură aflat în verificare la ei. Altfel spus, două facturi, pentru același punct de lucru, pentru două contoare; unul la Enel Energie SA și unul la Primărie.

S-au gândit probabil cei care facturează că cei 80 de mii de Kw înregistrați și facturați către administrația locală din Ezeriș nu erau destul și au mai facturat vreo 7 mii de Kw, după citirea indexului de pe un contor aflat la ei în custodie din 29 iulie. În aceste condiții vin și întreb: e prostie, e hoție, e dezinteres sau ce e?

Supărat pe bună dreptate, primarul Ioan Rusu are o opinie nu tocmai favorabilă față de autoritățile statului care nu fac nimic pentru a împiedica astfel de derapaje, dar și față de actuala clasă politică, incapabilă să gestioneze criza energetică în care ne afundăm pe zi ce trece:

„Eu îmi pun o întrebare: oamenii ăștia sunt sănătoși la cap? Și îmi mai pun o întrebare: oare în țara asta nu există chiar nimeni care să-i aducă pe calea cea bună pe acești oameni? Există totuși o cale: acest popor să se ridice în picioare și să spună STOP. Există în țara asta autorități care urmăresc, care reglementează; există un Parlament. Păi, parlamentarii ăștia chiar nu au nicio treabă? Am primit deja semnale că vorbesc prea mult. Nu se poate să-i intereseze doar bunăstarea celor ce am fost aleși pe niște funcții, de la președintele statului până la ultimul consilier local, din orice comună…

Oare chiar nimeni nu poate să le dea două palme, trei șuturi în f..d? Să le facă ceva să se trezească! Nu pot să cred că e atât de mare prostia sau furăciunea; nu știu?“, se întreabă retoric primarul Ioan Rusu. Acesta are și o soluție pentru aleșii neamului:

„De ce producătorul de curent, statul român, nu rupe lanțul? Hidroelectrica să vândă direct consumatorului, nu să treacă hârtiile prin 7 mâini. Eu vreau să cumpăr curentul de la producător. Hidroelectrica nu știe să vândă curent? Partea de transport a energiei, TransElectrica aș naționaliza-o. Statul român se poate ocupa de tot lanțul acesta. De ce să introducem bani în buzunarele altora când tot profitul poate intra în visteria țării“.

„Ete de aia“, zic și eu. Pentru că trăim într-o hoție de peste 30 de ani; pentru că avem o clasă politică timorată și interesată de afacerile proprii, de buzunarul lor și al acoliților și tot mai puțin spre deloc de cetățean, de alegător, cel care prezintă interes doar din 4 în 4 ani. Concluzia o trage tot edilul din Ezeriș, Ioan Rusu:

„Poate în 2024 apare un partid ca în Italia, cu frică de Dumnezeu, naționaliști care să pună lucrurile la punct, fără să le fie frică de nimeni“.

Dan AGACHE

Ai imagini sau informatii care ar putea deveni o stire?
Trimite-ne un mesaj la numarul 0722441304 sau pe WhatsApp la 0751193203.

2 COMENTARII

 1. „Hoție pe față sau prostie cu carul?”

  Conform unui articol publicat ieri de către redacție, am putea spune că este vorba despre performanță și profesionalism.
  Să meargă domnul primar și să se lămurească cu colegii lui de partid, care au votat liberalizarea pieței de energie. Ar putea merge să se consulte cu performantul și profesionistul Rujan, nu să stea să-și plângă de milă și să aștepte apariția unui partid naționalist.

 2. ”Există în țara asta autorități care urmăresc, care reglementează; există un Parlament. ”

  Există un Parlament! Și încă unul bi-cameral, asemănător cu ”Camera Lorzilor” și ”Camera Comunelor”.
  Dacă în ”Camera Lorzilor” sunt lăptari de la Armeniș, nu și apicultori … de unde să curgă ”laptele și mierea”?
  Cogito ergo sum.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei