Ierarhul Banatului de Munte, la cinci decenii de viață!

ips

Cel de-al X-lea păstor al Episcopiei Caransebeșului a împlinit cinci decenii de viață, dintre care 14 ani dedicându-i slujirii în eparhia Banatului de Munte.

Preasfințitul Părinte Lucian Mic s-a născut în anul 1970 în cartierul Gai din Arad, în familia lui Teodor și a Mariei, localitatea natală fiind și cea în care și-a făcut studiile primare şi gimnaziale între 1977-1987, apoi cele teologice la Seminarul din Caransebeş între anii 1987-1992 şi la Facultatea din Arad – 1992-1996. A făcut cursurile de doctorat la Facultatea de Teologie din Oradea, iar în anul 2009, cursurile de doctorat ale Facultății de Teologie din Craiova.

În data de 19 februarie 2013, cel care este astăzi păstorul eparhiei din Banatul de Munte a susținut teza de doctorat în teologie la Universitatea din Craiova, domeniul istorie bisericească, cu lucrarea intitulată „Relațiile Bisericii Ortodoxe Române din Banat cu Biserica Ortodoxă Sârbă în a doua jumătate a secolului al XIX-lea”.

A fost ieromonah la Mănăstirea Hodoş-Bodrog (1992-1994), eclesiarh al catedralei mitropolitane din Timişoara (1994-1995), stareţ al mănăstirii „Izvorul Miron” – Româneşti (1995-2000), apoi protosinghel şi exarh al aşezămintelor monahale din Arhiepiscopia Timişoarei (1999). În anul 2000 a fost ridicat la treapta de arhimandrit, la 1 octombrie fiind hirotonit arhiereu-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, cu titlul „Lugojanul”.

Activitatea sa pastoral misionară în eparhia noastră a început în 8 februarie 2006 când a fost episcop la Caransebeş, pe scaunul rămas vacant după plecarea Preasfinţitului Laurențiu Streza ca Mitropolit al Ardealului, întronizarea ca episcop titular făcându-se la 26 februarie.

Cu 10 ani în urmă, în 12 septembrie 2010, PS Lucian Mic a sfințit noua catedrale din orașul Caransebeș, unde se află și centrul eparhial, având în grijă de 282 de parohii şi filii din eparhie. De asemenea, a hirotonit peste 220 de clerici pentru mănăstirile, parohiile, unitățile misionar-filantropice și școlare din eparhie, târnosind mai multe biserici vechi, netârnosite niciodată, unele cu peste 200 de ani de existenţă, dar și mai multe biserici noi construite în eparhie (biserici, capele, paraclise) și a binecuvântat lucrările de restaurare și reamenajare a peste 190 de biserici. Totodată, a acordat peste 210 ordine eparhiale pentru implicarea clericilor și credincioșilor în viața pastoral-misionară a eparhiei și mai multe distincții clerului (arhimandrit, protosinghel, sachelar, iconom, iconom stavrofor și arhidiacon) în semn de apreciere și răsplătire a activității desfășurate.

ps

Din activitatea culturală a Episcopiei Caransebeșului sub cârma Preasfințitului Părinte Lucian face parte și tipărirea a 68 de cărţi de teologie, istorie bisericească şi albume de artă în Editura Episcopiei Caransebeşului. 12 din aceste cărţi îl au autor pe Preasfinţitul Părinte Episcop Lucian. Pe lângă aceste publicaţii, s-au tipărit şi numeroase broşuri şi pliante de promovare a episcopiei sau de evidenţiere a obiectivelor cultural-religioase ale eparhiei.

Odată cu renovarea Centrului Eparhial, s-au pus bazele colecției muzeale „Episcop dr. Elie Miron Cristea” ce cuprinde icoane, cărți și obiecte bisericești, colecție inaugurată în acest an.

În curtea bisericii „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ din Caransebeş, se află Seminarul Teologic „Episcop Ioan Popasu” unde sub îndrumarea ierarhului s-a realizat o infrastructură corespunzătoare pentru desfăşurarea în condiții optime a activităţii administrativ-didactice din învăţământul teologic seminarial, cu săli de clasă, dormitoare, cantină, săli de meditaţii şi de recreere. Biserica „Sfinţii Împărați” a devenit paraclis episcopal cu destinaţie pentru practica de specialitate a elevilor.  De asemenea, a sprijinit în mod substanțial activitatea din instituţia de învățământ prin alocarea unor noi posturi suportate de episcopie şi prin ajutoare materiale şi în bani.

De remarcat este și implicarea ierarhului în viața socială a Eparhiei, care s-a concretizat prin înfiinţarea, în colaborare cu mai multe instituţii, a Centrului de servicii sociale „Sf. Vasile cel Mare” din Caransebeş. Au fost încheiate parteneriate de colaborare cu mai multe ONG-uri din judeţ, dar şi cu diverşi furnizori de servicii sociale ai administraţiei locale, în prezent, pe întreg cuprinsul eparhiei, își desfășoară activitatea mai multe centre de tineret, atât în mediul urban, cât și în mediul rural, centre care dezvoltă programe educative, culturale și artistice cu caracter duhovnicesc, parteneriate cu diverse instituții, voluntariat în Biserică, forme prin care mai mulți de 200 de tineri din Episcopia Caransebeșului s-au apropiat de Dumnezeu și de dreapta credință, ori s-au implicat în mai multor campanii de voluntariat privind ajutorarea spitalelor, a celor defavorizați din punct de vedere financiar, a celor bătrâni sau aflați în imposibilitatea de a-și procura cele necesare traiului zilnic.

Sursa: episcopiacaransebesului.ro

 

Lorena POENARU

 

Distribuie pe:

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei