Ilie Iova: „Suntem în faza finală de rezolvare a problemei de la Aquacaraș”!

modelmic

Vicepreședintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Ilie Iova, s-a declarat din nou optimist în ceea ce privește soluționarea crizei cu care se confruntă societatea Aquacaraș. Conform acestuia, eforturile depuse pentru salvarea companiei și a proiectului de modernizare și extindere a rețelelor de apă din Caraș-Severin sunt la un pas de a se încheia cu succes. 

Problemele financiare ale companiei de apă și canal au devenit publice în urmă cu aproape patru luni, atunci când reprezentanții societății au cerut sprijinul autorităților locale pentru plata unei datorii de peste 1 milion de euro, datorie acumulată în urma unei corecții financiare impuse de ISPA. De atunci, lucrurile s-au agravat, Aquacaraș-ul rămânând inclusiv fără mașinile și utilajele din dotare, după ce acestea au fost scoase la licitație de către ANAF.

Problema părea ca și rezolvată în urmă cu câteva săptămâni după ce consilierii județeni au aprobat ca forul județean să garanteze pentru Aquacaraș cu fosta unitate militară din Caransebeș. Anterior, și Consiliul Local Reșița a fost de acord să ofere o garanție: un teren de la kilometrul 7,5.

Au avut loc discuții cu autoritățile de la București și totul părea rezolvat, când a apărut o problemă legată de terenul oferit pe post de garanție de forul județean, care nu a trecut controlul de legalitate, mai multe clădiri aflate pe acel teren nefiind intabulate. În aceste condiții, s-au cautat alte soluții, cerânduli-se inclusiv primarilor celorlalte orașe din județ să ofere ei garanțiile cerute de ANAF, fără succes însă. În lipsă de soluții, reprezentanții forului județean s-au grăbit să rezolve situația fostei unități militare de la Caransebeș.

Cred că suntem în fază finală de rezolvare a acestei probleme, Consiliul Județean putând garanta cu terenurile și cu clădirile de la Unitatea Militară de la Șesu Roșu din Caransebeș, ele fiind la ora actuală din nou intabulate, din nou evaluate, în așa fel încât să poată fi garantat acest sprijin pentru Aquacaraș. S-a vehiculat sprijinul UAT-urilor vizavi de acest împrumut de garantare, dar până la urmă a rămas tot Consiliul Județean cel care vom garanta și mă bucur că am fost sprijiniți atât de Oficiul de Cadastru cât și de ANAF în așa fel încât lucrurile să meargă foarte rapid și să fim în măsură să respectăm termenele care s-au discutat la Ministerul Fondurilor Europene”, a declarat Ilie Iova.

Vicepreședintele forului județean a precizat că singura problemă care ar putea interveni se referă la terenul oferit drept garanție de Primăria Reșița, care în raportul de evaluare al ANAF-ului ar putea avea o valuare mai mică decât cea luată în considerare inițial: „Suma din raportul de evaluare, la nivel de zvon, s-ar putea să nu fie cea din raportul de evaluare luată în considerare de către ANAF, să fie o sumă mai mică conform unei grile a notarilor. Eu sper ca măcar pentru terenurile noastre,  care reprezintă terenuri plus construcții să fie cea din raportul de evaluare. Pentru cea de la municipiul Reșița, fiind extravilan și fiind pășune, s-ar putea ca valoarea din raportul de evaluare să fie mai mică luată în calcul la garantare și atunci să vedem cum acoperim cei 1.300.000 de euro pe care trebuie să îi depunem”.

Ilie Iova a adăugat că speră ca eforturile depuse de forul județean și de reprezentanții Aquacaraș să nu fie afectate de schimbările ce au avut loc în această perioadă la nivel central.

Karina TINCUL

Distribuie pe:

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei