fbpx
11.7 C
Reșița
luni, 27 martie 23

Imagini urbane cărășene, pe holul Consiliului Județean Caraș-Severin

Discuțiile politice sau administrative au fost lăsate deoparte astăzi pe holul sălii de ședințe a Consiliului Județean Caraș-Severin, unde a fost vernisată expoziția de carte poștală „Imagini urbane cărășene”. Vernisajul a fost organizat de Muzeul Banatului Montan Reșița, în colaborare cu Serviciul Județean al Arhivelor Naționale Caraș-Severin și face parte din manifestările dedicate Zilei Culturii Naționale, sărbătorită în fiecare an pe data de 15 ianuarie.

Este o manifestare un pic altfel față de expozițiile pe care le organizăm în mod frecvent, datorită faptului că în arhive se păstrează în general documente scrise, pe parte ilustrativă, vizuală, stăm un pic mai rău. Noi, ca și instituție, păstrăm documente create de către instituții, în special, de către societăți, dar avem posibilitate și chiar o facem, să păstrăm, să depozităm, să valorificăm, cum procedăm astăzi, și documente provenite de la persoane fizice, de la colecționari sau chiar de la familii”, a precizat Ovidiu Roșu, directorul Arhivelor din Caransebeș.

spot_img

Pe holul CJ au fost expuse cărți poștale provenite din colecția Muzeului Banatului Montan, precum și din fondul personal Valeriu Leu (de la Serviciul Județean al Arhivelor Naționale Caraș-Severin). Orașele cărășene au experimentat de-a lungul timpului numeroase intervenții arhitectonice, astfel că azi, în comparație cu perioada antebelică, multe zone sunt de nerecunoscut. Imaginile redate pe cărțile poștale expuse astăzi pot fi comparate cu un portal către un timp diferit, către locuri diferite din orașele Caraș-Severinului: Anina (Steierdorf), Bocșa (Bogsan), Băile Herculane (Herkulesfurdö), Caransebeș (Karánsebes), Oravița (Oravicza), Moldova Veche.

Livia Magina

 

Mă bucur că vernisajul se desfășoară la CJ deoarece ne dorim să itinerăm această expoziție și în orașele despre care este vorba în imagini. Vreau să mai spun că toate cărțile poștale sunt din perioada antebelică, deci înainte de administrația românească și așteptăm cât mai mulți vizitatori la CJ. Muzeul Banatului Montan are o colecție care însumează aproximativ 500 de cărți poștale, provenite atât din donații, cât și din achiziții, iar cele expuse au fost alese ca să ilustreze urbanistic, să zicem, toate orașele din județ”, a precizat la rândul său Livia Magina, managerul Muzeului Banatului Montan.

Prezent la vernisaj, prefectul județului, Ioan Dragomir a ținut să îi felicite pe organizatori, dar în același timp și-a exprimat regretul că nu au fost expuse mai multe astfel de ilustrate. „Noi, cei mai în vârstă, am și utilizat cărți poștale și ilustrate, vederi, cum le spuneam. Le foloseam pentru a transmite un mesaj, dar era și un fel de a-ți manifesta mândria că ai fost în locuri frumoase din țară sau din lume. Mă bucuram dacă numărul exponatelor era mai mare, am remarcat ilustrate din Reșița și din alte orașe, am văzut cum arătau înainte. M-aș fi bucurat să văd și ce era scris pe verso, pentru că fiecare ilustrată era și o poveste de viață, poate era interesant. Felicitări și să organizați cât mai multe astfel de manifestări culturale”.

 

 

Seria de evenimente dedicate Zilei Culturii Naționale continuă vineri, 13 ianuarie, la Muzeul Banatului Montan Reșița, de la ora 12:00. Sub genericul „Eminescu. Altfel” vor avea loc momente artistice, vernisajul expoziției „Fenomenul Eminescu”, precum și conferențieri publice din programul „Sub zodia Culturii” despre rolul culturii în contemporaneitate dar și asupra poeticii eminesciene.

Intenția noastră este de a organiza cât mai multe astfel de acțiuni, mai ales în această perioadă în jurul zilei de 15 ianuarie. A fost o perioadă când astfel de acțiuni au cam lipsit, dar sper ca împreună cu instituțiile de cultură care aparțin de Consiliul Județean, să începem să fim cât mai prezenți în județ”, a precizat în calitate de gazdă a evenimentului de astăzi, Ovidiu Rădoi, vicepreședintele Consiliului Județean Caraș-Severin.

 

Karina TINCUL

Ai imagini sau informatii care ar putea deveni o stire?
Trimite-ne un mesaj la numarul 0722441304 sau pe WhatsApp la 0751193203.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei