Impozite mai mari la Reșița pentru clădirile nerezidențiale și mijloacele de transport!

modelmic

Anul 2019 aduce o serie de majorări la taxele și impozitele plătite de reșițeni la bugetul local. Conform unui proiect de hotărâre adoptat la finalul anului trecut de consilierii locali, cresc impozitele pentru clădirile nerezidențiale pentru persoanele fizice, cele pentru mijloacele de transport, precum și taxele percepute pentru folosirea locurilor din domeniul public și privat.

Consilierii social-democrați s-au opus proiectului de hotărâre, reproșându-i chiar edilului Ioan Popa, prin vocea liderului de grup Mirel Sabo, faptul că înainte de a fi ales primar acuza fosta administrație locală că împiedica dezvoltarea mediului de afaceri prin taxele și impozitele practicate, prea mari pentru un oraș cum este Reșița și că acum chiar el propune mărirea acestor taxe. „Nu putem vota așa ceva”, a declarat Sabo.

„Pe atunci impozitul pe clădirile nerezidențiale era de 1,3 %, noi l-am coborât la 0,6% și propunem acum să mergem la 1%. De ce? Argumentația este foarte simplă, Guvernul României a redus impozitul pe venit de la 16 la 10%, dar asumarea acestor reduceri a fost făcută strict de către administrațiile publice locale, lucru care a costat Primăria Reșița cam 3 milioane de euro pe investiții. Suntem într-o postură destul de delicată, în sensul că nu ne închidem cu bugetele de investiții și avem restanță de plăți la furnizorii de servicii, la constructori, lucru care poate fi documentat.

Noi am așteptat măsuri compensatorii de la Guvern, nu au venit și din datele pe care le avem se pare că nici pe 2019 nu au de gând să  ne ducă mai sus sau în zona în care ar trebui să ne ducă. Undeva la 60-65% din impozitul pe venit ar trebui să revină municipalităților, ca să rămânem în același volum de finanțare ca în anul 2017”, a explicat primarul Ioan Popa, precizând că aceste majorări au fost decise astfel încât în anul 2019 să poată fi continuate investițiile începute în 2018.

Conform proiectului de hotărâre adoptat la finalul anului trecut, în 2019, impozitul plătit de persoanele fizice pentru clădirile rezidenţiale este de 0,15% din valoarea impozabilă a imobilului (față de 0,1% anul trecut). În cazul clădiri nerezidențiale aflate în proprietate persoanelor fizice, impozitul va fi de 1% din valoarea impozabilă a clădirii (față de 0,6% în 2018). Tot 1% se aplică şi persoanelor juridice, în cazul clădirilor nerezidenţiale, respectiv 0,2% în cazul celor rezidenţiale.

Majorări s-au făcut și la taxele plătite pentru folosirea locurilor din domeniul privat, mai exact la taxele percepute de la vânzătorii ambulanți, la cele pentru terase și grădini de vară, sezoniere sau definitive, taxe pentru depozitarea materialelor de construcții, etc. Sumele datorate bugetului local s-au majorat aici cu valori cuprinse între 0,20 lei și 1 lei pe metru pătrat pe zi, în funcție de activitate și de zonă. Taxa datorată pentru bannerele de publicitate a crescut de la 9 lei pe zi la 11 lei pe zi.

În ceea ce privește impozitul de vehiculele înmatriculate, acestea au următoarele valori (lei/200 cm³ sau fracțiune din aceasta):

 • motociclete, tricicluri, cvadricicluri și autoturisme cu capacitatea cilindrică de până la 1.600 cm³: 12 lei (în creștere cu 4 lei)
 • motociclete, tricicluri, cvadricicluri cu capacitatea cilindrică de peste 1.600 cm³: 14 lei (mai mare cu 5 lei față de 2018)
 • autoturisme cu capacitatea cilindrică între 1.601 cm³ și 2.000 cm³ inclusiv: 27 de lei (față de 18 lei în 2018)
 • autoturisme cu capacitatea cilindrică între 2.001 cm³ și 2.600 cm³ inclusiv: 108 de lei (față de 72 lei în 2018)
 • autoturisme cu capacitatea cilindrică între 2.601 cm³ și 3.000 cm³ inclusiv: 216 de lei (față de 144 lei în 2018)
 • autoturisme cu capacitatea cilindrică de peste 3.000 cm³: 435 de lei (față de 290 lei în 2018)
 • autobuze, autocare, microbuze: 36 de lei (cu 12 lei mai mult decât în 2018)
 • alte autovehicule cu tracțiune mecanică cu masa totală maximă autorizată de până la 12 tone, inclusiv: 45 de lei (față de 30 de lei în 2018)
 • tractoare înmatriculate: 27 de lei (față de 18 lei în 2018).

Plata impozitelor pe clădiri, terenuri și mijloace de transport se poate face în două rate egale, una având scadenţa la 31 martie, cealaltă la 30 septembrie. Pentru plata cu anticipație până la 31 martie a impozitelor, se acordă și anul acesta o bonificație de 10%.

Diana RADU

Distribuie pe:

Stiri similare

5 Comentarii

 1. zero

  “motociclete, tricicluri, cvadricicluri și autoturisme cu capacitatea cilindrică de până la 1.600 cm³: 12 lei (în creștere cu 4 lei)”
  Adică 4/8 = 1/2; o majorare de impozit cu 50%.

  “tractoare înmatriculate: 27 de lei (față de 18 lei în 2018).”
  Adică 27-18=9; 9/18 = 1/2; tot o majorare de impozit cu 50%
  Restul e abureală contabilă pentru fraieri … 0,6% … 1%
  Tipic la … tăiţelu’ cel hain.

  Raspunde
 2. Rică , acel Rică

  Ipocrizie ? Doar prostie ? Nesimtire ? Toate la un loc ? Eu cred că e un fel de a spune “Da man , Crina e mai deștept ca mine .”

  Raspunde
 3. Marius

  Cand il deranja pe taitelu impozitul striga peste tot ca nu se pot face afaceri in Resita pt ca investitorii sunt izgoniti de taxele mari.Acu ca e calare pe situatie face ce vrea pt ca jumatate din consilieri sunt ai lui.Curiozitatea tuturor e daca el plateste pe ruina aia cenusie din centru si daca e corect cu taxele de la debarcader.Daca oamenii angajati acolo au toti carte de munca..si taxe platite legal.Nici un reporter nu are curaj sa-si bage nasul in afacerile lui taitelu..deocamdata

  Raspunde
  1. Rică , acel Rică

   Greșit dar total greșit . Acel edificiu nu este o ruină ci este un monument( in memoria a ce sau in cinstea a ce iși imaginează fiecare) și monumentele nu se impozitează, apoi reporterii nu sunt lipsiți de curaj ci doar lipsiți de interes . Când le va apărea interesul va fi clar că un alt tăiețel este în drum spre primărie .

 4. NASU

  Taietelule …ai adus cumva venituri suplimentare macar cu 10% in plus resitenilor, ca sa-ti permiti tu sa faci aceasta marire cu 50% a impozitelor ?
  Daca ai cosmetizat 2 strazi ti se pare ca ai deschis Resita ?
  Cate locuri de munca ai creeat ?
  Impoziteaza-te si pe tine cu ruina din centru cu 500% pentru ruina ta, cum ti-ai propus si cu alte ruine din oras…fa publica asta !
  Incepusem sa te apreciez oarecum ceea ce incepusesi, dar cand ne bagi mana in buzunar fara a face nimic in a ne ajuta sa castigam mai mult si noi prostimea, esti o rusine, un parvenit fara scrupule se pare !
  Asa se intampla cand esti la butoane ! pui presiune pe prostime sa faci salarii la clientela obedienta pupatoare funduri de macaroane !
  Sper sa revii la sentimente mai bune catre resiteni, ca sa te putem respecta din nou …pana atunci eu si cunoscutii mei, si nu sunt putini nu-ti mai dorim nimic, decat sa-ti vina mintea la cap !
  Sa va bucurati de banii nostri cum s-a bucurat Geoana cand a presupus ca a castigat alegerile ! Taietelu, dragostea mea !
  Sper sa ai tensiunea 200 dupa ce citesti mesajul asta, ca noi deja o avem !
  Pana nu revizuiesti acest HCL esti un nimeni !

  Raspunde

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei