„Împreună pentru o lume mai echitabilă și mai sănătoasă!”

 

dsp

Cu prilejul Zilei Mondiale a Sănătății, 7 aprilie 2021, Ministerul Sănătății lansează o campanie de informare, educare, comunicare, sub sloganul „Împreună pentru o lume mai echitabilă și mai sănătoasă“!, campanie care aduce în atenția decidenților și a populației necesitatea intervențiilor în toate politicile pentru diminuarea inechităților în materie de sănătate.

Campania va fi implementată pe durata a opt luni, în perioada 7 aprilie -12 decembrie 2021 și își propune creșterea gradului de conștientizare, promovare publică, implicare a factorilor de decizie guvernamentali și creare de parteneriate pentru a aborda inechitățile în materie de sănătate.

Campania are ca obiectiv principal în fiecare dintre cele opt luni creșterea nivelului de informare cu privire la: determinanții sociali ai stării de sănătate ai populației vulnerabile (aprilie), starea de sănătate și percepția acesteia în rândul populației vulnerabile comparativ cu populația generala (mai), problematica asigurării accesului la servicii pentru populația vulnerabilă (iunie), comportamentele cu risc pentru sănătate în rândul populației vulnerabile (iulie), automedicația și consumul de antibiotice la populația vulnerabilă(august), starea de sănătate a femeilor din comunitățile vulnerabile, inclusiv sănătatea reproducerii (septembrie), starea de sănătate a copiilor în comunitățile vulnerabile (octombrie) și drepturile la sănătate și la servicii de sănătate ale populației vulnerabile (noiembrie).

Problematica populației vulnerabile este extrem de complexă atât din punct de vedere, social, economic, educațional și al stării de sănătate. Lipsa locului de muncă, nivelul educației, venitul, locuința, accesul la apă de băut, hrană și energie electrică au un impact considerabil asupra sănătății, în timp ce factori precum utilizarea serviciilor medicale au adesea un impact mai mic. Cercetarea „Evaluare de nevoi și comportamente la risc pentru sănătate în populația vulnerabilă”, efectuată în anul 2019 de specialiștii INSP pe un lot de 1645 de persoane vulnerabile din 28 de județe, arata ca 72 % dintre femei și 53,5 % dintre bărbați nu sunt angajați în muncă și 40% dintre familii trăiesc cu mai puțin de 500 lei pe lună. 59% dintre persoane își declară starea de sănătate ca fiind bună și foarte bună, comparativ cu 70,9% din populația generală, 31% din adulți declară că suferă de o boală cronică comparativ cu 19,5% din populația generală și 9% dintre copii au deja au boli cronice.

Campania este implementată la nivel județean de către Direcția de Sănătate Publică a județului Caraș-Severin, iar suportul metodologic al campaniei este asigurat de către Institutul Național de Sănătate Publică.

 

Dan AGACHE

Distribuie pe:

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei