În absența opoziției, trenul lui Dunca primește undă verde! „Dacă ne mișcăm repede, vom putea accesa acești bani”

dunca

Ședință fulger astăzi la Consiliul Județean Caraș-Severin. În absența consilierilor PSD, PMP și PRO România, consilierii liberali, prezenți în unanimitate la ședință, au adoptat proiectul de hotărâre privind modificarea acordului de asociere încheiat între Consiliile Județene Caraș-Severin și Timiș și Primăriile Reșița și Timișoara pentru proiectul de modernizare a căii ferate Reșița – Timișoara cu extensie Voiteni – Stamora Moravița – frontieră. Ședința s-a încheiat în mai puțin de cinci minute, spre marea mulțumire a președintelui Romeo Dunca, bucuros că liberalii au dat dovadă de unitate și au votat proiectul fără nicio obiecție.

Până la urmă tot pe liberalii noștri ne bazăm și mă bucur că am pierdut doar patru zile. Deci stăm bine, mergem cu proiectul înainte. Evident, asta nu înseamnă că îl vom face 100%, dar am mai făcut un pas și ce este mai important, este că avem unitate, indiferent de zvonurile care circulă prin presă. Proiectul a fost adoptat cu 17 voturi pentru, deci dacă opoziția s-ar fi așteptat să nu vină unul sau doi dintre noi la ședință, iată că nu a fost așa”, a declarat mulțumit de rezultat, Romeo Dunca.

În absența a doi consilieri liberali, proiectul privind introducerea unui act adițional prin care se dorește ca în caietul de sarcini, pe lângă studiile de prefezabilitate și fezabilitate, să fie introdusă și documentația pentru achiziția proiectului tehnic și execuția lucrărilor, a fost respins în cadrul ședinței de săptămâna trecută, lovindu-se de opoziția consilierilor PSD, PRO România și PMP.

Citește și Romeo Dunca: „Opoziția a profitat de faptul că nu am fost toți și haț, ne-a tras una după ceafă”

Președintele forului județean a ținut să explice și care sunt motivele care îl fac să creadă că se va reuși obținerea de finanțare pentru proiectul pus la cale de Primăriile Reșița și Timișoara și Consiliile Județene Caraș-Severin și Timiș.

„A face o astfel de lucrare de infrastructură mari în cinci ani și jumătate este greu și cine nu începe ieri nu are nicio șansă. Un alt raționament care mă face să cred foarte mult în acest proiect, care repet nu costă nimic pentru bugetul județean, este că alocându-se 8 miliarde din PNRR pentru infrastructura de autostrăzi și căi ferate, vă spun un lucru sincer: la resursele umane, timpii care trebuie, la mersul greoi al documentelor, eu nu cred că România astăzi poate să construiască mai mult de 150 de km de autostradă pe an. Este exclus. Vorbesc de mobilizări, utilaje, avize, personal calificat. Dacă punem un preț de, eu știu, 6 milioane pe km, pentru că avem mulți km în care autostrăzile merg relativ pe locuri drepte, rezultă undeva la sub 5 miliarde în cei cinci ani. Deci și dacă ne apucăm de azi, toți, nu o să putem cheltui toți acești bani. Dacă îi mutăm pe infrastructura feroviară, este și mai greu, acolo proiectele sunt și mai greu de făcut. Dacă la autostrăzi am avut experiență la documentații, la linii ferate este mai greu. CFR-ul să mișcă greu și 3-4 miliarde care rămân să le cheltui pe infrastructură până în 2026 este iarăși un vis frumos.

Și de aceea vă spun, dacă noi ne vom face temele și ne mișcăm repede, dacă producem un sf și un proiect tehnic, vom putea accesa acești bani. În momentul în care dacă aceste sume vor fi alocate, nu vor exista proiecte suficiente, le vom putea lua pentru că nu vor avea cui să le dea. Este un raționament per care l-am văzut la Oradea, la Cluj, oamenii care știu cum merge treaba, tac și fac. Haideți să facem și noi la fel. Astăzi am depășit un pas”, a precizat Romeo Dunca.

Pentru ca proiectul să meargă înainte, același pas va trebui depășit mâine și în Consiliul Județean Timiș, care se va reuni în ședință extraordinară de la ora 10:00.

 

Karina TINCUL

 

Distribuie pe:

Stiri similare

1 Comentariu

  1. Carasanul

    Trenul fantoma a lui Dunca aduce doar cateva sute de mii de euro in buzunarul lui si al apropiatilor lui, din Studii de Fezabilitate,trenul va opri apoi cu ei in fata la DNA Timisoara.

    Raspunde

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei