Incendiile de vegetație au făcut prăpăd în ultimele zile în județul Caraș-Severin. 6.700 de hectare au fost distruse de flăcări în intervalul 8-10 martie, conform celor mai recente date prezentate de Inspectoratul pentru Situații de Urgență Semenic al Județului Caraș-Severin. A fost nevoie inclusiv de intervenția unui avion Spartan pentru stingerea unor incendii din zone greu accesibile pentru pompierii militari, în Parcul Național Domogled Valea Cernei.
Reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență Semenic al Județului Caraș-Severin, ai Direcției Silvice și ai Prefecturii Caraș-Severin au susținut astăzi o conferință de presă în încercarea de a conștientiza populația că igienizarea suprafețelor de teren prin incendierea acestora nu doar că nu aduce beneficii, ci produce pagube însemnate.
O estimare inițială a ISU Semenic arăta că în perioada 7-11 martie au avut loc 218 incendii în Caraș-Severin, fiind afectate 2.961 de hectare. Însă, în urma unor recunoașteri făcute cu elicopterul SMURD aflat în coordonarea DSU, au fost cartografiate cu exactitate suprafețele afectate de flăcări, rezultând 6.700 de hectare arse. Mai mult decât atât, din elicopter au fost identificate alte 32 de focare de existența cărora ISU Semenic nu știa, nimeni neanunțând incendiile respective.
„Acesta este bilanțul a 4-5 zile de foc continuu în perioadă secetoasă”, a concluzionat Ionuț Petru Tilca, șeful ISU Semenic, acesta anunțând și că 9 persoane care au surprinse în timp ce incendiau terenuri au fost sancționate, valoarea totală a amenzilor fiind de 22.500 de lei.
De precizat că cele mai mari suprafețe afectate de flăcări se situează pe raza comunei Cornereva (1.400 de hectare în zonele Dolina, Poiana Lungă și Cheile Bedinei – Parcul Național Domogled Valea Cernei).
1.670 de hectare afectate de incendii fac parte din fondul forestier, conform lui Vasile Iosifescu, reprezentant al Direcției Silvice din Caraș-Severin, din cele 17 ocoale silvice aflate în administrarea DS Caraș-Severin, doar două nefiind afectate de incendiile de la finalul săptămânii trecute.
„Ca să vă faceți o idee despre evoluția incendiilor în timp, în anul 2023, de exemplu, am avut 37 de hectare de fond forestier afectat, în 2024, au fost 909 hectare afectate, cu acel vârf în luna august, iar anul acesta, într-un singur sfârșit de săptămână, avem aproape dublu decât într-un an întreg.
Anul acesta, am avut și pagube, 9,8 hectare de plantații, acele împăduriri integrale, cum le spunem noi, unde paguba este în evaluare, dar o estimăm undeva la 100.000 de lei. Pentru prima dată, au ars și în jur de 40 de hectare de suprafețe regenerate natural, în urma tratamentelor aplicate. Pe aceste suprafețe nu putem vorbi pe moment de pagube pentru că s-au efectuat doar niște lucrări de ajutorare a regenerării naturale, dar în schimb o să trebuiască acum regenerate aceste suprafețe prin împăduriri, prin plantații. Iar aici, costurile sunt enorme, de la producerea puietului până la efectuarea plantațiilor și mai apoi la întreținerea acestor plantații în următorii cinci ani”, a mai adăugat Vasile Iosifescu.
Suprafețele mari afectate de incendii într-un singur final de săptămână l-a îndemnat pe prefectul Ioan Dragomir să le ceară tuturor instituțiilor cu atribuții în domeniu să organizeze controale și patrule, iar cei responsabili de provocarea incendiilor să fie sancționați.
„Suprafețe mari afectate de aceste incendii ne-au pus serios pe gânduri. N-aș vrea nici să trag concluzii, nici să fiu considerat polițistul rău, dar totuși focurile acestea sunt puse de mâna omului. Dacă vara, când sunt călduri de 40 de grade, mai găsim o explicație că de la un ciob de sticlă a dat soarele și a luat foc, acum nu cred că mai este varianta asta și cauza este acțiunea, pot să spun, nesăbuită a oamenilor, modul în care chiar dacă își fac curățenie prin grădini, pe terenuri nu supraveghează, nu se organizează cum trebuie, iar focul se răspândește, ajunge pe litiere și în păduri”, a precizat Ioan Dragomir.
Conform bilanțului ISU Semenic, printre UAT-urile cu cele mai mari suprafețe afectate de incendiile de la finalul săptămânii trecute se numără: Cornereva, Cornea, Lupac, Lăpușnicel (Pârvova), Bucoșnița (Goleț), Armeniș, Domașnea, Teregova, Sichevița, Băuțar (Bucova), Mehadia, Reșița, Glimboca, Târnova, Teregova (Lac Poiana Ruscă), Topleț, Dognecea (Calina) și Slatina Timiș.
Karina TINCUL