O treime din deșeurile menajere generate în județul Caraș-Severin rămân anual necolectate. Concluzia reiese din cifrele prezentate în Planul Județean de Gestionare a Deșeurilor (PJGD), aprobat în iunie 2021. Potrivit acestuia, din cele peste 35.000 de tone deșeuri menajere generate în anul 2019, 31,72% (11.175 tone) au rămas necolectate. O mare parte dintre aceste cantități de deseuri sunt abandonate în natură, plimbate de vânt și ploi și ajung mai devreme sau mai târziu în apele Dunării.
Totodată, potrivit raportului oficial, aproape 4.000 de tone de plastic sunt generate anual în județul Caraș-Severin, ceea ce înseamnă că fiecare locuitor al județului aruncă anual aproximativ 14,5 kilograme de plastic. Din această cantitate, doar 8% este colectată separat și ajunge la stațiile de sortare și reciclare.
Într-o cercetare privind modalitatea de gestionare a deșeurilor în localitățile riverane Dunării, Asociația Mai Mult Verde și Federația Asociațiilor de Dezvoltare Intercomunitară (FADI) au concluzionat că cele mai eficiente proceduri pentru a evita poluarea apelor cu plastic rămân colectarea separată și buna gestionare a deșeurilor. Cele două organizații au analizat modalitatea de gestionare a deșeurilor în localitățile riverane Dunării, cu scopul de a identifica posibilele cauze privind poluarea cu plastic a apelor, dar și măsurile necesare pentru a gestiona problema deșeurilor municipale.
„În România anului 2022, avem încă zeci de localități în care deșeurile nu sunt colectate sau sunt preluate nediferențiat, doar pentru a ajunge la gropile de gunoi, transformate între timp în munți de gunoi. Sunt acele sute de mii de tone de deșeuri pe care le vedem în fiecare an în natură și care, mai devreme sau mai târziu, ajung în ape. Unele se dezintegrează, dar cele de plastic rămân pentru sute de ani. Unii edili au înțeles asta. Alții au nevoie de sprijin”, a declarat Doru Mitrana, Președinte al Asociației Mai Mult Verde.
Comunele Socol, Berzasca și Pojejena din județul Caraș-Severin au înregistrat o performanță foarte bună privind rata de reciclare, comparativ cu celelalte localități de pe Dunăre.
Dan AGACHE