Întâlnire cu armele, ca-ntr-o urzeală a tronurilor, la Reșița

modelmic

Istoria smulge constant veșniciei mărturii care se pot erija în adevărate mașini ale timpului. Astfel de ”probe” sunt și cele 52 de obiecte expuse pentru următoarele două luni la Muzeul Banatului Montan din Reșița în cadrul expoziției Arme albe și de foc în colecțiile Muzeului Național Brukenthal. Colecţia de Arme şi armuri a Muzeului Naţional Brukenthal din Sibiu reuneşte piese aparţinând mai multor colecţii existente în oraşul de pe Cibin de-a lungul mai multor veacuri, însumând în prezent un număr de aproape 3000 de piese, de la armele albe ale evului mediu timpuriu – spade, buzdugane şi piese de harnaşament – la armele de foc datate în secolul XX.

La baza colecției se află activitatea unui organism special constituit, Arsenalul orașului Sibiu. În veacul al XV-lea, este menţionată înfiinţarea acestuia, cu o dublă funcţionalitate – de producător şi de depozit de armament. Tot în cadrul Arsenalului se efectuau atât repararea armelor cât şi lucrările de întreţinere a pieselor de armament în stare de funcţionare.

„Artefactele etalate, provenind din epoca medievală și premodernă, sunt deosebit de importante așadar prin valoarea lor patrimonială, istorică, dar și pentru că narează teme aflate în centrul vieții sociale (războiul, turnirul), ele însele simbol al puterii. Fiecare dintre aceste obiecte poate fi subiect de scenariu: cineva a supraviețuit datorită cămășii de zale, altcineva și-a pierdut cel mai bun prieten din cauza unei săgeți de arbaletă; un fierar a făcut avere prin măiestria sa în realizarea armurii unui nobil; o mamă a fost mândră de fiul său la paradă, o iubită a plâns când caii au pornit cu zgomot de copite din piața orașului în dangătul eroic al clopotelor. Astăzi, călăreț și cal, animal și om, apărați de vitrina de sticlă, biruitori ai Timpului, pornesc în ultima bătălie: aceea cu vizitatorul!”, spune curatorul expoziției, Livia Magina.

61dada84-3bfa-416b-b3c5-e80e5cd96ebd 035e03b4-1bcf-4849-b518-32ae45e08710 106eb9b6-165a-478b-b3f5-7773f3de5890

 

Expoziția intenționează să introducă privitorul, indiferent de vârstă și gen, în lumea mai puțin obișnuită a poveștilor realizării și folosirii armelor albe și de foc în Evul Mediu și în epoca premodernă, în lumea artei războiului. Piesele sunt datate începând cu secolul al XV-lea și până în secolul al XIX-lea, unele dintre ele folosite doar în momentele festive, altele, probabil, și în lupte reale. Inedite sunt artefactele legate de harnașament, așa cum este cuirasa de fier pentru protecția capului la cal, realizată în stil milanez în secolul al XV-lea cu decorații sub forma unor motive geometrice plasate în registre succesive.

O piesă ce ne duce cu gândul la măiestria meșterilor fierari, este spada datată în secolul al XIX-lea pe a cărei lamă, lungă de 76 de cm, fabricată din oțel, a fost gravată o adevărată bătălie navală, fiind reprezentate mai multe nave de război alături de tridentul lui Neptun şi ancoră. Pe patul muschetelor, simbol al schimbării atitudinii față de conflict deoarece acționează de la distanță, s-au păstrat inițialele celor ce le-au folosit, urme de viață.

17d793b1-acbe-469b-b2e2-22a14bcd10c0

 

Elena FRANȚ

Distribuie pe:

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei