17.7 C
Reșița
miercuri, 04 octombrie 23

Întrebare: Cât de proști putem să fim? Răspuns: Atât!

Crizele, în general, sunt o mană cerească pentru oamenii cu bani, că de afaceri nu pot să le spun; poate mai degrabă speculanți. În vreme de război, de pandemie, de dezastre naturale sau orice altceva, se fac averi și nu puține și mai ales nu mici.

Haideți să rememorăm începutul pandemiei. Anunțul că vine virusache, imaginile din China cu oamenii închiși în case cu forța, cele din România când îi luau cu arcanul și îi închideau în spitale în pofida opoziției lor, spaima și teroarea transmise live la tembelizor, morții îngropați fără popă, fără pomană doar cu un sac de nailon, negru și ăla au speriat țugulanul, care de frică a dat iama în supermarketuri.

Conserve, făină, drojdie, ulei și zahăr, conserve de ce-o fi și ce om mai găsi și, desigur, hârtie igienică. Nu tu un săpun, un spirt, un dezinfectant ceva, nimic. Doar haleală de ai zis că sunt nemâncați de la al doilea mondial. Ba, să nu uit, a crescut în acea perioadă și consumul de spirtoase. Luăm să fie, că dacă tot stăm în case mai bine tragem o beție decât să citim o carte, nu?

Sfârșitul „pandemiei“ a coincis cu începutul conflictului armat între Rusia și Ucraina. Din nou spaime, din nou aprovizionare cu…de toate. Benzină, alimente, iodură de potasiu mai nou și desigur, hârtie igienică. Asta de parcă am uitat când ne ștergeam în dos cu cioclodul de cucuruz ori cu frunza de brusture. Deh, acuma ne-am domnit.

Românii au dat buzna în farmacii în ultimele zile, pentru a cumpăra preventiv iodură de potasiu, de teama folosirii armelor nucleare în conflictul din Ucraina, sau a apariției unui accident nuclear ținând cont de numeroasele centrale ucrainene.

Și nu așa cum spun medicii, o pastilă și-atât; nu, ei iau cutii întregi. Adevărul că în absența unui sistem sanitar cât de cât funcțional, românii s-au tratat și continuă să o facă, după ureche. „Am auzit io că e bun“. Dăi cu antibiotice, fie că trebuie sau nu, dăi cu siropuri și pastile, bagă și niște iodură de potasiu și asta e. Mai contează că ne face rău? Nuuuuu.

Ieri parcă a înnebunit românul, dând iama în benzinării de parcă s-ar fi dat benzina și motorina pe degeaba, la fel ca și tigăile la deschiderea vreunui magazin. Cu găleți, containere de gunoi, PET-uri de 5 litri, cu rezervoare de 1.000 de litri, cu damigene…

Peste noapte barilul de petrol a dat înapoi, de la 130 de dolari la 108. Aha, scade prețul, nu-i nimic, am stoc. Și cât să-ți ajungă, vere? O lună, două…și pe urmă? Pe urmă o luăm de la început pentru că mai apare un conflict, mai apare o undă de șoc, mai vine un virusache și asta e.

Între timp, statul care e el stat, doarme în bocanci pe banii noștri, iar băieții deștepți prosperă. Nu sunt deloc convins că nu există o legătură puternică între cei doi, iar afacerile astea transpartinice se fac mână în mână.

Noi, în schimb, ne agităm, ne speriem, facem stoc de hârtie igienică, de conserve, motorină și iodură de potasiu. „Las să fie, că nu se știe“. Bravo, fraților, așa vă vreau; mulți și proști.

Dan AGACHE

2 COMENTARII

  1. Au uitat de unealta patriotică lopățica anti M.. e și cărticica roșie cu regulamentul de ordine interioară despre cum e să devii român vs idiot al plandemiei și isteric al războaielor de orice fel. Fanariotă națiune,halal să-ți fie că ți le meriți cu totul. Amin taică și un praz verde.

  2. ”Ieri parcă a înnebunit românul, dând iama în benzinării de parcă …”

    Nah … se așteaptă la ”denazificare” după ce au ”capitulat” certificatele verzi (naziste).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei