După aflarea veștii că de la 1 iulie plătesc mai mult pentru gunoiul menajer, reșițenii au parte și de o veste bună, aceea că Primăria și compania EMZ vor pune bazele unui sistem inteligent de depunere al gunoiului menajer, prin care cetățenii vor plăti în funcție de cantitatea de deșeuri pe care o generează.
„Ceea ce noi am programat împreună cu EMZ, care se ocupă de programe de IT și de gestiunea deșeurilor, poate fi folosită o cartelă sau chiar un telefon smart, un telefon mobil. Te duci la locul de depozitare, pui un volum de 10 l, de exemplu, după care ești automat prins în server. La sfârșitul lunii îți vine facura pe telefonul mobil și poți plăti factura pe telefonul mobil”, a declarat primarul Reșiței, Ioan Popa.
Acest proiect pilot pe care dorește să îl implementeze primăria pleaca inițial de la 5 puncte numite „insule verzi”, dispune pe raza municipiului Reșița și se extinde printr-un alt proiect, depus pe PNRR, până la 100 de astfel de „insule verzi”.
„Va pleca un pilot pe 5 insule verzi în Reșița, în zona centrală, Doman și puțin în zona Poștei Vechi, după care pe PNRR ne înscriem pe un proiect mai mare. Noi avem acum undeva la 220 de puncte de colectare în oraș, iar proiectul îl depunem pe 100 de puncte de insule verzi, cam jumătate din ce avem acum”, a explicat edilul Reșiței.
Pentru ca tot acest sistem să fie implementat cu succes, e nevoie de un operator, iar municipalitatea susține că este interesată ca viitorul concesionar al serviciului de salubritate din Reșița să fie unul pe termen lung. A avut loc și o licitație, care a fost însă anulată.
„RETIM au depus o contestație și cei de la ADI Intercom Deșeuri au decis să anuleze licitația și refac caietele de sarcini. Practic, o procedură de genul acesta, dacă merge standard, în 6 luni de zile ar trebui să fie un câștigător. Caietul de sarcini îl realizezi în 2-3 săptămâni, îl publici, stă pe SICAP o lună, după aceea mai sunt alte 2 luni pentru evaluarea ofertelor. Nu știu din ce motive au anulat cei de la ADI licitația. Eu le doresc succes și vă dați seama că avem tot interesul să avem un operator pe termen lung”, a declarat primarul Reșiței.
Legat de operatorul Brantner, care colectează în prezent gunoiul din oraș, primarul Ioan Popa încurajează reșițenii să facă reclamații atunci când există carențe în modul de operare al acestuia: „Acum fiind perioadă de vară și fiind cald se și simte mai ușor dacă lucrurile nu sunt făcute cum trebuie. Îndrum cetățenii să ne sesizeze de fiecare dată dacă nu se ridică gunoiul la timp sau într-un mod corect. Au telefonul de la Primărie, pot face sesizări și fotografii și să le trimită chiar și pe platformele Primăria Reșița, Deschide Reșița și intervenim imediat”.
Lorena POENARU
„Ceea ce noi am programat … Te duci la locul de depozitare, pui un volum de 10 l, de exemplu, după care ești automat prins …” a declarat primarul Reșiței, Ioan Popa.
–
E și capcană de muște?