Cuvintele edilului reșițean fac referire la proiectele finanțate pe fonduri europene nefinalizate până în decembrie 2023 și care vor fi etapizate pe următorul ciclu de finanțare. Altfel spus, primarul Popa așteaptă finalul anului pentru a vedea exact ce sume mai sunt cheltuite pe actualul ciclu de finanțare și ce proiecte vor fi fazate pe alte programe europene.
Reprezentanții Agenției pentru Dezvoltare Regională Vest au făcut publică în urmă cu câteva săptămâni o listă cu proiectele din vestul țării propuse spre etapizare, lista care include și șase proiecte ale administrației locale reșițene. Printre acestea, proiectul de reintroducere al tramvaiului și cele privind reabilitarea căminului din Mociur și a unor străzi din Dealul Mare.
„Ministerul Fondurilor Europene a solicitat ADR-urilor să ia în analiză și să calculeze care proiecte, la nivel național, pe fonduri europene au riscul de a nu se finaliza în actualul ciclu financiar până în decembrie 2023 și în acest context să poată să fazeze. Asta înseamnă că dacă ți-au rămas sume neacoperite sau necheltuite pe ciclul 2014-2020, să poți să le fazezi în ciclul 2021-2027, evident cu informația mai puțin plăcută că îți mănânci practic din fondurile viitoare ceva.


Acest lucru are două laturi: una pozitivă și una negativă. Latura pozitivă este că până la acest moment, până la această decizie, dacă nu ai fi finalizat banii, îi pierdeai complet și îți rămânea doar să folosești resursă financiară proprie, după care, dacă lucrurile nu avansau, riscai să dai înapoi toți banii. Vestea bună este că este o bulă de oxigen care te duce și îți spune du proiectul până capăt. Evident, partea mai puțin plăcută este că îți consumi din bani viitori.
Noi am intrat în această listă cu câteva proiecte, dar lista aceasta nu înseamnă că dacă noi până în decembrie consumăm banii rămânem în listă. Vom ști la finalul lunii decembrie. Atunci tragem linie, ca la sosire la maraton, și vedem cine a trecut linia de sosire, cine nu. Cine nu a trecut-o cu cât mai avea până să o treacă. Eu sper ca în majoritatea lor covârșitoare, proiectele care sunt în acest tabel în ceea ce privește Reșița să fie într-o măsură foarte mare depășite.
Aș mai menționa faptul că noi facem această emisiune de bonduri verzi care se lansează în noiembrie, care se constituie exact într-un buffer pentru neeligibile sau fonduri suplimentare care ne sunt necesare. Deci noi ne-am pus deja o plasă de siguranță, neștiind dacă ADR-ul ne dă această posibilitate de fazare”, a explicat primarul Ioan Popa.
În Regiunea Vest sunt propuse pentru etapizare 70 de proiecte contractate prin POR 2014-2020, printre care 14 din județul Caraș-Severin. Procesul are loc în urma unei derogări a Comisiei Europene, care prevede ca proiectele din perioada de programare 2014-2020 cu o valoare de peste 1 milion de euro și minimum 5% progres financiar nefinalizate până în 31 decembrie 2023 să poată fi etapizate și preluate la finanțare pe alte programe, în funcție de specificul lor.
Finanțarea proiectelor etapizate se va realiza din alocările Programului Regional Vest 2021-2027. Unitățile administrativ-teritoriale care dispun de alocări dedicate vor consuma din alocările proprii pentru a susține finanțarea proiectelor etapizate. Pentru apelurile competitive, se va diminua alocarea aferentă respectivelor apeluri cu valoarea proiectelor etapizate, ceea ce va afecta alocarea care va fi lansată pe PR Vest pentru toate orașele eligibile.
Karina TINCUL
Se mănâncă banii din Domeniul schiabil Semenic! Ce noroc cu „verzișorii” pe care ii vor da reșițenii… dar de ce să ne facem griji? Proiectul TRAMVAI este aproape terminat, nouăzeci și ceva spre sută. Doamne ajută! 😉
Alooo,ce terminat proiect tramvai!!???E jale.se spunea de aprilie 2024,nu e gata Govindari,Triaj,…..ne vedem in 2025!!!!!
„Ministerul Fondurilor Europene a solicitat ADR-urilor … în actualul ciclu financiar până în decembrie 2023 … înseamnă că dacă ți-au rămas sume neacoperite sau necheltuite pe ciclul 2014-2020, să poți să le fazezi în ciclul 2021-2027, evident cu informația mai puțin plăcută …
–
Prosteală demagogică (pe ciclu) a la tăițelu’.
Suntem în 2023, nu în 2020/2021.
Faza asta cu proiectele nefinalizate si etapizate in urmatorul ciclu de finantare este exact la fel ca si replierea elastica a armatei germane in al doilea razboi mondial.
Unde sunt toti gusterii care aduceau osanale vitezei de constructie a tramvaiului?
Ma risc la o noua predictie: cu 98% din lucrari finalizate in decembrie 2023 (pe hartie), ne prinde 2025 cu tramvaiul neterminat la ce putini muncitori mai lucreaza la el.
Nu trebuie să fim nerăbdători. Tramvaiul ca să poată circula are nevoie de curent. Așteptăm cu încredere terminarea Parcului fotovoltaic de la IMR (Arsenal). 😉😂