Prefectul județului Caraș-Severin, Ioan Dragomir, se arată optimist cu privire la o relansare economică a județului. Reprezentantul Guvernului în teritoriu a făcut referire în cadrul unor ședințe derulate la sediul Prefecturii cărășene, la doi investitori interesați de reluarea producției la Arsenal Reșița și la combinatul din Oțelu Roșu. Pe de altă parte, Dragomir speră ca lucrurile să înceapă să se miște și în ceea ce privește preluarea activelor UCMR de către Hidroelectrica, dar și cu privire la reluarea activității la Moldomin Moldova Nouă.
„Sunt 3-4 mari obiective care ar putea relansa municipiul și județul, din punct de vedere economic.
La Arsenal, din câte știu, joi se va semna contractul cu un investitor și cred că are cele mai mari șanse de a porni primul. Este un investitor din Anglia sau cel puțin directorul era din Anglia, care a fost aici în urmă cu vreo 2-3 luni. Din câte am înțeles se va preda, și Ministerul Apărării și-a dat acordul până la urmă pentru predarea unei hale unde foarte repede va începe producția de material de război sau material pentru apărare. Contractul se va semna la București, la Ministerul Economiei”, a precizat prefectul Dragomir. Rămâne să vedem dacă de data aceasta lucrurile se vor și concretiza sau va fi un nou caz de „mult zgomot pentru nimic”, așa cum s-a întâmplat în urmă cu câțiva ani cu nemții de la Rheinmetall.
Reprezentantul Guvernului în teritoriu a anunțat că există și un investitor interesat să cumpere activele combinatului de la Oțelu Roșu, aflat în insolvență, o procedură, însă, greoaie.
„La Oțelu Roșu există un investitor interesat și mi-am propus ca săptămâna viitoare să fac o deplasare la Ministerul de Finanțe sau la ANAF să văd dacă aș putea găsi mai multă înțelegere și mai multă aplicare pentru a trece mai rapid de proceduri și pentru a ajuta investitorul să preia acel combinat. Investitorul interesat chiar vrea să repornească în ideea de a-și asigura necesarul de produse de metal pentru activitatea lui în domeniul construcțiilor din România, în special de autostrăzi. Este vorba de un constructor care are și niște firme de producere a metalului sau o oțelului beton sau a altor materiale de construcții.
Al treilea mare obiectiv este UCMR-ul. Din câte am înțeles eu, au comasat activele care ar fi necesare pentru parteneriatul cu Hidroelectrica, dar cred că vechea conducere a Hidroelectrica a ezitat să semneze acel contract. În octombrie, s-a reînnoit boardul companiei, a fost o selecție de candidați și sper ca cei noi să aibă mai mult curaj să semneze contractul.
Despre al patrulea obiectiv mare, Moldominul, am mai puține informații. Mi s-a spus că în noiembrie va veni, din nou, directorul din Turcia cu noutăți. Sper și pun pe seama situației politice din Turcia, această ezitare. Una peste alta ei și-au prelungit autorizația de mediu, dar nu au continuat cu investițiile la Moldova Nouă”, a precizat prefectul Dragomir.
Reamintim, ministerul Economiei şi-a dat acordul din luna mai 2021 pentru exploatarea cuprului în perimetrul „Moldova Nouă-Cariera de Banatite“ pentru CupruMold Mining (aşa cum se numește acum Moldomin). Investitorul turc a vorbit în toamna anului trecut de crearea la Moldova Nouă a aproximativ 1000 de locuri de muncă. Și asta în urma unei investiții de peste 200 de milioane de euro, investiție care nu s-a concretizat, însă, până la ora actuală.
Karina TINCUL
Apropo, angajările se fac pe pile cu șpagă sau pe incapacitate sau servilism, pupincurism, incompetențe etc.!?Doar așa devi angajatul de vis.
Duceti-va ,ma,de-aici cu povestile voastre de adormit copiii ! Nu mai crede nici naiba in voi !
Ba va plangeti ca nu sunt investitori,ba ca nu aveti cine sa munceasca….care e varianta adevarata,bre ?
Hotarati-va si mintiti consecvent !
Indiferent de culoarea voastra politica ,dupa ce v-ati instalat la butoane,v-ati umplit buzunarele si
atat. Si traseistele de pe cemtura au mai multa onoare…