La Liverpool

modelmic

De foarte demult, de când fotbalul a ieșit din insulele britanice și a ajuns pe continent, Barcelona a fost una dintre capitalele acestui sport. Chiar dacă nu are cele mai multe trofee câștigate, F.C. Barcelona este echipa unde au jucat Cruyff și Messi, doi dintre cei mai mari fotbaliști ai lumii.

În ultimii ani și poate cu precădere în acesta, Messi și compania lăsau impresia unei echipe greu de învins; chiar dacă li se mai întâmpla. Semifinala de ieri de la Liverpool, unde cormoranii s-au impus cu 4-0 (în tur a fost 3-0 pentru Barcelona) reprezintă însă una dintre înfruntările epice pe care fotbalul ni le oferă uneori, dovedind că este mai mult decât un sport, este un fenomen social.

Așadar Liverpool fără doi titulari (Salah și Firmino) a surclasat cu 4-0 Barcelona de vis a lui Messi. Jocul luxuriant al catalanilor, asemeni orașului de unde vin, a fost strivit de ritmul, elanul și motivația adversarilor din Liverpool.

modelmic

Se vor spune multe despre acest meci, despre cele două echipe, despre antrenori, despre tacticile folosite. Se va spune că s-au înfruntat două selecționate mondiale, ceea ce este adevărat, puțini englezi și spanioli regăsindu-se pe teren.

Peste toate aceste considerente, corecte de altfel,  meciul de aseară are și o altă semnificație, mai profundă. Pentru că Messi și ai lui, aseară, nu au jucat doar împotriva multinaționalei echipe din Liverpool. Au jucat mai ales împotriva celor care au inventat fotbalul, au jucat împotriva atmosferei și a spiritului care a dat lumii cel mai frumos dintre sporturi. Au fost singuri pe legendarul stadion Anfield și, ca o ironie a sorții, au fost singuri împotriva legendarului imn „You’ll never walk alone” ( „Nu vei merge niciodată singur”).

Și nu puteau învinge.

Altfel spus, Cruyff a reinventat Barcelona, Barcelona l-a inventat pe Messi, dar fotbalul l-au inventat englezii. De fapt, această istorie ne învață că-n asemenea înfruntări epice, chiar și fotbalistice, nu se poate întâmpla altfel.

Ieri seară a fost la Liverpool!

modelmic

Cezar DRAGOMAN

 

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei