Lacul Mărghitaș, în pericol să dispară! „Mi-au dat trei luni să rezolv problema, altfel trebuie să golim lacul”

modelmic

 

Lacul Mărghitaș, situat la trei kilometri de orașul Anina, în Parcul Național Semenic – Cheile Carașului, considerat de mulți ca fiind un adevărat paradis terestru, ar putea dispărea peste câteva săptămâni de pe hărțile turistice. Semnalul de alarmă a fost tras chiar de primarul orașului Anina, Gheorghe Românu, care susține că a făcut și face în continuare tot de îi stă în putință pentru a găsi o soluție, dar nu s-a arătat prea optimist că va reuși să salveze lacul care era pe vremuri mândria celor din zonă.

Mărghitaș, primul lac din această parte a țării creat în scop turistic în urmă cu aproape 80 de ani, se află în prezent în administrarea orașului Anina. Problema principală este că nu mai există drum de acces spre lac, acesta fiind desființat printr-o hotărâre judecătorească deoarece trecea printr-o proprietate privată. Iar dacă până în prezent situația era o piedică doar în dezvoltarea stațiunii, actualmente problema a devenit una critică, după ce Apele Române au adus în vedere celor de la Primăria Anina că dacă nu rezolvă problema drumului în câteva săptămâni trebuie să golească lacul.

 

modelmic

 

„În 1990, printr-o lege dată atunci de Petre Roman, societățile comerciale care aveau activitate de mai mult de 20 de ani puteau deveni proprietare pe patrimoniul pe care și-au desfășurat activitatea. Atunci au devenit proprietari pe acea parte a stațiunii cei de la IAS, deși ei nu au desfășurat activitatea acolo, pe terenul acela se cultivau cartofi pentru mineri. Ulterior, aceștia au girat la bancă cu aceste proprietăți și banca le-a scos la licitație terenurile, a venit un italian care a cumpărat, iar mai apoi printr-o sentință judecătorească, a fost desființat drumul până la lacul Mărghitaș.

Partea proastă este că în urmă cu o lună și jumătate, Apele Române au venit și ne-au pus în vedere printr-un proces verbal că dacă în trei luni de zile nu reușim să rezolvăm problema cu drumul, trebuie să dăm drumul la apă, pentru că avem niște probleme la barajul respectiv. Există o expertiză conform căreia trebuie făcute niște reparații acolo, schimbate niște vane și așa mai departe și nu avem cum să ducem utilajele acolo dacă nu există drum. Ne-au spus că dacă nu rezolvăm problema asta în trei luni trebuie să golim lacul. Deci, efectiv nu va mai exista lac, dacă nu avem acces la drum”, explică situația primarul.

Românu susține că a încercat să găsească o soluție, dar fără succes. Edilul afirmă că a vorbit inclusiv cu cei de la Parcul Național și de la Direcția Silvică și că le-a solicitat acordul pentru realizarea unui bretele de aproximativ 400 de metri de la vechiul drum de mocăniță care este deasupra lacului:

„Am fost personal și la Parc și la Mediu și la Direcție, peste tot. Am făcut și adrese. Toți dau din umeri. Nu știu ce o să facem. Nu e mai mare păcatul pentru Parcul ăsta să se dea drumul la apă?

Apele Române îmi impun să rezolv problema acum, Parcul nu îmi dă voie să fac drumul, Direcția Silvică spune că nu pot să scoată din suprafața fondului forestier cei nici 400 de metri, că trebuie să dau în schimb alt teren, să plantez de trei ori mai mulți arbori, cum zice legea. Toate demersurile astea mă duc la un an de zile, cel puțin, timp pe care nu îl am la dispoziție”.

Primarul Aninei precizează că a luat legătura inclusiv cu actualul proprietar al terenului pe care se afla fostul drum spre lac, dar bărbatul este plecat din țară și nu poate reveni în timp util pentru găsirea unei soluții.

„Am vorbit cu el să ne lase trei metri pe lângă gardul lui, pe lângă lizieră, dar lui iar nu îi convine că mă bag pe proprietate și iar ajung acolo unde sentința a desființat drumul. Omul e dispus să găsim o soluție, dar nu poți să îi treci prin casă, pentru că a fost o anomalie atunci când s-a lăsat să se creadă că partea dreaptă a drumului înspre pădure ar fi fost în activitatea fostului IAS”, mai precizează Românu.

Care este soluția? Pentru moment, nimeni nu știe ce este de făcut, iar termenul impus de cei de la Apele Române se apropie….

foto Mărghitas: Facebook (Prin Banat)

 

Karina TINCUL

Distribuie pe:

Stiri similare

5 Comentarii

 1. STANCU

  Degeaba se chinuie primarul cand unii sunt rosii altii galbeni…lucrurile nu vor merge nicodata. Trebuie sa se mearga pe acelasi drum ! ce se intampla la noi este de rasu-plansu !
  Cum sa distrugi fauna acvatica dintr-un lac…trebuie sa fii nebun?
  Poate are cineva pofta de peste si vrea doar pentru el !
  Oricum felicitari primarului ca-si da silinta si rusine celor care pun piedici !

  Raspunde
  1. zero

   “Cum sa distrugi fauna acvatica dintr-un lac…trebuie sa fii nebun?”

   Trebuie să fii şi judecător: “nu mai există drum de acces spre lac, acesta fiind desființat printr-o hotărâre judecătorească” :)

 2. Emilia Stocker

  Acest Lac Margitas a apartinut Orasului.Acum de vrei sal vizitezi trebuie sa faci probabil un ocol caci de vrei direct…Ai o bariera in fata si o Plancarda ..PROPIETATE PRIVATA… deci pentru cine Salvam Natura .Cabana Marghitas arata sub orice Critica a trecut prin toate miiniile pina sa distrus.Maialul este propietate privata… Ce se mai poate oare vinde din propietatiile Aninei,
  Atunci de ce trebuie sai dam Primarului Advertismente…trebuie sal ajutam…sau ceau distrus si au vindutb alti trebuie pedepsita Noua Conducere.

  Raspunde
 3. Gigi Against

  Si misduleu, aceasta amazoana ce doreste cu orice pret dezvoltarea turismului in judet, nu se baga!?
  Sau a trecut campania si gata….descurca – te romane!?

  Raspunde
 4. Cetatean al Aninei

  Cei de la Parcul Naţional şi de la Mediu nu conştientizează impacrul negativ asupre întregului ecosistemi din zonă după golirea lacului. Va fi de zeci de ori mai mari decât ceea ce ar provoca amenajarea drumului de acces !

  Raspunde

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei