Lecție de administrație oferită de Ioan Rusu, primar de 18 ani: „Mă băiatule, apucă-te de treabă că ceasul se învârte”!

modelmic

Orice primar care vrea să facă ceva pentru binele comunității o poate face, chiar dacă nu face parte din partidul aflat la putere, este de părere liberalul Ioan Rusu, primar al comunei Ezeriș de nu mai puțin de 18 ani. Edilul subliniază că pentru a reuși, un primar trebuie, în primul rând, să își formeze o echipă. Pe de altă parte, Rusu a atras atenția că acei aleși locali care nu au făcut nimic în primii doi ani de la alegeri, nu vor mai reuși să schimbe situația în cea de-a doua parte a mandatului.

Ioan Rusu și-a făcut practic o meserie din administrația locală, el reușind în urmă cu doi ani să fie ales în fruntea comunei Ezeriș pentru al cincilea mandat consecutiv. Înainte de a fi primar, Rusu a fost pe rând viceprimar la Ezeriș și consilier local.

Dacă vrei să faci treabă ca primar poți, dar trebuie să o faci cu suflet, nu să vrei să fii primar doar pentru că ești primul om al comunității. Trebuie să ai grijă în primul rând să îți construiești o echipă, începând din Consiliul Local. Este foarte important ca cei din CL să vorbească aceiași limbă cu primarul. Atunci automat echipa se formează și în instituție. Nu ești șef acolo, ești coleg cu cei din Primărie. Și foarte important, în administrație, de la primar la femeia de serviciu, toți sunt în slujba cetățenilor”, a explicat Rusu în cadrul unei emisiuni live la Reper 24.

În momentul în care ai fost ales și ai ocupat scaunul de primar, ai o mare responsabilitate și trebuie să știi să iei deciziile cele mai bune pentru comunitate, să ai viziunea zilei de mâine, este de părere Rusu. Iar acel primar care nu a reușit să facă nimic până la jumătatea mandatului, cu greu va reuși să realizeze ceva spre sfârșit.

„E ca și zicala aia cu îngrășatul porcului la Crăciun. Eu pot să vă spun un lucru: în 2000 când am ajuns primar, lumea și-a pus speranțele nu neapărat în mine, dar într-o echipă tânără și a fost o euforie atunci, a ținut cheful vreo două zile. Am ajuns acasă, am stat vreo două zile pe tânjală și vine un vecin, și îmi zice – mă băiatule, apucă-te de treabă că ceasul se învârte, dacă nu oferi nimic în primi doi ani degeaba mai oferi după aceea că nu își mai are rostul. A fost un șoc pe care nu l-am uitat niciodată și l-am avut în minte la fiecare mandat  și la fiecare mandat în primii doi ani am pregătit terenul, mă refer la accesarea de fonduri, pentru că este un lucru care durează, nu se face în 2-3 zile sau luni, iar de la jumătatea mandatului se derulează execuția”, a adăugat Ioan Rusu.

În cadrul emisiunii edilul a vorbit și despre proiectele pe care a reușit să le implementeze în cei 18 ani de când este la conducerea Primăriei Ezeriș, comună pe care spune că a preluat-o într-o stare deplorabilă.

Karina TINCUL

Distribuie pe:

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei