Legea indemnizaţiei compensatorii iniţiată de PNL a fost promulgată într-o formă „ciuntită” de PSD

67451660_712329119214746_3678726311787888640_n

Legea iniţiată de PNL, ce prevedea majorarea indemnizaţiei compensatorii pentru persoanele care au suferit pe motive politice, de la 400 la 700 lei pentru fiecare an de detenţie, strămutare din motive etnice, prizonierat sau deportare, cât și o recompensă pentru copiii lor, a fost promulgată și trimisă la Cotroceni, însă în formă modificată.

Inițiatorul acestui proiect, senatorul PNL, Ion Marcel Vela, susține că cei din conducerea Camerei Deputaților au ciuntit abuziv și ilegal actul normativ, scoțând integral articolul care se referea la urmași, după ce trecuse de plen și trebuia trimis spre promulgare la președinte și publicare în Monitorul Oficial.

O luptă pe care o ducem de foarte multă vreme în parlament, eu şi colegii liberali, iată că a ajuns la final. Ar trebui să mă bucur, dar sunt trist…! Pentru că victoria compatrioților noștri care au avut viețile furate de comuniști, a fost furată acum și de PSD!
Statul trebuie să recunoască faptul că în istoria României și a Banatului a fost un episod negru, cu mii de vieţi distruse, familii destrămate, dezrădăcinare şi suferinţă nedreaptă”, afirmă senatorul Vela.

Conform liderului liberalilor cărășeni, conducerea Camerei Deputaților nu a făcut decât să elimine ceva de fond, un întreg articol votat și în comisie și în plen, care se referea strict la posibilitatea ca şi urmașii celor care au suferit, să primească o minimă compensare.

Așadar, în nerozia lor, guvernanții au înșelat toți parlamentarii, după ce deja legea a fost votată aproape în unanimitate. Au revenit la plen și au mințit deputații că trebuie operata o aşa-zisă “eroare materială” la votul inițial, fără să spună concret “eroarea”, iar aceștia crezând că greșeala materială este ceva formal, au fost de acord”, a mai declarat Marcel Vela.

Dezamăgirea liberalilor este cu atât mai mare cu cât propunerea făcută prin articolul de lege era un semn firesc al recunoaşterii că statul comunist a cauzat părinţilor şi bunicilor acestor copii, nedreptăți, abuzuri sau chiar crime, iar copiii și nepoții nu au avut o copilărie normală.
La fel ca alte state din Europa cu conducători sănătoși la cap, care recunosc crimele și dramele din istoria lor recentă, compensând suferințele, genocidul și dramele din anumite regimuri totalitare”, afirmă senatorul.

Marcel Vela ar fi solicitat explicații, în calitate de inițiator al proiectului, conducerii Camerei Deputaților, dar a primit un răspuns arogant din partea deputatului Florin Iordache: “S-a închis! La revedere!”.
Îi garantez acum și aici că:„Nu s-a închis!”. Anunț oficial Guvernul PSD și conducerea Camerei Deputaților, autorii acestui fals și înșelăciuni publice grave, că în următoarea sesiune parlamentară vom propune și dezbate în regim de urgență o nouă inițiativă legislativă ce se va referi strict la copiii fără copilărie. Orfani, triști sau flămânzi și ei au suferit enorm pentru chinurile părinților lor. Dacă vrem să schimbăm România trebuie să începem prin a ne schimba pe noi înșine, domnule deputat!”, îi transmite Vela, deputatului PSD, Florin Iordache.

Marcel Vela susține că ar mai exista soluția ca președintele să trimită legea înapoi la Parlament pentru re-examinare, dar după analize și discuții cu asociațiile nu a mai sesizat abuzul PSD de teamă că s-ar putea ca legea să nu se mai voteze nici așa și astfel să se întârzie foarte mult majorarea indemnizațiilor părinților. PNL va depune însă „un proiect nou doar pentru copii”.

Stenog (1)Stenog (2)Stenog (3)

 

 

Elena FRANȚ

Distribuie pe:

Stiri similare

1 Comentariu

 1. zero

  Orfani, triști sau flămânzi și ei au suferit enorm pentru chinurile părinților lor. Dacă vrem să schimbăm România trebuie să începem prin a ne schimba pe noi înșine, domnule deputat!”, îi transmite Vela, deputatului PSD, Florin Iordache.

  Sau să apară cineva care să schimbe … nişte capete.
  Francezii au folosit şi ghilotina. Cu succes, încă din 1789.
  Nu doar “alegeri” sub lozinca demagogică: “Prin noi înşine” :)

  Raspunde

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei