Legendarul manager al CMB, Victor Creangă, la taifas cu istoria metalurgiei bocșene

modelmic

Emoție, nostalgie, rafinament intelectual și umor de calitate la Bocșa! Victor Creangă, cunoscut dintr-o dublă ipostază, aceea de manager al uzinei Construcții Metalice Bocșa și cea de primar al orașului în mandatul 1996 – 2000, și-a prezentat ier, în sala de ședințe a Consiliul Local Bocșa, volumul dedicat metalurgiei bocșene, „Trei secole de metalurgie pe Valea Bârzavei 1719 – 2019“.

Evenimentul organizat de Biblioteca Orășenească Tata Oancea, cu sprijinul  Primăriei și al Consiliul Local al Orașului Bocșa, a fost din toate punctele de vedere o reușită la care și-au adus contribuția omul de cultură Gabriela Șerban, criticul literar Gheorghe Jurma, primarul interimar Sorin Perian, viceprimarul interimar Mirel Patriciu Pascu și o serie de foști angajați ai Întreprinderii de Construcții Metalice Bocșa și subalterni ai emblematicului director general de la Bocșa.

Ceea ce a impresionat în cel mai sincer mod cu putință este expozeul autorului Creangă în fața auditoriului, o înșiruire de întâmplări povestite de parcă s-ar fi întâmplat ieri, o tinerețe a spiritului care nu are nicio legătură cu vârsta seniorului care a „mâncat“ industrie pe pâine. O minte sclipitoare la cei „doar“ 87 de ani ai domnului Victor Creangă, dar o inteligență antrenată în urma unui studiu livresc profund, așa cum rar ne este dat să mai vedem astăzi. Impresionant! Am avut revelația reîntâlnirii unui înțelept de care națiunea asta duce o acută lipsă, astăzi.

Ceea ce bucură realmente este faptul că Victor Creangă, în lungul său drum în care s-a șlefuit, dovedind o bogăție intelectuală nedisimulată știe să rămână umil, autodefinindu-se vertical: „sunt un țăran parvenit“, declarație care poate șoca la auzul ei, dar care vine din ființa unui bocșean care nu mai are ce pierde. Toți îl invidiază pentru legenda pe care și-a creat-o și fiecare, în felul său, are o percepție diferită despre fostul lider al CMB-ului. Cu certitudine, Creangă a fost un factor decizional de o importanță covârșitoare pe piața industrială românească, atunci când această țară și acest județ contau în piața iar bocșenii sau reșițenii aveau cuvinte ca tehnologie, ansamble sudate, stas, industrie, metalurgie pe buze lor, zi de zi. Astăzi totul e doar istorie despre ceva ce am trăit odată, dar o istorie pe care Victor Creangă, cel care apelează inspirat și la filonul său nostalgic, a dorit ca prin lucrarea dedicată celor „Trei secole de Metalurgie pe Valea Bârzavei“ să o lase posterității, ca un tribut adus anilor ce i-au întors nemăsurate satisfacții profesionale. Prin urmare, vi-o spun de la obraz domnule Creangă: Felicitări mare om al Bocșei de ieri și de azi!

Nu pot încheia fără a o felicita pentru tot ceea ce face și se vede că o face foarte bine, pe Gabriela Șerban, cea care a ținut aprinsă, indiferent de vremuri, flacăra culturii bocșene  în ultimele mai bine de două decenii și mai ales pentru această apariție editorială, borna 52 pentru Biblioteca Orășenească „Tata Oancea“ condusă de neobosita „Gabi“ din seria volumelor de istorie și cultură dedicată Bocșei, așa cum prin strădania „eminescologului“ Gheorghe Jurma acesta rămâne o pavăză a culturii bănățene.

Pentru amatorii de cultură industrială, un volum ce merită trecut în revistă, pentru cei care au bătut jetonul la CMB în schimburile 1, 2 și 3 o carte existențială ce va crea emoție, regăsind în paginile ei  o serie de realizări ale uzinei, de la sapă, grapă și tăvălug reversibil, la utilaje gigant pentru industria metalurgică sau diverse echipamente hidromecanice.

Bocsa Victor Creanga

Creanga Autor volum

Sergiu TABAN

Distribuie pe:

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei